(Oudere en inmiddels verlopen Actueel-berichten worden nog enige tijd bewaard op pagina Archief-actueel)

Pasen

Geplaatst 24 mrt. 2016 04:57 door De Stadslamp Amsterdam

PasenAmsterdam
Happy Easter!  Joyeuses Pâques!  Páscoa feliz!   ¡Felices Pascuas!   Wesołych Świąt!  Buona Pasqua!  God påske!  Счастливой пасхи!  Frohe Ostern!  Glad Påsk!  Selamat Paskah  عید پاک مبارک!   Geseënde paasfees חג פסחא שמח!  复活节快乐   Καλό Πάσχα 
2016

week van 20 t/m 28 maart
Gezamenlijke kerken van Amsterdam nodigen je uit voor het Feest!

Op 27 en 28 maart vieren christenen in Amsterdam en overal ter wereld het Paasfeest, het grootste feest van het jaar. Daaraan vooraf gaat de 'Goede week'. Samen vormen zij een heel bijzondere tijd vol gebeurtenissen, verhalen en rituelen, waarin je de kern van het christelijk geloof leert kennen en beleven.  

Alle informatie over kerkdiensten vind je dit jaar op de nieuwe site www.pasen020.nl 

Wat vieren we eigenlijk?  Lees meer over Pasen.

Vrijdag 18 maart Avond van de Martelaren 2016

Geplaatst 16 mrt. 2016 01:59 door De Stadslamp Amsterdam

Vrijdag 18 maart • 18.00 uur • St. Nicolaasbasiliek Amsterdam

Avond van de Martelaren 2015
Bidt u mee voor de martelaren van 2015, hun nabestaanden en hun vervolgers?

Op de Avond van de Martelaren staan we stil bij mensen die in 2015 hun passie voor Christus met de dood moesten bekopen. En dat zijn er veel. “Er zijn meer martelaren dan ooit”, betreurde Paus Franciscus dit jaar nog bij de zalig­verklaring van de Libanese martelaar Flavianus Melki.

Net als in de kruisweg van Christus eindigt hun verhaal echter niet met de dood. Zo heeft de moord op 21 Egyptische Christenen in Libië door extremisten van Islamitische Staat (IS) het Egyptische volk juist verenigd. Hun laatste uitroep “Heer, Jezus Christus” sterkt het geloof van miljoenen Christenen wereldwijd. Bidt u mee voor de martelaren, hun nabestaanden en hun vervolgers?
Kerk in Nood

Kerk in Nood Nederland houdt dit jaar al voor de zesde keer een ‘Avond van de Martelaren’ om stil te staan bij mensen die het vorige jaar zijn gestorven om hun geloof. De avond begint met een Eucharistie­viering in de stemmige St. Nicolaas­basiliek te Amsterdam met als hoofd­cele­brant Mgr. Dr. J.M. Punt. De homilie zal worden gehouden door Mgr. Dr. J.W.M. Hendriks. Daarna wisselen getuigenissen, gebed en muziek elkaar af.
Lokatie

St. Nicolaas­basiliek
Prins Hendrikkade 74 - 76
Amsterdam  (tegenover Amsterdam Centraal Station)

Programma

18.30 uur - Heilige Mis
19.30 uur - Gebeds­avond met getuigenissen en muziek
21.00 uur - einde

(Bron: bisdom Haarlem-Amsterdam)

30 januari: Festival over prostitutie op de Wallen

Geplaatst 28 jan. 2016 02:58 door De Stadslamp Amsterdam

(Bron: CIP.nl)

Op 30 januari vindt midden op de Wallen in Amsterdam een uniek festival plaats. Het is een informatief festival over het prostitutiebeleid in Nederland. Maar anders dan de rood verlichte locatie doet vermoeden, zijn de organisatoren niet trots op het Nederlandse prostitutiebeleid. Het gratis festival dat plaatsvindt op verschillende locaties in de Rosse Buurt wil jonge mensen van 18 tot 30 jaar informeren over prostitutie in Nederland, en inspireren om in actie te komen tegen het huidige Nederlandse beleid.

"We geloven dat er veel te vertellen is over de realiteit van de prostitutie in Nederland," aldus Natasja Bos, een van de initiatiefnemers van het festival. "Er is zoveel gedwongen prostitutie, mensenhandel en gebrokenheid, waar veel jonge Nederlanders niets van af weten, of niet van af willen weten. Zo’n festival als dit geeft de mogelijkheid om je in het onderwerp te verdiepen en ervoor te kiezen je ogen niet meer te sluiten."

