Je gelooft je ogen niet

Geplaatst 5 mrt 2012 02:09 door De Stadslamp Amsterdam
Henk van Rhee, 05/03/2012 (bron: Habakuk.nu)

Ethici zijn volgens Wikipedia 'mensen die zich bezig houden met de kritische bezinning over het juiste handelen'. Met die definitie in mijn achterhoofd kon ik even mijn ogen niet geloven toen ik afgelopen vrijdag in het Nederlands Dagblad las dat twee van die ethici - met aanstellingen aan reguliere westerse universiteiten - ervoor pleiten dat ook 'abortus na de geboorte' mogelijk moest worden.

Dat geborenen niet gedood mogen worden, vinden Alberto Giubilini en Francesca Minerva een 'ernstig filosofisch probleem'. Als reden dragen zij aan dat sommige omstandigheden die een abortus zouden rechtvaardigen pas na de geboorte bekend worden. De vader van de pasgeborene kan bijvoorbeeld intussen de moeder verlaten hebben, waardoor zij het kind niet alleen wil opvoeden. Een 'sociale indicatie' heet dat dan.

GEKKEN
Je mag hopen dat je hier te maken hebt met een stel gekken of studeerkamergeleerden die het gevoel voor het echte leven verloren hebben. Maar nee, ze worden ondersteund en gedekt door een redacteur – zelf professor in de ethiek – van het gezaghebbende British Medical Journal. Die verwijst ter verantwoording onder andere naar de infanticide (levensbeëindiging bij zieke en gehandicapte baby's) die in Nederland onder de voorwaarden van het zogenaamdeGroninger Protocol al is toegestaan. We liepen kennelijk weer eens voorop in het introduceren van de dood als oplossing voor een probleem. Wat een gebrek aan creativiteit! Mijn vraag tot slot: wie wil nu nog steeds ontkennen dat het toestaan van abortus leidt tot een steeds verdere inperking van wat nog levenswaardig is? De eugenetica of rasverbetering ligt echt om de hoek bij dit soort 'ethiek'.

Comments