(Oudere en inmiddels verlopen Actueel-berichten worden nog enige tijd bewaard op pagina Archief-actueel)

Pray for Paris. Kerken open in Amsterdam

Geplaatst 14 nov. 2015 03:11 door De Stadslamp Amsterdam   [ 14 nov. 2015 03:15 bijgewerkt ]

pray4parisVandaag, 14 november, zijn een aantal kerken open om een kaarsje aan te steken, te bidden of zomaar even stil te zijn. We leven mee met allen die diep getroffen zijn door de aanslagen in Parijs.
Jeruzalemkerk van 10-15 uur
Mozes en Aaronkerk vanaf 1 uur.
RK Vredeskerk in Zuid
Alle Rooms-katholieke kerken in het centrum.


Herdenking overledenen aan de Europese buitengrenzen - 1 november

Geplaatst 27 okt. 2015 06:49 door De Stadslamp Amsterdam

Bron: PKA, oktober 2015.

De dag voor Allerzielen, zondag 1 november 2015, vindt op de steiger voor museum De Hermitage in Amsterdam een herdenking plaats van de overledenen aan de Europese buitengrenzen. Bij de herdenking nemen verhalen over omgekomen migranten een belangrijke plaats in. Aan de buitengrenzen van Europa spelen zich dagelijks drama’ s af. Mensen die op zoek zijn naar een beter en veiliger leven, verdrinken in zee of komen op andere manieren onderweg om. Meestal naamloos, in stilte. Volgens onderzoekers gaat het sinds eind jaren ’90 om ruim duizend doden per jaar, in sommige jaren zelfs dubbel zoveel. Het aantal doden neemt de laatste jaren alleen maar toe. Een belangrijke oorzaak is het strenge migratiebeleid van de EU dat vluchtelingen dwingt risicovolle routes te nemen.

Programma

15.15 uur: inloop, zolder van de Protestantse Diaconie, Nieuwe Keizersgracht 1A

15.30 uur: vertoning van korte documentaire, gevolgd door inleiding van Tineke Strik

16.00 uur: nagesprek

17.00 uur: start oecumenische herdenking op steiger voor de Hermitage, met medewerking van ds. Arjan Plaisier (scriba Protestantse Kerk Nederland) en Msg. Jan Hendriks (bisdom Haarlem)

Noodopvang vluchtelingen: meehelpen!

Geplaatst 17 sep. 2015 08:43 door De Stadslamp Amsterdam   [ 5 okt. 2015 06:17 bijgewerkt ]

Piroschka.jpg
Update 5/10/2015

Meehelpen kan via:
Leger des heils, 

Vrijwilligers
Voor onze beide opvangcentra hebben we in ieder geval de komende weken vrijwilligers nodig. We verwachten van onze vrijwilligers dat ze een ontspannen uitstraling hebben en de gasten vriendelijk te woord staan. De gasten hebben namelijk een spannende en nare reis achter de rug en zijn vermoeid en hongerig. We willen graag dat ze zich in onze opvang welkom en gewenst voelen.

Taken die een vrijwilliger kan vervullen zijn: helpen bij het uitdelen van eten, gesprekken voeren of activiteiten ondernemen met de gasten, goederen in ontvangst nemen etc. Als vrijwilliger bent u gekoppeld aan een van onze Leger des Heils-medewerkers. Samen bepaalt u met welke taken u zich gaat bezig houden.

Meer info...
===============
Amsterdam.nl, 16-9-2015

Amsterdam richt tijdelijke noodopvang in voor asielzoekers. Het gaat om kortdurend verblijf. Na deze periode gaan zij door naar een centrale opvanglocatie.
Op verzoek van het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) richt Amsterdam tijdelijke noodopvang in voor asielzoekers. Het gaat om mensen die zich bij de vreemdelingenpolitie hebben gemeld op Amsterdam Centraal Station, maar vanwege de grote toestroom nog niet terecht kunnen in de centrale opvanglocatie in Ter Apel.

Ik ben buurtbewoner en wil graag helpen, wat kan ik doen?

Er zijn veel vrijwilligers nodig de komende tijd en de gemeente moedigt initiatieven aan maar benadrukt dat het het beste is voor zowel de vluchteling als voor de samenwerkende hulpinstanties als dit gecoördineerd gebeurt. Het college roept particulieren op om in contact te treden met de reguliere instanties, zoals VluchtelingenWerk, het Rode Kruis, en het COA. Zodra er één gemeentelijk meldpunt is ingericht voor maatschappelijke initiatieven, is die informatie op amsterdam.nl te vinden.

