(Oudere en inmiddels verlopen Actueel-berichten worden nog enige tijd bewaard op pagina Archief-actueel)

Week van gebed 2015 in Amsterdam, 18-25 januari

Geplaatst 5 jan. 2015 10:53 door De Stadslamp Amsterdam   [ 18 jan. 2015 11:18 bijgewerkt ]

     >>   Ben je blij met deze informatie?  
WVG2015poster

De jaarlijkse internationale gebedsweek wordt dit jaar gehouden van 18 tot en met 25 januari 2015. 
Kerken en groepen van christenen over de hele wereld doen mee, 
ook in Amsterdam: 
Bekijk ook het Introductiefilmpje op  www.weekvangebed.nl 

De Raad van Kerken en de EA-EZA kennen een lange gebedstraditie die teruggaat op initiatieven van ruim 160 jaar geleden. Wereldwijd bidden miljoenen christenen mee. Door samen te bidden blijken zij meer onderlinge verwantschap te ervaren. Tegelijk kun je je verantwoordelijkheid voor anderen tonen door de problemen van de samenleving in de voorbeden een plek te geven. Afgelopen jaar hebben in Nederland naar schatting zo’n 200.000 mensen meegedaan met het initiatief. 

Thema  
'Dorst?' is het thema voor de Week van Gebed. 
Het materiaal van de Week van Gebed komt dit keer uit Brazilië en heeft als uitgangspunt het verhaal van de Samaritaanse vrouw (Johannes 4: 7). Zij raakt bij een put in Sichar in gesprek met Jezus over 'levend water'. De tekst nodigt uit om na te denken over vitaal geestelijk leven, in de Bijbel ook wel 'levend water' genoemd. 

Materiaal 
De poster (links) is ook te downloaden in een hoge resolutie, zodat men een afdruk kan printen op eigen papier. Klik hier voor de poster. 
Het materiaal voor de gebedsweek, zoals een boekje met de liturgie en de acht dagen, kan besteld worden met dit formulier
De liturgie is ook te downloaden: klik hier  
Voor een boekje met alleen de acht dagen: zie www.weekvangebed.nl 

Alle Informatie over plaatsen en tijden in Amsterdam vind je hier 

Kerken / groepen:  geef z.s.m. de Week van gebed- activiteiten in jouw wijk door aan destadslamp@gmail.com.  

Bekijk het Introductiefilmpje 
Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen via Twitter

Kerst Amsterdam

Geplaatst 3 dec. 2014 06:48 door De Stadslamp Amsterdam   [ 17 dec. 2014 08:09 bijgewerkt ]

Ga naar de speciale pagina Kerst Amsterdam 2014Nacht van de Bijbel, vrijdag 21 november

Geplaatst 18 nov. 2014 09:11 door De Stadslamp Amsterdam   [ 18 nov. 2014 09:12 bijgewerkt ]


Vrijdag 21 november 2014 - 20:00 uur

ThomasOpen organiseert ieder jaar in het najaar de Nacht van de Bijbel. Een avond waarin Evert Jan de Wijer (predikant van de Thomaskerk) en Wilfred Scholten (NCRV journalist) in gesprek gaan met bijzondere gasten over de Bijbel. Wat betekent de Bijbel in de huidige tijd? De gasten reageren ieder op een Bijbeltekst vanuit hun eigen biografie. Welk verhaal raakt hen en waarom?

Dit jaar zijn er weer bijzondere gasten! Esther Voet (directeur Centrum Informatie en Documentatie Israël), Sybrand van Haersma Buma (partijleider CDA), Andries Knevel (journalist EO) en Yassin Elforkani (jongeren imam, Contactorgaan Moslims & Overheid).
Onze gasten sluiten nauw aan bij de huidige actualiteit. De spanningen rondom Israël en antisemitisme, de radicale islam en de reactie van politiek en media hierop. Wat zegt de Bijbel hierover en wat hebben onze gasten aan teksten uit dat boek die hen inspireren, troost of richting geven? Kortom: een blik naar de actualiteit vanuit een heel ander gezichtspunt.

Evert Jan de Wijer en Wilfred Scholten gaan ieder vanuit hun expertise in gesprek met deze gasten. De Wijer vanuit een theologische invalshoek en Scholten vanuit een journalistieke invalshoek. De avond wordt omlijst door muziek en er zijn lekker hapjes en drankjes (inbegrepen in de prijs).

Het belooft een inspirerende, verwonderende en vrolijke avond te worden!

