'Plunderen, waarom niet?'

Geplaatst 16 aug 2011 04:38 door De Stadslamp Amsterdam
Henk van Rhee, 16-8-2011.

Deze kop trof me afgelopen zaterdag in de weekend-editie van het NRC. Ja, waarom zouden die jongeren in Londen eigenlijk niet plunderen? De arts en psychiater Theodore Dalrymple – hij werkte als arts in een van de getroffen wijken – geeft er in De Volkskrant van afgelopen vrijdag de antwoorden bij. Hun leven is uitzichtloos. Ze hebben geen opleiding, geen baan en, zegt Dalrymple, ‘een grotere kans op een televisie op de slaapkamer dan een vader in huis’.

Hun cultuur is de ‘popcultuur met de ideologische vulgariteit van een zich dood drinkende Amy Winehouse’. Bijna elke vorm van innerlijke weerstand is dan weg. Ook omdat misdaad in Engeland volgens Dalrymple nauwelijks bestraft wordt.

Cameron
Dalrymple noemt de rellen ‘het loon van laf leiderschap en carrièrezuchtig opportunisme’. Premier Cameron leek zich gisteren dit verwijt te hebben aangetrokken. Volgens de Conservatieve premier zijn ‘sociale problemen die al tientallen jaren etteren, in ons gezicht ontploft’. Het lijkt me geen gekke analyse. Maar nu de oplossing? Sociaal gedrag kun je niet programmeren. Ook de duurdere sociale programma’s van de Labour-oppositie kunnen – als ze al betaalbaar zijn – geen wonderen verrichten. Nee, voor het echte probleem en oplossingen moet je dieper graven.

Grondslagen
Er is een maatschappij ontstaan die los is van zijn grondslagen. Daar kun je niet veel anders van verwachten dan wat we nu in Engeland zien. En ook Nederland loopt risico’s. Na een gewapend politie-ingrijpen werd dit weekend al de eerste tweet verspreid met een oproep om ook hier te gaan plunderen. Wat weinigen willen erkennen is dat zonder de innerlijke beschaving van het christendom en de kracht van de Heilige Geest, de goede dingen van onze maatschappij niet houdbaar zijn. Er is een ‘weerhouder’ nodig. Cameron moet zijn ding doen. Maar kerken moeten weer heidenen gaan bekeren. Back to the roots. ‘Bekeer u, want het Koninkrijk van God is nabij gekomen.’

16-8-2011 | bron: Henk van Rhee | www.habakuk.nu
Comments