De kerk in klinkende munt

Geplaatst 19 jan. 2010 02:49 door De Stadslamp Amsterdam   [ 23 jan. 2010 03:55 bijgewerkt ]
Krijn de Jong, 19-1-2010. Regelmatig komen er in de krant berichten voorbij over hoeveel geld de kerk de samenleving wel niet bespaart. De kerk in klinkende munt. We moeten toch iets doen om indruk te maken. Ik word er niet warm van. Als dat zo door gaat komt er straks nog een of andere multinational op het idee om een bod op de kerk te doen.

Ook D66-leider Pechtold blijkt gecharmeerd van deze zijde van de kerk. 'Dat kerken ons voor drie miljard 'ontzorgen' vind ik een interessant gegeven' zei hij gisteren in de Waalse Kerk in Den Haag (Reformatorisch Dagblad 15 januari 2010). Hij was een van de twee mensen die het boek 'Stad op een berg. De publieke rol van de protestantse kerken' van de Amsterdamse historicus James C. Kennedy kregen aangeboden. Hopelijk gaat hij het boek lezen. De boodschap van Kennedy lijkt me een heel andere.

De schrijver verzet zich in 'Stad op een berg' juist tegen de nieuwe mode om de kerk vooral belangrijk te vinden vanwege het bevorderen van de sociale cohesie en het vele hulpverleningswerk dat door christenen wordt verricht. De kerk als een soort nieuwe vrijwilligersorganisatie. De kerk die de overheid geld oplevert of op zijn minst geld bespaart. Maar is de kerk er niet juist voor die zaken die niet in geld zijn uit te drukken? Bijvoorbeeld voor de onschatbare waarde van de ziel. 'Eeuwig gaat voor ogenblik'.

Tegendraadse beweging
Kennedy introduceert in zijn boek een mooi begrip. De kerk als 'contrasterende gemeenschap'. Daar word je wel warm van. Contrasterend, en niet in het minst op het gebied van de geldzucht. In het Nederlands Dagblad (09 januari 2010) wees Peter Bergwerff er op dat 'een tegendraadse beweging van mensen' niet echt populair kan zijn in een samenleving waarin in iedereen moet inburgeren. 'Dat is assimileren naar de voorschriften van de substituut-goden die de plaats hebben ingenomen van de drie-enige God'.

De kerken mogen dan de samenleving voordeel opbrengen, zelf moet ze er een hoge prijs voor betalen. De kerk, de christenen, mogen meedoen maar, 'mondje dicht'. Boodschappen mogen alleen uit andere hoeken komen.

Als de kerk trouw blijft aan haar roeping gaat het haar nog geld kosten.

19-1-2010 | bron: Krijn de Jong - Habakuk
 
Comments