(Oudere en inmiddels verlopen Actueel-berichten worden nog enige tijd bewaard op pagina Archief-actueel)

Uitnodiging 2 maart: hart onder de riem voor de Syrisch-orthodoxe kerk

Geplaatst 27 feb. 2015 08:22 door De Stadslamp Amsterdam   [ 27 feb. 2015 08:53 bijgewerkt ]

Op maandag 2 maart brengt patriarch Aphrem II tijdens zijn bezoek aan Nederland ook een bezoek aan de Gemeenschap van Sant'Egidio in Amsterdam. Het hoofd van de Syrisch-orthodoxe kerk zal dan voorgaan in een speciaal gebed in de Mozes en Aäronkerk, Waterlooplein 207. 
Het unieke bezoek van zo’n hoge geestelijke uit een zusterkerk zal voor velen al een bijzonder moment zijn, dat de kans geeft tot ontmoeting en gezamenlijk gebed. 
Het feit dat de Syrisch-orthodoxe kerk nu een zeer zware tijd doormaakt, is een extra reden om bij deze gelegenheid met velen samen te komen om hun door onze aanwezigheid en oecumenische ondersteuning een hart onder de riem te steken. 

We willen u dan ook graag uitnodigen voor het gebed op maandag 2 maart om 11.45 uur in de Mozes en Aäronkerk, Waterlooplein 207, 1011 PG Amsterdam.

(Bron: Obrechtkerk, 26-2-2015)

Symposium Religie doet ertoe, 2-4 maart

Geplaatst 25 feb. 2015 03:27 door De Stadslamp Amsterdam

Anno 2015 is religie steeds vaker het gesprek van de dag en beheerst ze het nieuws, ondanks dat Nederland zelf minder religieus wordt. Maar wat heeft de samenleving aan religie? Speelt geloven nog een rol in ons persoonlijke leven? Stel dat we zouden stoppen met religie, eindigt dan ook het geweld? Of hoort religie juist thuis in het publieke domein en wordt het tijd voor een theologische ombudsman? Deze en andere vragen staan centraal tijdens het 3-daagse symposium ‘Religie doet ertoe’, georganiseerd door de Faculteit der Godgeleerdheid van de Vrije Universiteit Amsterdam en de Protestantse Theologische Universiteit. Van 2 t/m 4 maart krijgt u de mogelijkheid om religie vanuit persoonlijke, professionele, journalistieke en wetenschappelijke invalshoeken te bekijken én te beleven. Na deze 3 dagen weet u het zeker: Religie doet ertoe!


(Bron: Vu.nl) 

Solidariteitswandeling – zondag 22 februari vanaf 15.00 uur

Geplaatst 21 feb. 2015 06:47 door De Stadslamp Amsterdam

PERSBERICHT

NEE TEGEN JODEN- EN MOSLIMHAAT: EENHEID IN VERSCHEIDENHEID
Solidariteitswandeling – zondag 22 februari vanaf 15.00 uur

Aanstaande zondag 22 februari houden joden, moslims, christenen, humanisten en andere Amsterdammers op initiatief van moskee Al Kabir een solidariteitswandeling.

NEE tegen toenemende joden- en moslimhaat
Met de wandeling willen de organisatoren een oproep doen voor vrede, respect, liefde en vriendschap en tegelijkertijd een krachtig NEE laten horen als reactie op de agressie tegen gebedshuizen en toenemende joden- en moslimhaat. De organisatoren staan in al hun diversiteit voor een Mokum dat bescherming biedt aan elkaar én elkaars gebouwen; voor eenheid in verscheidenheid. Iedereen, ongeacht religie, overtuiging of afkomst, is welkom om mee te lopen.

Langs synagoge, kerk en moskee
Vanaf de Portugese synagoge bij het Jonas Daniël Meijerplein lopen de deelnemers via de Mozes en Aäronkerk naar moskee Al Kabir op de Weesperzijde. Bij de kerk en de moskee worden bloemen aangeboden en neergelegd. Bij het beeld van de Dokwerker houdt Julia van Rijn, scriba van de Protestantse Kerk Amsterdam, een toespraak.

Organisatoren
Vriendschapskring Salaam-Shalom, de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam en het Veiligheidspact tegen discriminatie zijn mede-organisatoren. Inmiddels hebben zich een groot aantal organisaties uit solidariteit bij het initiatief aangesloten, waaronder de Protestantse Kerk Amsterdam en de Katholieke Kerk Amsterdam.

