Paars is geen drama

Geplaatst 6 jul. 2010 03:42 door De Stadslamp Amsterdam   [ 6 jul. 2010 03:54 bijgewerkt ]
Stefan Paas, in CV-Koers, juli 2010.
,,We hoeven er niet zo dramatisch over te doen dat een paars kabinet tot de mogelijkheden behoort''

Waar zijn alle christenen gebleven? Dat was de teneur na de verkiezingsuitslag. Maar waarom zijn veel mensen zo ontzet over de teloorgang van christelijke macht? Regeringen komen en gaan. De ene is wat vriendelijker voor ons dan de andere. Zo is het altijd geweest. Augustinus zei al: ,,Er kan altijd weer een farao komen die Jozef niet gekend heeft''. Tenzij we van politiek ons heil moeten verwachten, hoeven we er niet al te dramatisch over te doen dat nu een paars kabinet weer tot de mogelijkheden behoort.

Maar het bijzonder onderwijs dan? De angst dat dit aangetast wordt, lijkt de drijfveer achter veel klaagzangen. Het is inderdaad waarschijnlijk dat de vrijheid van onderwijs beperkt wordt. En voor alle duidelijkheid: ik ben daartegen. Maar als het gebeurt, hoeft het geen ramp te zijn. In de Biblebelt, met zijn grote concentraties christelijke gezinnen, verandert er waarschijnlijk niet zoveel. Scholen blijven daar overwegend bevolkt door christelijke kinderen en christelijke onderwijzers.
In de rest van Nederland zullen christenen meer verspreid worden over de breedte van het onderwijs. Dat is niet per se erg, heb ik de afgelopen jaren gemerkt. Onze oudste kinderen zitten – net als de meeste christelijke pubers in Amsterdam – sinds enkele jaren op niet-christelijke scholen. Effect: er wordt meer gevraagd van de kerkelijke gemeenschap en van gezinnen. Als dit goed wordt opgepakt, merken kinderen dat de kerk een warme gemeenschap is, waar je wordt toegerust voor het leven in 'de wereld'. Een vanzelfsprekend recht op christelijk onderwijs kan kerken (en ouders?) lui maken. Het kan ons op de gedachte brengen dat een christelijke opvoeding ‘vanzelf’ gaat.

Klagen dat ons voorrechten worden ontnomen heeft geen zin. Laten we de veranderende omstandigheden aangrijpen! Er zal dan hopelijk een generatie opgroeien die van jongs af aan heeft geleerd als christen te leven in een volstrekt seculiere cultuur.

Stefan Paas is lector gemeenteopbouw in Ede en universitair docent missiologie in Amsterdam en Kampen, en betrokken bij gemeentestichting Via Nova in Amsterdam-West.
Comments