Uitnodiging 2 maart: hart onder de riem voor de Syrisch-orthodoxe kerk

Geplaatst 27 feb. 2015 08:22 door De Stadslamp Amsterdam   [ 27 feb. 2015 08:53 bijgewerkt ]

Op maandag 2 maart brengt patriarch Aphrem II tijdens zijn bezoek aan Nederland ook een bezoek aan de Gemeenschap van Sant'Egidio in Amsterdam. Het hoofd van de Syrisch-orthodoxe kerk zal dan voorgaan in een speciaal gebed in de Mozes en Aäronkerk, Waterlooplein 207. 
Het unieke bezoek van zo’n hoge geestelijke uit een zusterkerk zal voor velen al een bijzonder moment zijn, dat de kans geeft tot ontmoeting en gezamenlijk gebed. 
Het feit dat de Syrisch-orthodoxe kerk nu een zeer zware tijd doormaakt, is een extra reden om bij deze gelegenheid met velen samen te komen om hun door onze aanwezigheid en oecumenische ondersteuning een hart onder de riem te steken. 

We willen u dan ook graag uitnodigen voor het gebed op maandag 2 maart om 11.45 uur in de Mozes en Aäronkerk, Waterlooplein 207, 1011 PG Amsterdam.

(Bron: Obrechtkerk, 26-2-2015)

Symposium Religie doet ertoe, 2-4 maart

Geplaatst 25 feb. 2015 03:27 door De Stadslamp Amsterdam

Anno 2015 is religie steeds vaker het gesprek van de dag en beheerst ze het nieuws, ondanks dat Nederland zelf minder religieus wordt. Maar wat heeft de samenleving aan religie? Speelt geloven nog een rol in ons persoonlijke leven? Stel dat we zouden stoppen met religie, eindigt dan ook het geweld? Of hoort religie juist thuis in het publieke domein en wordt het tijd voor een theologische ombudsman? Deze en andere vragen staan centraal tijdens het 3-daagse symposium ‘Religie doet ertoe’, georganiseerd door de Faculteit der Godgeleerdheid van de Vrije Universiteit Amsterdam en de Protestantse Theologische Universiteit. Van 2 t/m 4 maart krijgt u de mogelijkheid om religie vanuit persoonlijke, professionele, journalistieke en wetenschappelijke invalshoeken te bekijken én te beleven. Na deze 3 dagen weet u het zeker: Religie doet ertoe!


(Bron: Vu.nl) 

Solidariteitswandeling – zondag 22 februari vanaf 15.00 uur

Geplaatst 21 feb. 2015 06:47 door De Stadslamp Amsterdam

PERSBERICHT

NEE TEGEN JODEN- EN MOSLIMHAAT: EENHEID IN VERSCHEIDENHEID
Solidariteitswandeling – zondag 22 februari vanaf 15.00 uur

Aanstaande zondag 22 februari houden joden, moslims, christenen, humanisten en andere Amsterdammers op initiatief van moskee Al Kabir een solidariteitswandeling.

NEE tegen toenemende joden- en moslimhaat
Met de wandeling willen de organisatoren een oproep doen voor vrede, respect, liefde en vriendschap en tegelijkertijd een krachtig NEE laten horen als reactie op de agressie tegen gebedshuizen en toenemende joden- en moslimhaat. De organisatoren staan in al hun diversiteit voor een Mokum dat bescherming biedt aan elkaar én elkaars gebouwen; voor eenheid in verscheidenheid. Iedereen, ongeacht religie, overtuiging of afkomst, is welkom om mee te lopen.

Langs synagoge, kerk en moskee
Vanaf de Portugese synagoge bij het Jonas Daniël Meijerplein lopen de deelnemers via de Mozes en Aäronkerk naar moskee Al Kabir op de Weesperzijde. Bij de kerk en de moskee worden bloemen aangeboden en neergelegd. Bij het beeld van de Dokwerker houdt Julia van Rijn, scriba van de Protestantse Kerk Amsterdam, een toespraak.

Organisatoren
Vriendschapskring Salaam-Shalom, de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam en het Veiligheidspact tegen discriminatie zijn mede-organisatoren. Inmiddels hebben zich een groot aantal organisaties uit solidariteit bij het initiatief aangesloten, waaronder de Protestantse Kerk Amsterdam en de Katholieke Kerk Amsterdam.

Waar: Verzamelpunt om 14.45 bij de Dokwerker
Wanneer: Zondag 22 februari, start om 15.00 uur bij de Dokwerker. Verwachte aankomst bij moskee Al Kabir 16.45 uur.
_____________________________________________

NOOT VOOR DE PERS

Meer informatie:
- Protestantse Kerk/Diaconie Amsterdam - Joke Jongejan: 06 137 85 908
- Moskee Al Kabir - Mohamed Echarrouti: 06 225 58 975
- Liberaal Joods Gemeente Amsterdam - Chantal Suissa: 06 192 10 535
- Salaam-Shalom - Karima Belhaj: 06 308 52 804
- Veiligheidspact tegen discriminatie - Roemer van Oordt: 06 457 66 873

Aswoensdag, 18 februari

Geplaatst 18 feb. 2015 03:36 door De Stadslamp Amsterdam

Afbeeldingsresultaat voor aswoensdag 2015
In alle Katholieke kerken en in sommige Protestantse kerken is er deze avond een bijzondere kerkdienst die het begin is van de veertigdaagse vastentijd voorafgaand aan Pasen. In deze sobere kerkdienst ontvangen mensen het zg askruisje op hun voorhoofd. Het bepaalt ons bij sterfelijkheid, zonde en dood. Maar ook bij bekering, vergeving, en nieuw leven door Christus. 