Het festival dat 30 januari van 10.30 uur tot 17.30 uur plaatsvindt op de Wallen in Amsterdam, heeft een uiteenlopend programma. Naast een workshop van Renate van der Zee, schrijfster en feministe, is er een tour door de Rosse Buurt langs diverse hulpverleningsinstanties, zoals het Leger des Heils en Stichting Bright Fame. De lunch wordt verzorgd door Dignita, een lunchroom waar ex-prostituees kunnen re-integreren. Ook zal een ex-prostituee vertellen over haar ervaringen in de prostitutie en zorgt singer-songwriter Lula Bir voor muziek.

De mensen die het festival organiseren hebben een christelijke achtergrond, maar de stichting geeft nadrukkelijk aan dat het festival niet alleen voor gelovige bezoekers is. "Geloven dat het Zweedse model een betere aanpak is van de misstanden in de prostitutie is absoluut geen exclusief christelijk inzicht. We geloven dat met de opkomst van het nieuwe feminisme steeds meer jonge mensen vragen stellen bij het Nederlandse beleid en hier meer over willen weten. Wij helpen graag in die zoektocht."

Klik hier voor meer informatie. 

Week van Gebed 2016 in Amsterdam, 17-24 januari

Geplaatst 2 jan. 2016 12:21 door De Stadslamp Amsterdam   [ 14 jan. 2016 03:57 bijgewerkt ]

De Nationale Week van Gebed is inmiddels een oude traditie. Deze week bij uitstek de gelegenheid om als christenen van allerlei kerken en groepen elkaar te ontmoeten en samen te bidden.
In de Week van Gebed staat dit jaar 1 Petrus 2 vers 9 en 10 centraal: Maar u bent een uitverkoren geslacht, een koninkrijk van priesters, een heilige natie, een volk dat God zich verworven heeft om de grote daden te verkondigen van hem die u uit de duisternis heeft geroepen naar zijn wonderbaar licht. Eens was u geen volk, nu bent u Gods volk; eens viel Gods ontferming u niet ten deel, nu wordt zijn ontferming u geschonken. (NBV)

Kerken / groepen: Organiseer je een of meer bijeenkomsten, die open zijn voor christenen uit jouw wijk? Geef dit dan door aan destadslamp@gmail.com. Alle bijeenkomsten vind je hier.

Voor alle algemene informatie over de week van gebed in Nederland, en voor het beschikbare materiaal kijk je op Missie Nederland of Raad van kerken.


  >>   Ben je blij met deze informatie?  Geef voor het werk van Stadslamp!

Kerkdiensten rond Kerst in Amsterdam

Geplaatst 23 dec. 2015 11:17 door De Stadslamp Amsterdam

Voor de kerkdiensten rond Kerstmis ( 24 - 26 december)  kijk je op Kerst020.nl ( voorheen bekend als KerstAmsterdam.nl

Pray for Paris. Kerken open in Amsterdam

Geplaatst 14 nov. 2015 03:11 door De Stadslamp Amsterdam   [ 14 nov. 2015 03:15 bijgewerkt ]

pray4parisVandaag, 14 november, zijn een aantal kerken open om een kaarsje aan te steken, te bidden of zomaar even stil te zijn. We leven mee met allen die diep getroffen zijn door de aanslagen in Parijs.
Jeruzalemkerk van 10-15 uur
Mozes en Aaronkerk vanaf 1 uur.
RK Vredeskerk in Zuid
Alle Rooms-katholieke kerken in het centrum.


Herdenking overledenen aan de Europese buitengrenzen - 1 november

Geplaatst 27 okt. 2015 06:49 door De Stadslamp Amsterdam

Bron: PKA, oktober 2015.

De dag voor Allerzielen, zondag 1 november 2015, vindt op de steiger voor museum De Hermitage in Amsterdam een herdenking plaats van de overledenen aan de Europese buitengrenzen. Bij de herdenking nemen verhalen over omgekomen migranten een belangrijke plaats in. Aan de buitengrenzen van Europa spelen zich dagelijks drama’ s af. Mensen die op zoek zijn naar een beter en veiliger leven, verdrinken in zee of komen op andere manieren onderweg om. Meestal naamloos, in stilte. Volgens onderzoekers gaat het sinds eind jaren ’90 om ruim duizend doden per jaar, in sommige jaren zelfs dubbel zoveel. Het aantal doden neemt de laatste jaren alleen maar toe. Een belangrijke oorzaak is het strenge migratiebeleid van de EU dat vluchtelingen dwingt risicovolle routes te nemen.

Programma

15.15 uur: inloop, zolder van de Protestantse Diaconie, Nieuwe Keizersgracht 1A

15.30 uur: vertoning van korte documentaire, gevolgd door inleiding van Tineke Strik

16.00 uur: nagesprek

17.00 uur: start oecumenische herdenking op steiger voor de Hermitage, met medewerking van ds. Arjan Plaisier (scriba Protestantse Kerk Nederland) en Msg. Jan Hendriks (bisdom Haarlem)

Noodopvang vluchtelingen: meehelpen!

