Archief‎ > ‎Archief-nieuws‎ > ‎

Joden, moslims en christenen hand in hand

Geplaatst 8 mrt. 2011 01:22 door De Stadslamp Amsterdam   [ 14 mrt. 2011 07:00 bijgewerkt ]
ANP/IKON kerknieuws, 7-3-2011. 
Moslims, christenen, joden en humanisten vormen zondag in Amsterdam een menselijke keten tussen een moskee, een synagoge en een kerk. Zij willen zich daarmee uitspreken tegen onverdraagzaamheid tussen religies vanuit de samenleving en de politiek. Dat liet een van de initiatiefnemers, Harry Polak van de commissie dialoog van de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam, maandag weten.

De initiatiefnemers zeggen dat vijandige uitingen tegen aanhangers van bepaalde geloven ,,steeds scherpere en onrustbarender vormen'' aannemen. Vooral moslims, maar ook joden hebben daar volgens hen last van. Zij noemen dit "funest voor de harmonie en saamhorigheid in de samenleving''.

De gebedshuizen waar de menselijke keten langs gaat, zijn de Selimeye moskee, de Gerard Dou Synagoge en de Oranjekerk. Die liggen allemaal in de wijk De Pijp in Amsterdam-Zuid.

De drie gebedshuizen krijgen allemaal de heilige boeken van de andere religies aangehouden. De actie wordt afgesloten met een bijeenkomst in de Vredeskerk, die ook in De Pijp ligt. Daar zijn toespraken. De Amsterdamse wethouder Andrée van Es (diversiteit, GroenLinks) zal aanwezig zijn.

Vorige maand hielden joden, moslims en christenen nog een 'dialoogwandeling' in Amsterdam-West. Een omstander bracht toen de Hitlergroet en scandeerde 'kankerjoden'. Een aantal organisaties dat deelnam aan de tocht, deed vervolgens aangifte bij de politie.

Comments