Archief‎ > ‎Archief-actueel‎ > ‎

Interreligieuze bijeenkomst voor Vrede 27 oktober

Geplaatst 24 okt 2011 01:33 door De Stadslamp Amsterdam   [ 1 nov 2011 05:18 bijgewerkt ]
logoOp 27 oktober 2011 komen vertegenwoordigers van de grote religieuze tradities samen in de Mozes & Aäronkerk aan het Waterlooplein in Amsterdam. Zij herdenken de wereldgebedsdag voor de vrede die 25 jaar geleden gehouden werd in Assisi, samengeroepen door paus Johannes Paulus II. Het programma begint om 18.45 uur.

‘Appèl voor vrede’
Vanuit verschillende religieuze plekken in Amsterdam (moskee, kerk, tempel en synagoge) waar om 19.00 uur het gebed om vrede zal beginnen, wordt aansluitend de tocht naar de Mozes & Aäronkerk ondernomen voor een gezamenlijke bijeenkomst. Er zullen teksten klinken uit de verschillende tradities en er wordt een ‘Appèl voor vrede’ ondertekend. Dit appèl zal door kinderen aan vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties worden overhandigd.

Verlangen naar vrede
Onze samenleving verkeert in een voortdurende spanning door de grote verscheidenheid van mensen, culturen en religies, en door gevoelens van onzekerheid en angst, versterkt door dreigingen vanwege de economische crisis. Kerken, godsdiensten en religieuze bewegingen willen op 27 oktober door alle verscheidenheid heen de diepere verbondenheid vieren, die gebaseerd is op het fundamentele verlangen naar vrede. Allen die dit verlangen naar vrede delen, zijn van harte uitgenodigd.

Deelnemers
Aan de bijeenkomst nemen deel: bisschop Jozef Punt (namens de Rooms-katholieke kerk), imam Osman Paköz (Turkse Westermoskee), imam Echarrouti (Marokkaanse moskee Weesperzijde), dominee Julia van Rijn (namens de Protestantse Kerk Amsterdam), vader Arsenius El Baramousy (Koptisch-Orthodoxe kerk), rabbijn Menno ten Brink (namens de liberaal Joodse gemeente), Inder Mataw (Prasne, Vedische hindoestroming), kamathanachariya Adi Ichsan (boeddhisten), pastor Ibrahim Abarshi (Redeemed Christian Church of God) en pastor Stanley Hofwijks (Maranatha Ministries).

Organisatie
De Franciscanen en de gemeenschap van Sant’Egidio in Amsterdam hebben het initiatief genomen voor de bijeenkomst. De Franciscanen grijpen daarbij terug op de bijeenkomst in Assisi in 1986. Sant’Egidio heeft sinds 1986 jaarlijks in Europa in grote steden bijeenkomsten georganiseerd om het gebed voor vrede voort te zetten.

Wat: Interreligieuze bijeenkomst voor vrede: Spirit of Assisi, 25 jaar gebed voor de vrede
Wanneer en waar: Donderdag 27 oktober,

18.45 uur: bijeenkomst van boeddhisten en hindoes in St.Pieterspoortsteeg 29/1
19.00 uur: het gebed van christenen in de Krijtbergkerk, Singel 448,
19.00 uur: het gebed van moslims in Moskee Al kabir, Weesperzijde 76-78
20.15 uur gezamenlijke bijeenkomst in de Mozes en Aäronkerk, Waterlooplein 207Meer informatie: www.SpiritofAssisi.nl, adrichemofm@hotmail.com, santegidio@hetnet.nl, 06-10 13 55 32

Comments