Adressen van alle RK kerken vindt je op www.bisdomhaarlem-amsterdam.nl/?p=route

Week van gebed 2015 in Amsterdam, 18-25 januari

Geplaatst 5 jan. 2015 10:53 door De Stadslamp Amsterdam   [ 27 feb. 2015 08:40 bijgewerkt ]

     >>   Ben je blij met deze informatie?  
WVG2015poster

Onderstaande heeft betrekking op de inmiddels voorbije Week van Gebed.
Een boeiend verslag van de opening lees je hier 

==========================================

De jaarlijkse internationale gebedsweek wordt dit jaar gehouden van 18 tot en met 25 januari 2015. 
Kerken en groepen van christenen over de hele wereld doen mee, 
ook in Amsterdam: 
Bekijk ook het Introductiefilmpje op  www.weekvangebed.nl 

De Raad van Kerken en de EA-EZA kennen een lange gebedstraditie die teruggaat op initiatieven van ruim 160 jaar geleden. Wereldwijd bidden miljoenen christenen mee. Door samen te bidden blijken zij meer onderlinge verwantschap te ervaren. Tegelijk kun je je verantwoordelijkheid voor anderen tonen door de problemen van de samenleving in de voorbeden een plek te geven. Afgelopen jaar hebben in Nederland naar schatting zo’n 200.000 mensen meegedaan met het initiatief. 

Thema  
'Dorst?' is het thema voor de Week van Gebed. 
Het materiaal van de Week van Gebed komt dit keer uit Brazilië en heeft als uitgangspunt het verhaal van de Samaritaanse vrouw (Johannes 4: 7). Zij raakt bij een put in Sichar in gesprek met Jezus over 'levend water'. De tekst nodigt uit om na te denken over vitaal geestelijk leven, in de Bijbel ook wel 'levend water' genoemd. 

Materiaal 
De poster (links) is ook te downloaden in een hoge resolutie, zodat men een afdruk kan printen op eigen papier. Klik hier voor de poster. 
Het materiaal voor de gebedsweek, zoals een boekje met de liturgie en de acht dagen, kan besteld worden met dit formulier
De liturgie is ook te downloaden: klik hier  
Voor een boekje met alleen de acht dagen: zie www.weekvangebed.nl 

Alle Informatie over plaatsen en tijden in Amsterdam vind je hier 

Kerken / groepen:  geef z.s.m. de Week van gebed- activiteiten in jouw wijk door aan destadslamp@gmail.com.  

Bekijk het Introductiefilmpje 
Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen via Twitter

Kerst Amsterdam

Geplaatst 3 dec. 2014 06:48 door De Stadslamp Amsterdam   [ 17 dec. 2014 08:09 bijgewerkt ]

Ga naar de speciale pagina Kerst Amsterdam 2014Nacht van de Bijbel, vrijdag 21 november

Geplaatst 18 nov. 2014 09:11 door De Stadslamp Amsterdam   [ 18 nov. 2014 09:12 bijgewerkt ]


Vrijdag 21 november 2014 - 20:00 uur

ThomasOpen organiseert ieder jaar in het najaar de Nacht van de Bijbel. Een avond waarin Evert Jan de Wijer (predikant van de Thomaskerk) en Wilfred Scholten (NCRV journalist) in gesprek gaan met bijzondere gasten over de Bijbel. Wat betekent de Bijbel in de huidige tijd? De gasten reageren ieder op een Bijbeltekst vanuit hun eigen biografie. Welk verhaal raakt hen en waarom?

Dit jaar zijn er weer bijzondere gasten! Esther Voet (directeur Centrum Informatie en Documentatie Israël), Sybrand van Haersma Buma (partijleider CDA), Andries Knevel (journalist EO) en Yassin Elforkani (jongeren imam, Contactorgaan Moslims & Overheid).
Onze gasten sluiten nauw aan bij de huidige actualiteit. De spanningen rondom Israël en antisemitisme, de radicale islam en de reactie van politiek en media hierop. Wat zegt de Bijbel hierover en wat hebben onze gasten aan teksten uit dat boek die hen inspireren, troost of richting geven? Kortom: een blik naar de actualiteit vanuit een heel ander gezichtspunt.

Evert Jan de Wijer en Wilfred Scholten gaan ieder vanuit hun expertise in gesprek met deze gasten. De Wijer vanuit een theologische invalshoek en Scholten vanuit een journalistieke invalshoek. De avond wordt omlijst door muziek en er zijn lekker hapjes en drankjes (inbegrepen in de prijs).

Het belooft een inspirerende, verwonderende en vrolijke avond te worden!

Aanvang 20.00 uur
www.nachtvandebijbel.nl

Thomastheater (Prinses Irenestraat 36 Amsterdam)

Toegang, inclusief hapjes en drankjes:
In de voorverkoop via website www.nachtvandebijbel.nl € 12,50, Aan de kassa € 15,00


1-10 of 35