Onze schulden

Geplaatst 21 jul 2011 12:26 door De Stadslamp Amsterdam
Henk van Rhee, 21-7-2011.

Vandaag overleggen de Europese regeringsleiders weer eens koortsachtig over de schuldencrisis. Daarmee bedoelen we meestal het dreigende faillissement van Griekenland en het voortbestaan van de Euro als een betrouwbare munt. Wat de uitkomst van dat overleg ook zal zijn, één ding is zeker: er gaat geschoven worden met schulden. Van Griekenland naar Europa. Van huidige naar toekomstige generaties. En van overheid naar burgers en banken.

In de VS is een soortgelijke ontwikkeling gaande. Dat land kan niet verder functioneren als het plafond van de nationale schuld niet omhoog gaat. De hypotheek van de VS op de toekomst is nu zo’n 14.000 miljard dollar en dat bedrag gaat dus hoe dan ook groter worden. Want geen politicus kan het alternatief overzien of wil daar verantwoordelijk voor zijn.

ALLERGROOTSTE PROBLEEM

Al die schulden van de VS en Europa zijn ook nog eens op een ingewikkelde manier versleuteld in de wereldeconomie, de kurk waarop we allemaal denken te kunnen blijven drijven. Die kurk wordt overigens ook nog eens bedreigd door schuld aan het klimaat, het milieu, de uitgebuite derde wereld en onze tekorten in de intermenselijke relaties. Zo krijg je helder wat het allergrootste probleem van onze wereld is: onze schuld.

EINDTIJD

Hoe wezenlijk en treffend is daarom het gebed van Jezus: ‘Vader vergeef ons onze schuld, gelijk ook wij vergeven onze schuldenaren.’ Daarin ligt - nog nooit is dat zo duidelijk geweest als nu - de oplossing van onze wereldproblemen. Aflossen kunnen we niet. Zullen we daarom maar eens beginnen met vergeving vragen en zelf vergeven? Jammer dat overheden juist nu dit gebed uit het publieke leven proberen weg te houden. De mammon krijgt het wereldwijd steeds meer voor het zeggen: een duidelijk signaal van de eindtijd.

Henk van Rhee is algemeen directeur van stichting Tot Heil des Volks.
Comments