Moed en lafheid

Geplaatst 6 aug 2013 04:28 door De Stadslamp Amsterdam
Ds. Fokkelien Oosterwijk, augustus 2013.
(Bron: www.westerkerk.nl )

Wat een moedige paus hebben we!
Ach nee, wij niet: wij hebben helemaal geen paus als protestanten, maar toch. We zijn wel van de christelijke kerk, net als hij.
In Rio de Janeiro reed hij tijdens de jongerendagen niet rond in een gepantserde pausmobiel, maar in een gewone Fiat, een oud model bovendien. Of hij niet bang was, in dat directe contact met vrij willekeurige mensen?, werd hem gevraagd: is dat niet gevaarlijk?
"Ik realiseer me dat er altijd het risico bestaat van een gek, maar een bisschop achter kogelvrij glas is ook gek. Van deze twee prefereer ik de eerste soort gekte".
Wat een verschil met Hans Teeuwen, die als eerste aan het woord kwam in de serie Zomeravondgasten zondagavond. Hij zei geen grappen over de islam te durven maken, uit angst voor wat hem zou kunnen overkomen, net als zijn goede vriend Theo van Gogh.
Met christenen ligt dat duidelijk anders en daar durft hij wel. Want van die karikatuurchristenen van de Biblebelt heb je immers niets te vrezen? Van andere overigens ook niet. Die hebben geleerd de andere wang toe te keren en komen heus niet met een mes op je af. Zo vergeleek hij de God van Abraham op deze avond met de gruwelijke psychopaat en sekteleider Charles Manson, die in 1969 rijke mensen in Los Angeles liet vermoorden. Leuk! Moet kunnen!
Eerder op de avond had Teeuwen zich al reuze gevat uitgelaten over het leven in eeuwigheid. Hij had zich dat eens tien minuten proberen voor te stellen, maar was er toen van overtuigd dat zoiets natuurlijk niet kon bestaan: zo stomvervelend, je moest er niet aan denken, werd er knettergek van!
Nee, daar moet je niet aan denken als je het blijkbaar geen uur vol kunt houden zonder aan een sigaret te hijsen en als een ongedurig kind op je stoel op en neer te wippen. Blijkbaar niet bekend met wat er zoal toch aan iets diepers is geschreven over eeuwig leven, ook door niet christelijke schrijvers zoals Simone de Beauvoir ("Niemand is onsterfelijk").
En al helemaal niet op de hoogte van het inzicht dat "eeuwig" in het christelijk geloof veel meer een kwestie is van kwaliteit dan van kwantiteit. Dat "eeuwig" in dit leven begint. Doordat je de kwaliteit van het leven herkent in het licht van Gods liefde en daar rust in vindt.
Daarom vind ik die paus zo moedig en Hans Teeuwen zo laf.
Maar de paus zegt dan ook dingen die mensen opbeuren en moed geven; waar de cabaretier liefst afbreekt en ondermijnt.
Hoopvol voor homo's, die paus. Nu de vrouwen nog, in het ambt, in de RK kerk.

Ps. O ja, zou Hans wel weten dat moslims ook iets met die God van Abraham hebben?
Comments