Waar: Verzamelpunt om 14.45 bij de Dokwerker
Wanneer: Zondag 22 februari, start om 15.00 uur bij de Dokwerker. Verwachte aankomst bij moskee Al Kabir 16.45 uur.
_____________________________________________

NOOT VOOR DE PERS

Meer informatie:
- Protestantse Kerk/Diaconie Amsterdam - Joke Jongejan: 06 137 85 908
- Moskee Al Kabir - Mohamed Echarrouti: 06 225 58 975
- Liberaal Joods Gemeente Amsterdam - Chantal Suissa: 06 192 10 535
- Salaam-Shalom - Karima Belhaj: 06 308 52 804
- Veiligheidspact tegen discriminatie - Roemer van Oordt: 06 457 66 873

Aswoensdag, 18 februari

Geplaatst 18 feb. 2015 03:36 door De Stadslamp Amsterdam

Afbeeldingsresultaat voor aswoensdag 2015
In alle Katholieke kerken en in sommige Protestantse kerken is er deze avond een bijzondere kerkdienst die het begin is van de veertigdaagse vastentijd voorafgaand aan Pasen. In deze sobere kerkdienst ontvangen mensen het zg askruisje op hun voorhoofd. Het bepaalt ons bij sterfelijkheid, zonde en dood. Maar ook bij bekering, vergeving, en nieuw leven door Christus. 

Adressen van alle RK kerken vindt je op www.bisdomhaarlem-amsterdam.nl/?p=route

Week van gebed 2015 in Amsterdam, 18-25 januari

Geplaatst 5 jan. 2015 10:53 door De Stadslamp Amsterdam   [ 27 feb. 2015 08:40 bijgewerkt ]

     >>   Ben je blij met deze informatie?  
WVG2015poster

Onderstaande heeft betrekking op de inmiddels voorbije Week van Gebed.
Een boeiend verslag van de opening lees je hier 

==========================================

De jaarlijkse internationale gebedsweek wordt dit jaar gehouden van 18 tot en met 25 januari 2015. 
Kerken en groepen van christenen over de hele wereld doen mee, 
ook in Amsterdam: 
Bekijk ook het Introductiefilmpje op  www.weekvangebed.nl 

De Raad van Kerken en de EA-EZA kennen een lange gebedstraditie die teruggaat op initiatieven van ruim 160 jaar geleden. Wereldwijd bidden miljoenen christenen mee. Door samen te bidden blijken zij meer onderlinge verwantschap te ervaren. Tegelijk kun je je verantwoordelijkheid voor anderen tonen door de problemen van de samenleving in de voorbeden een plek te geven. Afgelopen jaar hebben in Nederland naar schatting zo’n 200.000 mensen meegedaan met het initiatief. 

Thema  
'Dorst?' is het thema voor de Week van Gebed. 
Het materiaal van de Week van Gebed komt dit keer uit Brazilië en heeft als uitgangspunt het verhaal van de Samaritaanse vrouw (Johannes 4: 7). Zij raakt bij een put in Sichar in gesprek met Jezus over 'levend water'. De tekst nodigt uit om na te denken over vitaal geestelijk leven, in de Bijbel ook wel 'levend water' genoemd. 

Materiaal 
De poster (links) is ook te downloaden in een hoge resolutie, zodat men een afdruk kan printen op eigen papier. Klik hier voor de poster. 
Het materiaal voor de gebedsweek, zoals een boekje met de liturgie en de acht dagen, kan besteld worden met dit formulier
De liturgie is ook te downloaden: klik hier  
Voor een boekje met alleen de acht dagen: zie www.weekvangebed.nl 

Alle Informatie over plaatsen en tijden in Amsterdam vind je hier 

Kerken / groepen:  geef z.s.m. de Week van gebed- activiteiten in jouw wijk door aan destadslamp@gmail.com.  

Bekijk het Introductiefilmpje 
Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen via Twitter

Kerst Amsterdam

Geplaatst 3 dec. 2014 06:48 door De Stadslamp Amsterdam   [ 17 dec. 2014 08:09 bijgewerkt ]

Ga naar de speciale pagina Kerst Amsterdam 2014Nacht van de Bijbel, vrijdag 21 november

Geplaatst 18 nov. 2014 09:11 door De Stadslamp Amsterdam   [ 18 nov. 2014 09:12 bijgewerkt ]


Vrijdag 21 november 2014 - 20:00 uur

ThomasOpen organiseert ieder jaar in het najaar de Nacht van de Bijbel. Een avond waarin Evert Jan de Wijer (predikant van de Thomaskerk) en Wilfred Scholten (NCRV journalist) in gesprek gaan met bijzondere gasten over de Bijbel. Wat betekent de Bijbel in de huidige tijd? De gasten reageren ieder op een Bijbeltekst vanuit hun eigen biografie. Welk verhaal raakt hen en waarom?

Dit jaar zijn er weer bijzondere gasten! Esther Voet (directeur Centrum Informatie en Documentatie Israël), Sybrand van Haersma Buma (partijleider CDA), Andries Knevel (journalist EO) en Yassin Elforkani (jongeren imam, Contactorgaan Moslims & Overheid).
Onze gasten sluiten nauw aan bij de huidige actualiteit. De spanningen rondom Israël en antisemitisme, de radicale islam en de reactie van politiek en media hierop. Wat zegt de Bijbel hierover en wat hebben onze gasten aan teksten uit dat boek die hen inspireren, troost of richting geven? Kortom: een blik naar de actualiteit vanuit een heel ander gezichtspunt.

