Archief‎ > ‎Archief-Onder-de-lamp‎ > ‎

Richard Oostrum Er is behoefte aan duidelijkheid

Geplaatst 23 okt 2010 12:45 door De Stadslamp Amsterdam   [ 1 dec 2010 09:02 bijgewerkt ]
Richard Oostrum werkt bij Different. Bron: CIP.nl, 22-10-2010.
Hij was actief in de homoscene. Tot Richard Oostrum als "volstrekt ongelovige" een kerk in liep. Want toch was hij op zoek naar God. Hij liep vast in het leven, maar mocht het Evangelie horen in een kerk te Amsterdam. "Ik zei ja tegen God, en Hij zei ja tegen mij." Sindsdien maakte Richard radicale keuzes in zijn leven. Zo kwam hij tot de overtuiging dat God in de Bijbel homoseksualiteit niet goedkeurt. "Toen ik organisaties verliet waar ik als homo actief was, zeiden mijn vrienden: 'We zien je wel terug. Ben je homo, dan blijf je homo'. Ik kwam er achter dat mijn identiteit niet lag in mijn homoseksuele gevoelens. Ik ben namelijk een kind van God." Inmiddels is Richard getrouwd en heeft een kind. Vanuit zijn achtergrond geeft hij nu een cursus pastoraat bij Different.

Richard: "Different is ervan overtuigd dat een leven met Christus perspectief biedt voor mensen met een homoseksuele gerichtheid. Different wil kerken en christenen dan ook helpen homoseksualiteit bespreekbaar te maken en dit onderwerp een plek te geven binnen het pastoraat en de kerkelijke gemeente. Naast de spreekbeurten en workshops die Different al jarenlang verzorgt, bieden wij nu ook de cursus ‘Pastoraat en homoseksualiteit’ aan. Het doel van deze cursus is de deelnemers te helpen een visie op homoseksualiteit  te ontwikkelen die recht doet aan de Bijbel en die hen helpt oog te krijgen voor vragen en noden waarmee ze in de omgang met mensen met een homoseksuele gerichtheid te maken krijgen. De deelnemers worden getraind in verschillende pastorale vaardigheden die van pas komen in de begeleiding van mensen."

"Mensen met homoseksuele gevoelens doen er goed aan hun gevoelens onder ogen te zien, maar hoeven homoseksualiteit niet te aanvaarden als identiteit," zegt Richard Oostrum. "Christenen baseren hun identiteit op wie ze zijn in Christus. Het feit dat iemand zich aangetrokken voelt tot mensen van het eigen geslacht, is een aspect van iemands persoonlijkheid. De gevoelens zijn reëel en dienen serieus genomen te worden, maar je bent meer dan wat je voelt.Ik maak me daarom zorgen over de opvatting dat, zoals het voor iemand met een heteroseksuele gerichtheid normaal is een relatie aan te gaan met iemand van het andere geslacht,  het ook voor iemand met een homoseksuele gerichtheid normaal moet kunnen zijn een relatie aan te gaan met iemand van het eigen geslacht."

"Kerken hebben vaak de vraag: 'mag het nou wel, of mag het nou niet?' Ik vind dit een voor de hand liggende vraag, maar toch ergens simplistisch. Er wordt namelijk niet gekeken naar de wortel van homoseksualiteit, of naar de personen die met homoseksualiteit worstelen. De echte problematiek wordt zo weggedrongen. In de pastorale cursus besteden we hier aandacht aan," aldus Oostrum.

"Toen ik tot geloof in Jezus kwam vond ik, als iemand die homoseksuele gevoelens een plaatst in zijn leven moest geven, de verschillende christelijke visies op homoseksualiteit misleidend. Ik was tot de conclusie gekomen dat God een seksuele relatie heel duidelijk bedoeld heeft voor het huwelijk tussen  een man en een vrouw. Het was dan ook geen makkie, ik had daarin een  kruis te dragen, maar samen met andere mensen die mij hielpen kon ik het aan en verdiepte het me relatie met God uiteindelijk."

Klik hier om naar de website van Different te gaan.
Comments