Aanvang 20.00 uur
www.nachtvandebijbel.nl

Thomastheater (Prinses Irenestraat 36 Amsterdam)

Toegang, inclusief hapjes en drankjes:
In de voorverkoop via website www.nachtvandebijbel.nl € 12,50, Aan de kassa € 15,00


11 november Sint Maarten optocht Lichtsignaal

Geplaatst 3 nov. 2014 06:23 door De Stadslamp Amsterdam

Diaconie.org, november 2014.
 
Kinderen laten op 11 november hun licht schijnen en zingen voor de stad en burgemeester Van der Laan
 
De Protestantse Diaconie Amsterdam nodigt alle kinderen uit Amsterdam van harte uit om op dinsdag 11 november mee te doen aan de Sint Maarten-optocht van Lichtsignaal in de binnenstad. Op dinsdag 11 november wordt het Sint Maartenfeest wel heel bijzonder in de Amsterdamse binnenstad. Lichtsignaal, een initiatief van de Diaconie organiseert een lampionnenoptocht voor alle kinderen. Samen lopen de kinderen een mooie route door de straten, zingen liedjes en laten hun lichtje schijnen.
 
Het Sint Maarten feest gaat over samen zijn en delen. Sint Maarten sneed met zijn zwaard zijn mantel doormidden en gaf de helft aan een arme man tegen de kou. Lichtsignaal steekt deze oude betekenis in een nieuw jasje. De kinderen brengen door samen in een optocht te lopen een signaal van licht en geluid in de stad.
 
Het programma ziet er als volgt uit:
 
de optocht start op 11 november om 17.00 uur in de Hoftuin, Nieuwe Herengracht 18a.Onder muzikale begeleiding van uiteenlopende musici gaat de stoet op pad, via de Hermitage richting het stadhuis. Eenmaal daar aangekomen, rond 17:30, zal burgemeester Van der Laan de kinderen kort toespreken. Daarna loopt de stoet verder naar de Zuiderkerk, waar alle kinderen, hun ouders en de buurtbewoners rond 18:00 worden ontvangen met prachtige muziek en allerlei lekkers. De ontvangst wordt georganiseerd door LUDWIG, een nieuw collectief van topmusici dat per 1 november de kosterswoning van de Zuiderkerk betrekt. 
 
Zie voor meer info de facebookpagina van Lichtsignaal

Allerzielen in de Oude Kerk - 2 november

Geplaatst 23 okt. 2014 04:37 door De Stadslamp Amsterdam   [ 23 okt. 2014 04:39 bijgewerkt ]

Stilstaan bij de dood in het oudste gebouw van de stad: Op zondag 2 november wordt in de Oude Kerk te Amsterdam stilgestaan bij dood en leven in een avondvullend programma van 19.00 - 21.30 uur door middel van muziek en onderling gesprek. In de nieuwe compositie Spiegelingen van Jacob Lekkerkerker vloeien onder andere Kunst der Fuge van Bach, spanningsvolle improvisaties en een doorgaande soundscape in elkaar over. Bij de presentatie van het Death Café is gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan over leven en dood. Tickets: is.gd/Allerzielen

Programma
19.00 stilte, opening, verhalen rondom de dood performance Convoi Exceptionnel: Nacht van de Doden NDSM
20:00 muziek. Spiegelingen. Een nieuwe compositie van Jacob Lekkerkerker met Greetje Bijma (stem), Oene van Geel (altviool), Alfredo Genovesi (elektrische gitaar) en Matthias Havinga (orgel, harmonium).
21.00 presentatie Death Café en onderling gesprek

(Bron: PKA)

Allerzielen (2 november), herdenking bij Hermitage

Geplaatst 18 okt. 2014 14:11 door De Stadslamp Amsterdam   [ 18 okt. 2014 14:14 bijgewerkt ]

Op Allerzielen, zondag 2 november, vindt om 18 uur aan de Amstel op de steiger voor museum De Hermitage in Amsterdam een herdenking plaats voorde overledenen aan de Europese buitengrenzen. Bij de herdenking nemen verhalen van omgekomenen een belangrijke plaats in. De herdenking wordt georganiseerd door de Catholic Worker Amsterdam en het Wereldhuis van de Protestantse Diaconie Amsterdam.
Meer info: https://www.facebook.com/events/704924202933008/

Event De kunst van het helpen, 30 oktober

Geplaatst 13 okt. 2014 02:59 door De Stadslamp Amsterdam


Nog een paar plekken 

Al een paar keer is het voorbij gekomen: op donderdag 30 oktober organiseren we een event in de Hermitage 'De Kunst van het Helpen'. Het belooft een mooie en inspirerende avond te worden. Met sprekers, wishwalls, de kick-off van de kerstpakkettenactie, een borrel en uiteraard de mogelijkheid om de expositie te bezichtigen. We organiseren dit samen met Present Amsterdam en Serve the City Amsterdam. Er zijn nog een aantal plekken beschikbaar, dus als je wél wilt komen en je nog niet opgegeven hebt, doe dit dan snel via info@burennetwerk.nl (als je al opgegeven hebt, hoef je niets meer te doen!)

