Prostituee, een bijzonder beroep

Geplaatst 3 feb 2011 05:31 door De Stadslamp Amsterdam
Krijn de Jong, 3-2-2011.
Hoe regel je iets recht wat in zichzelf krom is? Dat lukt dus niet. Daarom wordt het ook nooit wat met die prostitutie wetgeving. Dat is geen probleem van de laatste jaren, dat is altijd zo geweest. Maar het is er zeker niet beter op geworden sinds in 2000 het bordeelverbod is opgeheven en de prostitutie min of meer tot een gewoon beroep werd gemaakt. Min of meer, want de meeste politici schrikken nog wel terug voor de consequenties die prostitutie als gewoon beroep in zich bergt. ‘Geen werk? U ziet er aardig uit mevrouw, we hebben nog wat vacatures in een leuke seksclub.'

'U weigert? Dat mag een paar keer, maar daarna kost het uw uitkering.’

Vanwege die bizarre consequentie wordt over prostitutie nog steeds als een 'bijzonder beroep' gesproken. En dat is niet overdreven. Je kunt wel zeggen dat prostitutie een heel erg bijzonder beroep is. Het is ook een heel gevaarlijk beroep. Het is een beroep dat je vrouwelijke identiteit stuk maakt. Niemand wordt ertoe geroepen. Er worden wel veel vrouwen toe gedwongen.

En dan zie je de branche telkens nog diffuser worden. Die raamprostitutie is met alle moderne communicatie niet meer echt nodig. Mensen weten elkaar op veel manieren te vinden. Er zijn ook nieuwe, lastiger te controleren vormen van prostitutie - zoals de escort - en nieuwe ontmoetingsplaatsen: masaggesalons, hotels of gewoon thuis. Regel het maar even.

De politiek is deze week met een nieuwe worstelsessies begonnen. De wet moet aangepast en aangescherpt worden. Dat zal zeker niet voor de laatste keer zijn. Prostitutie is in wezen een anarchistisch beroep. Het gaat in tegen alle (leef)regels. Ondertussen is er wel een lichtpuntje te melden. Er is een goeie kans dat de leeftijdsgrens voor prostitutie wordt opgetrokken van 18 naar 21 jaar. Zeker in een tijd waarin mensen moeite hebben met volwassen worden, is dat een hele goeie zaak. De zogenaamde ‘peespas’ lijkt een minder goed idee. Natuurlijk is registratie een belangrijk middel tot beheersen, maar zo’n pas, met al je gegevens, maakt de vrouwen nog kwetsbaarder dan ze al zijn.

Intussen geldt ook voor het prostitutieprobleem dat we niet alles van de overheid moeten verwachten. Elke individuele man kan bijdragen in de strijd tegen de prostitutie. Hij kan dat doen door vrouwen het respect en de eer te geven die hen toekomt. Daar zijn alle mannen toe geroepen.
 
Bron: Habakuk.nu
Comments