Dump de mythe!

Geplaatst 29 dec 2012 03:56 door De Stadslamp Amsterdam
Gertjan de Jong, 27-12-2012. (Bron: Habakuk.nu)

De atheïsten hebben weer wat nieuws bedacht. Een Amerikaanse atheïstische groepering heeft in het drukste deel van Manhattan, op Times Square, een billboard opgehangen met de boodschap dat Jezus een mythe is. Het bord toont een afbeelding van een dikke, lachende kerstman, met daaronder een afbeelding van Jezus Christus. Voorbijgangers worden opgeroepen de vrolijkheid vast te houden (keep the merry!), maar de mythe te dumpen (dump the myth!).
CHAGRIJNIGE THEORIE

Dat lijkt me een hele kunst, het geloof in de Verlosser dumpen en ondertussen de vrolijkheid vasthouden. Velen redden dat niet zonder alcohol of andere verdovende middelen. Ik moet ook denken aan een gesprek tussen Arkbouwer Johan Huibers en de atheïstische bioloog Midas Dekkers bij Pauw & Witteman. Huibers: 'Het mooie aan mijn geloof is dat er toekomst is. Bij het evolutionisme is dood gewoon dood.' Waarop Dekkers: 'Ja, dat is ook de pest. Daarom zijn er zoveel mensen die niets van de evolutietheorie willen weten, het is gewoon een chagrijnige theorie. Om geen enkele reden is de wereld ooit ontstaan. Nu is de wereld gaande, en daar zitten we maar mee. Straks is het allemaal afgelopen, en dan zijn we geen steek opgeschoten.'

Nee, daar wordt je niet echt vrolijk van. Maar die atheïsten in de VS dus wel, op een of andere manier. Waarschijnlijk bulken ze gewoon van het geld (het bord in Manhattan kostte al 25.000 dollar) en willen ze geen hogere macht die hun geweten aanspreekt. Maar zij die minder bulken van het geld en zelfs honger lijden kunnen natuurlijk niets met de atheïstenleus. 'Keep the merry, dump the myth' - hoe bedoelt u? Waar haal je de 'merry' vandaan als je ziek bent, honger of kou lijdt? Uit het plaatje van die lachende, rondbuikige kerstman?
GEWETENSDEMPER

En dat lijkt mij de grootste makke aan die atheïstenreclame: het biedt geen enkel antwoord op het probleem van het lijden, en doet daar zelfs geen poging toe. De campagne is gewoon een gewetensdemper voor gefortuneerde Amerikanen die ongestoord willen genieten van een spelletje golf. 'De wereld zinkt onder het gewicht van gezonde, oude mensen die vissen, cruisen, golfen, bridgen, bingoën, sjoelen en schelpen verzamelen', verzuchtte John Piper eens. Het is de mythe van het 'Zwitserleven', die je uiteindelijk met een kater achterlaat. Ik zou zeggen: dump die mythe, volg Christus.

Gertjan de Jong is redacteur voor www.habakuk.nu en De Oogst, het maandblad van stichting Tot Heil des Volks.
Comments