De megamoskee: de lege kathedraal van de toekomst

Geplaatst 6 apr 2011 02:24 door De Stadslamp Amsterdam
Bastiaan Verberne, 5-4-2011. Bron: nieuwemoskee.nl.

Een ritje over de hoofdwegen van Rotterdam-Zuid, Amersfoort en Amsterdam laat een nieuw aangezicht zien op het Nederlandse landschap: de megamoskee. Imposante, exotische gebouwen, compleet met minaretten en een hoeveelheid parkeerplaatsen die bij een klein voetbalstadion niet zouden misstaan.

De meeste heb ik van binnen mogen aanschouwen. Vol trots word ik dan rondgeleid door een bestuurslid van oudere leeftijd. Gepoetst marmer ligt in de hallen, een kakelvers tapijt en een enorme kroonluchter sieren de gigantische gebedshal. De gebouwen zijn van alle gemakken voorzien. Grote wasruimten, bibliotheken en studielokalen. Bij de laatste rondleiding vroeg ik hen wie dit miljoenenproject betaald had? Er werd me bezworen dat er geen cent aan oliegeld in zit. De lokale gemeenschap heeft de moskee bekostigd. De ogen van het bestuurslid glinsteren. De moskee is ongetwijfeld zijn levenswerk. Wie een moskee bouwt voor Allah, is verzekerd van een V.I.P.-plek in het paradijs. Deze beloning van boven is natuurlijk de reden dat de wereld vol staat met tempels, pagodes, kerken, enzovoorts. Echter, de wereld staat ook vol met lege en vervallen ruïnes van wat ooit glorieuze godshuizen waren.
Welke toekomst gaan de Nederlandse megamoskeeën tegemoet? Ik vrees geen glorieuze. Uit diverse onderzoeken blijkt dat de secularisering onder moslims in Nederland almaar toeneemt. Volgens mij houdt dat niet in dat men zich minder moslim gaat voelen, maar dat de religiositeit andere vormen gaat aannemen. Bijvoorbeeld het bijwonen van een religieuze cursus in de avond of in het weekend, in plaats van een verplicht bezoek naar de moskee op vrijdag. Of eerder een donatie aan een goed doel, dan het slachten en verdelen van een compleet schaap tijdens het Offerfeest. Virtuele ontmoetingsplekken voor moslims vervangen enkele fysieke ontmoetingsplekken. Meer focus op ontdekking, ontwikkeling en moreel gedrag, dan het naleven van het vasten tijdens de ramadan en het zich onthouden van alcohol. Het ligt in de lijn van sociologische verwachtingen dat het moslim-zijn in Nederland wordt geherdefinieerd. Mijn eigen verwachting is dat er in de toekomst (50-100 jaar) weinig behoefte meer zal zijn aan de megamoskee. Voorwaarde is dat Nederland een andere rechtse hobby vindt dan islambashen, want anders blijven we bouwen. Niet omdat het nodig is, maar omdat we bang zijn dat onze religie van ons wordt afgepakt. Als je speelgoed van kinderen wilt afpakken, gaan ze het koesteren, ook al hebben ze er al jaren niet meer mee gespeeld.

Zou God het erg vinden als er geen megamoskeeën in Zijn naam worden ingewijd? Ik mag toch aannemen van niet. Goed zijn voor je medemens zou toch zwaarder moeten tellen voor het enkeltje naar het paradijs. Een megamoskee kost de lokale gemeenschap al gauw honderden, zo niet duizenden euro’s per gezin. Daar kun je een hoop goeds mee doen. Moslims zouden met dat geld kunnen laten zien dat ze er zijn voor alle hulpbehoevenden in de samenleving. Een moskeebestuur zou meer moeten laten zien dat ze er zijn voor iedereen in de buurt, zowel moslim als andersdenkend. Dat kan ook vanuit een bescheidener onderkomen.

Bastiaan Verberne is moslim, werkt als religiewetenschapper en intercultureel consultant voortdurend aan het stimuleren van ontmoeting, dialoog en begrip tussen verschillende bevolkingsgroepen. Zijn voornaamste speerpunt is het creëren van positieve aandacht voor moslims in de media.
Comments