Archief‎ > ‎Archief-Onder-de-lamp‎ > ‎

De schoonheid van illegale migratie

Geplaatst 13 jan 2011 08:19 door De Stadslamp Amsterdam   [ 21 jan 2011 10:52 bijgewerkt ]
Bron: Blog Protestantse Diaconie Amsterdam, 13-1-2011.

Ook in Amsterdam wonen en werken duizenden migranten die illegaal naar Europa zijn gereisd.
Het Parool schenkt in de kunstbijlage van 5 januari aandacht aan migranten die illegaal naar Europa zijn gereisd. Henk Wildschut laat in zijn fotopublicatie zien hoe mensen overleven in tentjes, gedreven door de hoop op een beter bestaan. Hij weet de kracht en de schoonheid van hun overlevingswil overtuigend in beeld te brengen.

Het is goed om deze beelden van de rafelranden van Europa en van de illegale migratie te zien. Goed om te weten is ook: Het merendeel van de illegale arbeidsmigranten komt een stuk minder spectaculair Europa binnen. Niet via een bootje over de Middellandse Zee, niet bivakkerend in kleine tentjes maar met een toeristenvisum via Schiphol. Ook in Amsterdam zijn er arbeidsmigranten zonder papieren, naar schatting tussen de 10.000 en 20.000. De meesten van hen hebben gewoon werk, vaak als schoonmakers bij mensen thuis. Zij wonen in onderhuur bij vrienden of familie. Ze werken hard en keren in de meeste gevallen na verloop van tijd weer huiswaarts.
^ foto: Feest van het Wereldhuis in tuin Amstelhoven

Er zijn in Amsterdam ook mensen die hen ondersteunen. Gelukkig is dit in Nederland niet illegaal. Het Wereldhuis , een project van de Protestantse Diaconie Amsterdam, is zo’n plek voor ongedocumenteerden en hun vrienden. Er is ruimte voor bijscholing en ontmoeting. En hulp voor wie dat nodig heeft.

Een van de initiatieven in het wereldhuis is de groep ‘redocumented’. Grafisch vormgeefster Annette Kouwenhoven heeft onlangs samen met vijftien migranten een fotoboek uitgegeven. De schoonmakers brachten hun leven zelf in beeld. Hun foto’s zijn van een grote schoonheid, misschien juist door hun alledaagsheid: het biljet van Euro 50 met het briefje “for the cleaner”, de avonden thuis achter de computer, skypen met familie in het thuisland.

Leven zonder papieren, zonder sociaal vangnet is een kwetsbaar bestaan en niet iedereen weet zijn of haar droom van een beter bestaan waar te maken.
<< Publicatie Redocumented

Onze samenleving is aan het verharden, de Rechtse Hobby: ‘vreemdelingen belasteren’, krijgt ruim baan. De vruchten van illegale arbeid plukken we liever zonder er woorden aan vuil te maken. Daarom doen tegengeluiden zoals dat van Henk Wildschut zo goed.

De publicatie van ‘redocumented’ is te bestellen via www.wereldhuis.org

Evelyn Schwarz, projectleider het wereldhuis
Comments