Archief‎ > ‎Archief-actueel‎ > ‎

2 november: Herdenking overleden vluchtelingen aan Europese grenzen

Geplaatst 30 okt 2013 04:27 door De Stadslamp Amsterdam   [ 6 nov 2013 05:50 bijgewerkt ]
P E R S B E R I C H T 28-10-2013.

“We laten vluchtelingen bij Lampedusa verdrinken in zee en hier in Nederland in procedures en inhumane wetgeving”

Op Allerzielen, zaterdag 2 november, vindt op de steiger voor museum De Hermitage in Amsterdam een herdenking plaats voor overleden vluchtelingen aan de Europese grenzen. In het licht van de recente scheepsrampen voor het eiland Lampedusa is de herdenking schrijnend actueel. Cor Ofman van het Wereldhuis en een van de sprekers op 2 november, legt een verbinding tussen de situatie aan de grenzen en in Nederland: “We laten vluchtelingen bij Lampedusa verdrinken in zee en hier in Nederland in procedures en inhumane wetgeving.” Bij de herdenking zullen enkele vluchtelingen die onlangs de gevaarlijke overtocht naar Lampedusa hebben gemaakt aanwezig zijn om hun verhaal te doen. De herdenking wordt georganiseerd door Catholic Worker en het Wereldhuis van de Protestantse Diaconie Amsterdam.

Aan de buitengrenzen van Europa spelen zich dagelijks drama’ s af. Mensen die op zoek zijn naar een beter en veiliger leven, verdrinken in zee of komen op andere manieren onderweg om. Naamloos, in stilte. Volgens cijfers die zijn verzameld door ‘United Against Racism’ gaat het sinds eind jaren ’90 om ruim duizend doden per jaar, in sommige jaren zelfs dubbel zoveel. Een belangrijke oorzaak is het strenge migratiebeleid van de EU.

Avondprogramma met Christian Mommers

Na de herdenking is er in de Gelagkamer van de Diaconie (op loopafstand) een avondprogramma met Christian Mommers, senior medewerker Politieke Zaken bij de Nederlandse afdeling van Amnesty International. Mommers doet als buitenpromovendus aan het Instituut voor Immigratierecht onderzoek naar de rechten en plichten van uitgeprocedeerde asielzoekers en ongedocumenteerden, gastlanden en landen van herkomst, bij het bewerkstelligen van vrijwillige terugkeer.

Amsterdam, 28 oktober 2013


NOOT VOOR DE PERS
Programma. 17.30 uur: start herdenking op steiger voor Hermitage, 18.45 uur: maaltijd in de Gelagkamer Corvershof, Nieuwe Herengracht 18, 19.30 uur: start avondprogramma.
Neem voor meer informatie contact op met de Protestantse Diaconie Amsterdam, Matthias de Vries, tel. (020) 535 30 34/ 06-13583823 of Catholic Worker Amsterdam,
tel. (020) 699 8 996 (Frits of Mattias)

Noelhuis logoComments