Ik twitter dus ik ben

Geplaatst 23 feb. 2011 04:05 door De Stadslamp Amsterdam
Henk van Rhee, 22-2-2011.
U kent ze ongetwijfeld ook, mensen die altijd en overal hun mobiele telefoon of iPad bij zich hebben. Altijd het laatste nieuwtje bij de hand en altijd de mogelijkheid om via Twitter te bewijzen dat je er nog bent. Ik twitter dus ik ben. De nieuwste variant van het adagium van Descartes: ‘Ik denk, dus ik ben’. We nemen steeds meer een digitale of virtuele identiteit aan. Die is een stuk strakker en minder kwetsbaar dan wie we echt zijn. En Twitter geeft ons hoop, hoop op telkens iets nieuws. Zelf gebruik ik Twitter bewust om die hyperige wereld een beetje door te prikken.

Vandaag twitterde ik over journalisten en politici die op twitter onderonsjes hebben. Niet gezond voor beider geloofwaardigheid lijkt me. Morgen wil ik twitteren over politici die ons van uur tot uur melden wat ze aan het doen zijn. Of sneller, want anders is de concurrent je alweer voorbij getwitterd. Waar gaat dit nog over, vraag ik me af en toe af.

Alone together

NRC Handelsblad plaatste afgelopen zaterdag een boeiend interview over deze ontwikkeling met socioloog Sherry Turkle, onderzoeker op het gebied van de verhouding tussen mensen en technologie. Ooit was ze heel optimistisch over de vrijheid die de digitale wereld biedt. In haar nieuwste boek ‘Alone together’ komt ze daarop terug. Somber beschrijft ze nu hoe mensen zich afzonderen met hun mobieltje om laatste nieuwtjes en emoties van hun contacten te lezen. Ze verleren om echte gesprekken te voeren en jongeren in de VS nemen de telefoon al vaak niet meer op uit angst een ‘real life’ gesprek te moeten voeren. Communicatie beleef je alleen met je draagbare identiteit. Zo communiceren leidt inderdaad alleen maar tot eenzaamheid, ‘Alone together’.

 

Henk van Rhee is algemeen directeur van stichting Tot Heil des Volks.

Comments