Meer info? www.adamhelpt.nl 

Week tegen eenzaamheid, Kaartenactie Lieve Amsterdammer

Geplaatst 10 sep. 2014 00:40 door De Stadslamp Amsterdam

lieveamsterdammerlogoLieve Amsterdammer!
Vanaf morgen bestormen we de stad! Heb je een brief of kaart gevonden van een Lieve Amsterdammer? Deze is voor jou! Laat ons weten waar je de woorden hebt gevonden en upload een foto van de brief of kaart!

Lieve Amsterdammer is een campagne van Coalitie Erbij, een collectief van organisaties in Amsterdam die zich inzetten tegen eenzaamheid. Onder andere De Regenboog Groep, Het Leger des Heils, Het Rode Kruis, Humanitas, De Protestantse Diaconie en de Zonnebloem zijn vertegenwoordigd in deze coalitie.
Deze campagne is opgestart in het kader van de Week tegen Eenzaamheid, waarin landelijk aandacht wordt gevraagd voor dit probleem. Alleen in Amsterdam verkeren al 65.000 mensen in extreem sociaal isolement.

Lieve Amsterdammer wil alle Amsterdammers het gevoel geven dat niemand alleen is in deze grote stad!

De kaarten zijn vanaf woensdag te vinden op verschillende vestigingen van OBA, op hotspots door de hele stad en op de website www.lieveamsterdammer.nl

Op 26 september wordt het Kom erbijFEstival gehouden in de Hoftuin van de Diaconie.


Herdenking rampvlucht MH17 in kerken, donderdag 24 juli

Geplaatst 23 jul. 2014 01:28 door De Stadslamp Amsterdam   [ 24 jul. 2014 00:43 bijgewerkt ]

Op donderdagavond 24 juli, precies een week na de vliegramp met Malaysian Airlinesvlucht MH17, openen tientallen Amsterdamse kerken tussen 19.00-20.30 uur hun deuren om mensen gelegenheid te geven stil te staan bij de ramp. Bezoekers kunnen een kaarsje aansteken, en als zij dat willen iets opschrijven in een gedachtenisboek. Om 20.00 uur luiden de kerkklokken van de ongeveer zeventig deelnemende kerken als teken van verbondenheid met slachtoffers en nabestaanden.

Bij de ramp zijn ook Amsterdamse slachtoffers gevallen. En vele Amsterdammers hebben vrienden, familie, collega’s of kennissen verloren. Daarnaast zijn er veel Amsterdammers die hun medeleven willen betuigen aan de nabestaanden. Om hen de gelegenheid te geven stil te staan bij dit verdriet nam de Protestantse Kerk Amsterdam het initiatief voor deze vorm van herdenken. Veel kerken reageerden gelijk en stellen hun kerken van harte open.
Een overzicht van de kerken die donderdagavond open zijn staat hieronder. 

OVERZICHT KERKEN OPEN OP DONDERDAG 24 JULI 19.00-20.30 UUR

Centrum

 • Oude Kerk, Oudekerksplein 15
 • Westerkerk, Prinsengracht 281
 • Keizersgrachtkerk, Keizersgracht 566
 • Onze Lieve Vrouwekerk, Keizersgracht 220
 • Noorderkerk, Noordermarkt 48
 • Oude Lutherse Kerk, Singel 411/hoek Spui
 • Engelse Kerk, Begijnhof 48 
 • Begijnhofkapel, Begijnhof 33
 • Krijtberg, Singel 448
 • Doopsgezinde Singelkerk, Singel 452
 • Basiliek van de Heilige Nicolaas, Prins Hendrikkade 73
 • Domincuskerk, Spuistraat 12
 • Parochie van de Heilige Nikolaas van Myra, Lijnbaansgracht 47
 • De Duif, Prinsengracht 756
 • De Papegaai, Kalverstraat 58

Noord

 • Bethelkerk, Plejadenplein 44
 • De Ark, Aakstraat 60-64
 • Nieuwendammerkerk, Brede Kerkepad 6-8
 • Sint Augustinuskerk, Nieuwendammerdijk 227
 • Pinkstergemeente Agapè, Kometensingel 58
 • Doopsgezinde Singelkerk Noord, Meerpad 9
 • Het Apostolisch Genootschap, Clematisstraat 25

