ChristenUnie is een beetje bang

Geplaatst 29 aug 2012 03:40 door Gabriel Jansen
Krijn de Jong, 29-8-2012. 
Hebben ze bij de ChristenUnie een zonnesteek opgelopen?

Dit is toch precies wat politiek vaak zo onaangenaam maakt. Dat draaien. Niet in ronde woorden durven spreken over zaken die minder prettig liggen. Niemand weet meer wat je bedoelt, maar je vingers heb je niet gebrand. Dat is wat de ChristenUnie nu doet als ze over homoseksualiteit spreekt. Het gaat ieders begrip te boven. Samenwonende homoseksuelen zijn welkom bij de ChristenUnie, ook op strategische plekken, mits ze zich houden aan de partijlijn. Maar die partijlijn wijst het homohuwelijk af, omdat het huwelijk volgens de partij exclusief als een verbintenis tussen man en vrouw bedoeld is. Ook samenwonen wordt in de partijlijn afgewezen. Hebben ze bij de ChristenUnie een zonnesteek opgelopen of zijn ze gewoon aan het schuiven?

Zero tolerance
Ik begrijp de mensen van de ChristenUnie overigens wel. Wie wil er graag neergesabeld worden? Daar gaat je goodwill en daar gaan al je mooie plannetjes, alleen omdat jij met je bijbels standpunt dwars op de golven van de tijdgeest komt te liggen. Je visie op homoseksualiteit bepaalt in toenemende mate of je nog voor vol wordt aangezien. Huldig je een afwijkende mening, reken er dan niet op dat je nog een millimeter ruimte wordt gegund. Kijk naar het weigerambtenarendebat. Een eerlijk debat wordt steeds moeilijker. Onmiddellijk word je weggezet als homohater en wie wil dat zijn? De mensen van de ChristenUnie niet en ik ook niet. Velen zijn inmiddels voor de druk gezwicht. Soms begrijp je het bijna.

Belijdende christenen
Maar er is een klein probleempje. We zijn christenen. Belijdende christenen. Mensen die naar de stem van God willen luisteren. Die stem zegt niet zelden iets anders dan wat de tijdgeest dicteert. Vroeger was het allemaal minder moeilijk. Veel mensen beleden het christelijk geloof en die dat niet deden, hadden meestal wel respect voor gelovigen. Dat is voorbij. Er zijn nu veel minder christenen en die het niet zijn, zijn lang niet meer allemaal bereid respect te hebben voor de in hun ogen achterlijke standpunten van orthodoxe christenen. Ik kan mij voorstellen dat je, als je in de frontlinie staat, niet meer met plezier bijbelse standpunten uitdraagt. Maar op heel veel plaatsen in de wereld hebben christenen het veel harder te verduren. Misschien moeten we wat meer die kant op kijken. Ook in onze eigen geschiedenis zijn er wel mensen aan wie we ons kunnen optrekken. Groen van Prinsterer bijvoorbeeld, de grondlegger van de christelijk politiek. Hoe zei hij het ook alweer? Belijden doe je pas als je tegenspraak kunt verwachten, als je standpunten pijn doen.

Orthodox
Het klimaat voor orthodoxe christenen wordt in snel tempo grimmiger. Maandag nog berichtte het Reformatorisch Dagblad over een Duitse radio uitzending waarin orthodoxe christenen werden neergezet als 'gevaarlijk'. 'Het is zeer gevaarlijk als kinderen in een dergelijk milieu opgroeien'. Zulke berichten horen we steeds meer. Als de ontwikkelingen in dit tempo doorgaan, leven we over enkele decennia in een dictatuur. Tenzij er mensen opstaan die de strijd aangaan. Christenpolitici bijvoorbeeld en christenjournalisten. Het begint natuurlijk wel met zelf ronduit voor je geloof uitkomen.

29-8-2012 | bron: Krijn de Jong | www.habakuk.nu
Comments