Archief‎ > ‎

Archief-nieuws

EO brengt het hart van kerst op de Dam

Geplaatst 13 dec. 2011 12:06 door De Stadslamp Amsterdam   [ 18 dec. 2011 11:30 bijgewerkt ]

Oneway.nl, 13-12-2011.
De vier artiesten van Kerstfeest op de Dam, Frans Bauer, Karin Bloemen, Syb van der Ploeg en Linda Wagenmakers, bezochten elk een sociaal project in Amsterdam. Tijdens Kerstfeest op de Dam delen zij hun ervaringen en zingen een persoonlijk, zelfgekozen lied voor de mensen van hun project. Karin Bloemen heeft voor Kerstfeest op de Dam met tienermeiden een weerbaarheidstraining gevolgd. Voor het EO-kerstprogramma ondervond ze aan den lijve hoe Love Limits deze jonge meiden leert voor zichzelf op te komen.

Prostituees
Linda Wagenmakers hielp ex-prostituees bij het opzetten van een tweedehands kledingwinkel. Samen met een vrijwilliger ging ze naar de Wallen en zag hoe het Scharlaken Koord prostituees helpt een nieuw leven op te bouwen. Syb van der Ploeg is met een bakfiets vol kerstbroden op pad gegaan in de Jordaan. Hij deelde het brood uit aan voorbijgangers en ging het gesprek met hen aan. Eerder werd al bekendgemaakt dat Frans Bauer een dag is opgetrokken met dak- en thuislozen, voor wie hij kookte.

Kleine Jongen
In Kerstfeest op de Dam brengen de vier artiesten op unieke wijze het hart van kerst tot leven in het hart van Nederland. Ze wisselen klassieke en moderne kerstsongs af met populaire liederen die ook passen bij het kerstverhaal. Van ‘Stille Nacht’ tot ‘Kleine Jongen’. Solo’s en bijzondere combinaties passeren de revue. Daarbij krijgen zij ondersteuning van twee koren, een orkest en het publiek. Tussen de optredens door lezen tien gewone Amsterdammers in gewone taal het kerstverhaal voor. Daarmee verbinden zij de liederen en maken het eeuwenoude kerstverhaal toegankelijk voor een breed publiek.

TV-uitzending
Kerstfeest op de Dam is vrijdagavond 23 december om 21.30 uur bij de EO te zien op Nederland 1. Linda Wagenmakers is naast artiest ook presentatrice van het 85 minuten durende kerstprogramma. Een week eerder, op vrijdagavond 16 december, wordt de tv-uitzending vanaf 20.00 uur opgenomen op de Dam in Amsterdam. Toegang voor dit bijzondere kerstconcert is gratis. Alle informatie over Kerstfeest op de Dam is te vinden op eo.nl/kerstfeestopdedam.

In de decembermaand zet de EO op radio, tv en internet kerst centraal onder het motto 'Kerst vieren we samen', www.eo.nl/kerst

Joden, moslims en christenen hand in hand

Geplaatst 8 mrt. 2011 01:22 door De Stadslamp Amsterdam   [ 14 mrt. 2011 07:00 bijgewerkt ]

ANP/IKON kerknieuws, 7-3-2011. 
Moslims, christenen, joden en humanisten vormen zondag in Amsterdam een menselijke keten tussen een moskee, een synagoge en een kerk. Zij willen zich daarmee uitspreken tegen onverdraagzaamheid tussen religies vanuit de samenleving en de politiek. Dat liet een van de initiatiefnemers, Harry Polak van de commissie dialoog van de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam, maandag weten.

De initiatiefnemers zeggen dat vijandige uitingen tegen aanhangers van bepaalde geloven ,,steeds scherpere en onrustbarender vormen'' aannemen. Vooral moslims, maar ook joden hebben daar volgens hen last van. Zij noemen dit "funest voor de harmonie en saamhorigheid in de samenleving''.

De gebedshuizen waar de menselijke keten langs gaat, zijn de Selimeye moskee, de Gerard Dou Synagoge en de Oranjekerk. Die liggen allemaal in de wijk De Pijp in Amsterdam-Zuid.

De drie gebedshuizen krijgen allemaal de heilige boeken van de andere religies aangehouden. De actie wordt afgesloten met een bijeenkomst in de Vredeskerk, die ook in De Pijp ligt. Daar zijn toespraken. De Amsterdamse wethouder Andrée van Es (diversiteit, GroenLinks) zal aanwezig zijn.

Vorige maand hielden joden, moslims en christenen nog een 'dialoogwandeling' in Amsterdam-West. Een omstander bracht toen de Hitlergroet en scandeerde 'kankerjoden'. Een aantal organisaties dat deelnam aan de tocht, deed vervolgens aangifte bij de politie.

Moslim Marcouch gaat preken in de kerk

Geplaatst 10 nov. 2010 02:45 door De Stadslamp Amsterdam   [ 22 nov. 2010 01:10 bijgewerkt ]

AD, 8-11-2010. Tweede Kamerlid van de PvdA Ahmed Marcouch gaat preken in een remonstrantse kerk. Dat heeft de Remonstrantse Broedergemeenschap maandag bekendgemaakt. Marcouch is zelf moslim. Marcouch zal in de Amsterdamse remonstrantse gemeente Vrijburg preken over het lot en de vrije wil. De kerkdienst is een initiatief van de remonstrantse dominee Joost Röselaers en maakt deel uit van een serie diensten, waarin politici worden uitgenodigd om zich in een overdenking over een maatschappelijk thema uit te spreken. (ANP/BVDL)

1-3 of 3