Oost

 • Muiderkerk, Linnaeusstraat 37
 • Elthetokerk, Javastraat 118-A
 • De Bron, Hugo de Vrieslaan 2/hoek Middenweg
 • De Binnenwaai, Ed Pelsterpark 2 (IJburg)
 • Onze Lieve Vrouwe Kapel OLVG, Oosterpark 9
 • Koningskerk, Evangelische Broedergemeente Amsterdam, Van het Hofflaan 20
 • Gerardus Majella Kerk, Lombokstraat 2
 • Anna -Bonifatius, 2e Oosterparkstraat 246
 • Hofkerk, (HH.Martelaren van Gorcum), Linnaeushof 94

West

 • Nassaukerk, De Wittenkade 111 (Staatsliedenbuurt)
 • Vincentiuskerk, Jacob van Lennepkade 211 (Oud-west)
 • Augustanakerk, Erasmusgracht 24-A (Bos en Lommer)
 • Kerkzaal Boomkerk, Admiraal de Ruijterweg, ingang Gibraltarstraat 55 (Bos en Lommer)
 • Jeruzalemkerk, Jan Maijenstraat 14 (De Baarsjes)
 • De Ontmoeting, Louis Couperusstraat 133, (Geuzenveld-Slotermeer)
 • Kerk Het Nieuwe Verbond, M.J. Granpré Molièreplein 2 (Slotermeer)
 • De Opgang, Tussen Meer 70 (Osdorp)
 • Sint Pancratiuskerk, Sloterweg 1284 (Sloten)
 • Pauluskerk, Pieter Calandlaan 194 (Slotervaart)
 • Maranatha Ministries, Hoek Cabot-/Vasco da Gamastraat (nabij het Mercatorplein)
 • Sint Lucaskerk, Osdorper Ban 132 (Osdorp)

Zuid

 • Obrechtkerk (Onze Lieve Vrouw van de Allerheiligste Rozenkrans), Jacob Obrechtstraat 28
 • Willem de Zwijgerkerk, Olympiaweg 14
 • Thomaskerk, Prinses Irenestraat 36
 • Vrijburg, Herman Gorterstraat 31/hoek Diepenbrockstraat
 • Maarten Luther Kerk, Dintelstraat 134
 • Andrieskerk van de Christengemeenschap, A.J. Ernststraat 869 (Buitenveldert)
 • Sint Augustinuskerk, Amstelveenseweg 965 / hoek Kalfjeslaan (Buitenveldert)
 • Goede Herderkerk, Van Boshuizenstraat 420 (Buitenveldert)
 • De Nieuwe Poort, Claude Debussylaan 2-8 (Zuidas)
 • Oud-katholieke Parochie Amsterdam, Ruysdaelstraat 39
 • Vredeskerk (Onze Lieve Vrouw Koningin van de Vrede), Vredeskerkplein 1

Zuidoost

 • Kerkcentrum De Nieuwe Stad, Luthuliplein 11
 • Evangelische Broedergemeente WI EEGI KERKI, Kortvoort 73
 • Kerkcentrum De Drie Stromen, Renswoudeplein 75

Havens

 • Seamen’s Centre, Koopvaardij pastoraat, Radarweg 32

Duivendrecht

 • Sint Urbanuskerk, Rijksstraatweg 232

Diemen

 • Sint Petrus´ Banden kerk, Hartveldseweg 24

Amstelveen

 • Kruiskerk, Van der Veerelaan 30a
 • Stadshartkerk
 • Heilige Geestkerk, Haagbeuklaan/hoek Lindenlaan
 • Titus Brandsma Parochie, Westelijk Halfrond 1

Ouderkerk aan de Amstel

 • St. Urbanusparochie, Achterdijk 1

Nes aan de Amstel

 • Sint Urbanuskerk,  Amsteldijk-Zuid 145

Uithoorn

 • Emmaüskerk, Potgieterplein 2

Bussum

 • Mariakerk,  Brinklaan 40

Weesp

 • H. Laurentius en Maria Magdalenakerk, Troelstralaan 19

Muiden

 • H. Nicolaaskerk, Herengracht 83

Huizen

 • Thomaskerk, Huizermaatweg 61

Pasen in Amsterdam

Geplaatst 17 mrt. 2014 08:45 door De Stadslamp Amsterdam   [ 17 mrt. 2014 10:21 bijgewerkt ]

Pasen Amsterdam 2014

Op zondag 20 april vieren christenen overal ter wereld het Paasfeest, het grootste feest van het jaar. 
Daaraan vooraf gaat de Goede week, die begint met Palmpasen (13 april). Een heel bijzondere periode waarin de kern van het christelijk geloof verteld en beleefd wordt. 
Op deze website vind je vanaf 1 april de activiteiten en kerkdiensten van veel Amsterdam kerken.  

Voor kerken: Nu aanmelden
opstanding

1-10 of 28