Evert Jan de Wijer en Wilfred Scholten gaan ieder vanuit hun expertise in gesprek met deze gasten. De Wijer vanuit een theologische invalshoek en Scholten vanuit een journalistieke invalshoek. De avond wordt omlijst door muziek en er zijn lekker hapjes en drankjes (inbegrepen in de prijs).

Het belooft een inspirerende, verwonderende en vrolijke avond te worden!

Aanvang 20.00 uur
www.nachtvandebijbel.nl

Thomastheater (Prinses Irenestraat 36 Amsterdam)

Toegang, inclusief hapjes en drankjes:
In de voorverkoop via website www.nachtvandebijbel.nl € 12,50, Aan de kassa € 15,00


11 november Sint Maarten optocht Lichtsignaal

Geplaatst 3 nov. 2014 06:23 door De Stadslamp Amsterdam

Diaconie.org, november 2014.
 
Kinderen laten op 11 november hun licht schijnen en zingen voor de stad en burgemeester Van der Laan
 
De Protestantse Diaconie Amsterdam nodigt alle kinderen uit Amsterdam van harte uit om op dinsdag 11 november mee te doen aan de Sint Maarten-optocht van Lichtsignaal in de binnenstad. Op dinsdag 11 november wordt het Sint Maartenfeest wel heel bijzonder in de Amsterdamse binnenstad. Lichtsignaal, een initiatief van de Diaconie organiseert een lampionnenoptocht voor alle kinderen. Samen lopen de kinderen een mooie route door de straten, zingen liedjes en laten hun lichtje schijnen.
 
Het Sint Maarten feest gaat over samen zijn en delen. Sint Maarten sneed met zijn zwaard zijn mantel doormidden en gaf de helft aan een arme man tegen de kou. Lichtsignaal steekt deze oude betekenis in een nieuw jasje. De kinderen brengen door samen in een optocht te lopen een signaal van licht en geluid in de stad.
 
Het programma ziet er als volgt uit:
 
de optocht start op 11 november om 17.00 uur in de Hoftuin, Nieuwe Herengracht 18a.Onder muzikale begeleiding van uiteenlopende musici gaat de stoet op pad, via de Hermitage richting het stadhuis. Eenmaal daar aangekomen, rond 17:30, zal burgemeester Van der Laan de kinderen kort toespreken. Daarna loopt de stoet verder naar de Zuiderkerk, waar alle kinderen, hun ouders en de buurtbewoners rond 18:00 worden ontvangen met prachtige muziek en allerlei lekkers. De ontvangst wordt georganiseerd door LUDWIG, een nieuw collectief van topmusici dat per 1 november de kosterswoning van de Zuiderkerk betrekt. 
 
Zie voor meer info de facebookpagina van Lichtsignaal

Allerzielen in de Oude Kerk - 2 november

Geplaatst 23 okt. 2014 04:37 door De Stadslamp Amsterdam   [ 23 okt. 2014 04:39 bijgewerkt ]

Stilstaan bij de dood in het oudste gebouw van de stad: Op zondag 2 november wordt in de Oude Kerk te Amsterdam stilgestaan bij dood en leven in een avondvullend programma van 19.00 - 21.30 uur door middel van muziek en onderling gesprek. In de nieuwe compositie Spiegelingen van Jacob Lekkerkerker vloeien onder andere Kunst der Fuge van Bach, spanningsvolle improvisaties en een doorgaande soundscape in elkaar over. Bij de presentatie van het Death Café is gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan over leven en dood. Tickets: is.gd/Allerzielen

Programma
19.00 stilte, opening, verhalen rondom de dood performance Convoi Exceptionnel: Nacht van de Doden NDSM
20:00 muziek. Spiegelingen. Een nieuwe compositie van Jacob Lekkerkerker met Greetje Bijma (stem), Oene van Geel (altviool), Alfredo Genovesi (elektrische gitaar) en Matthias Havinga (orgel, harmonium).
21.00 presentatie Death Café en onderling gesprek

(Bron: PKA)

Allerzielen (2 november), herdenking bij Hermitage

Geplaatst 18 okt. 2014 14:11 door De Stadslamp Amsterdam   [ 18 okt. 2014 14:14 bijgewerkt ]

Op Allerzielen, zondag 2 november, vindt om 18 uur aan de Amstel op de steiger voor museum De Hermitage in Amsterdam een herdenking plaats voorde overledenen aan de Europese buitengrenzen. Bij de herdenking nemen verhalen van omgekomenen een belangrijke plaats in. De herdenking wordt georganiseerd door de Catholic Worker Amsterdam en het Wereldhuis van de Protestantse Diaconie Amsterdam.
Meer info: https://www.facebook.com/events/704924202933008/

1-10 of 32