Geplaatst 17 sep. 2015 08:43 door De Stadslamp Amsterdam   [ 5 okt. 2015 06:17 bijgewerkt ]

Piroschka.jpg
Update 5/10/2015

Meehelpen kan via:
Leger des heils, 

Vrijwilligers
Voor onze beide opvangcentra hebben we in ieder geval de komende weken vrijwilligers nodig. We verwachten van onze vrijwilligers dat ze een ontspannen uitstraling hebben en de gasten vriendelijk te woord staan. De gasten hebben namelijk een spannende en nare reis achter de rug en zijn vermoeid en hongerig. We willen graag dat ze zich in onze opvang welkom en gewenst voelen.

Taken die een vrijwilliger kan vervullen zijn: helpen bij het uitdelen van eten, gesprekken voeren of activiteiten ondernemen met de gasten, goederen in ontvangst nemen etc. Als vrijwilliger bent u gekoppeld aan een van onze Leger des Heils-medewerkers. Samen bepaalt u met welke taken u zich gaat bezig houden.

Meer info...
===============
Amsterdam.nl, 16-9-2015

Amsterdam richt tijdelijke noodopvang in voor asielzoekers. Het gaat om kortdurend verblijf. Na deze periode gaan zij door naar een centrale opvanglocatie.
Op verzoek van het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) richt Amsterdam tijdelijke noodopvang in voor asielzoekers. Het gaat om mensen die zich bij de vreemdelingenpolitie hebben gemeld op Amsterdam Centraal Station, maar vanwege de grote toestroom nog niet terecht kunnen in de centrale opvanglocatie in Ter Apel.

Ik ben buurtbewoner en wil graag helpen, wat kan ik doen?

Er zijn veel vrijwilligers nodig de komende tijd en de gemeente moedigt initiatieven aan maar benadrukt dat het het beste is voor zowel de vluchteling als voor de samenwerkende hulpinstanties als dit gecoördineerd gebeurt. Het college roept particulieren op om in contact te treden met de reguliere instanties, zoals VluchtelingenWerk, het Rode Kruis, en het COA. Zodra er één gemeentelijk meldpunt is ingericht voor maatschappelijke initiatieven, is die informatie op amsterdam.nl te vinden.

Uitnodiging 2 maart: hart onder de riem voor de Syrisch-orthodoxe kerk

Geplaatst 27 feb. 2015 08:22 door De Stadslamp Amsterdam   [ 27 feb. 2015 08:53 bijgewerkt ]

Op maandag 2 maart brengt patriarch Aphrem II tijdens zijn bezoek aan Nederland ook een bezoek aan de Gemeenschap van Sant'Egidio in Amsterdam. Het hoofd van de Syrisch-orthodoxe kerk zal dan voorgaan in een speciaal gebed in de Mozes en Aäronkerk, Waterlooplein 207. 
Het unieke bezoek van zo’n hoge geestelijke uit een zusterkerk zal voor velen al een bijzonder moment zijn, dat de kans geeft tot ontmoeting en gezamenlijk gebed. 
Het feit dat de Syrisch-orthodoxe kerk nu een zeer zware tijd doormaakt, is een extra reden om bij deze gelegenheid met velen samen te komen om hun door onze aanwezigheid en oecumenische ondersteuning een hart onder de riem te steken. 

We willen u dan ook graag uitnodigen voor het gebed op maandag 2 maart om 11.45 uur in de Mozes en Aäronkerk, Waterlooplein 207, 1011 PG Amsterdam.

(Bron: Obrechtkerk, 26-2-2015)

Symposium Religie doet ertoe, 2-4 maart

Geplaatst 25 feb. 2015 03:27 door De Stadslamp Amsterdam

Anno 2015 is religie steeds vaker het gesprek van de dag en beheerst ze het nieuws, ondanks dat Nederland zelf minder religieus wordt. Maar wat heeft de samenleving aan religie? Speelt geloven nog een rol in ons persoonlijke leven? Stel dat we zouden stoppen met religie, eindigt dan ook het geweld? Of hoort religie juist thuis in het publieke domein en wordt het tijd voor een theologische ombudsman? Deze en andere vragen staan centraal tijdens het 3-daagse symposium ‘Religie doet ertoe’, georganiseerd door de Faculteit der Godgeleerdheid van de Vrije Universiteit Amsterdam en de Protestantse Theologische Universiteit. Van 2 t/m 4 maart krijgt u de mogelijkheid om religie vanuit persoonlijke, professionele, journalistieke en wetenschappelijke invalshoeken te bekijken én te beleven. Na deze 3 dagen weet u het zeker: Religie doet ertoe!


(Bron: Vu.nl) 

1-10 of 40