Archief‎ > ‎Archief-actueel‎ > ‎

19-20 maart: STILLE OMGANG 2011

Geplaatst 10 mrt 2011 06:47 door De Stadslamp Amsterdam   [ 27 mrt 2011 12:58 bijgewerkt ]
mirakelOngeveer 8000 mensen lopen deze nacht biddend door het centrum van Amsterdam!

Speciaal jongerenprogramma Reboot! in de Mozes & Aaronkerk.

Thema dit jaar: VERNIEUWT, MAAR BEHOUDT HET GOEDE

In de nacht van 19 op 20 maart 2011 heeft in Amsterdam de jaarlijkse Stille Omgang plaats. Deze traditie, een eigentijdse vorm van de vroegere Middeleeuwse Mirakelprocessie, bestaat reeds 130 jaar.

Deze processie is midden veertiende eeuw ontstaan als gevolg van de geschiedenis van een zieke man die in de Kalverstraat woonde. Nadat deze zieke de hostie (het Heilig Brood) had ontvangen, werd hij onwel. De zieke man kon de hostie niet binnen houden. Het braaksel kwam in het haardvuur terecht met het wonderbaarlijke vervolg, dat de hostie de volgende ochtend ongeschonden in de as van deze haard werd aangetroffen.

De hostie werd door de verzorgsters van de zieke in een kist opgeborgen en de plaatselijke pastoor werd geroepen. Dit gebeurde tot drie keer toe. De laatste keer werd de hostie in een officiële processie naar de parochiekerk overgebracht, de huidige Oude Kerk. Dit Eucharistisch wonder, geschied aan een zieke, heeft bekendheid gekregen onder de naam Mirakel van Amsterdam (1345).

Sinds 1880 gedenkt de Stille Omgang in het centrum van de stad Amsterdam dit Mirakel in stilte en duisternis door een nachtelijke pelgrimage langs de route van 1345 en door Eucharistievieringen voor of na de Omgang. De Omgangers weten zich al biddend en mediterend verbonden met Jezus Christus die zich aan alle mensen van goede wil geeft als leeftocht voor onderweg. Uniek aan deze tocht zijn de stilte, het ontbreken van uiterlijk vertoon, het duistere uur en de zwijgende verbondenheid van de duizenden christenen.

Elk jaar wordt aan de deelnemers voor deze nacht een speciale intentie aangereikt. Dit jaar: „VERNIEUWT, MAAR BEHOUDT HET GOEDE.”

Meer weten en aanmelden: www.stille-omgang.nl/  of tel. (020) 622 19 18 (pastorie Begijnhofkapel). Speciaal voor jongeren is de site: www.stille-omgang.nl/jongeren

Rond de 8000 deelnemers worden die nacht weer verwacht! Veel kerken in Amsterdam zullen de gehele nacht opnieuw gastvrijheid verlenen.
Comments