Syb van der Ploeg: "God is bij alles wat ik doe"

Geplaatst 16 dec 2011 03:48 door De Stadslamp Amsterdam
Syb van der Ploeg, bekend van de band 'De Kast', heeft het druk deze dagen. Vanavond is in Amsterdam de opname van het Kerstfeest op de Dam van de EO en woensdag staat hij met De Kast in de Bonifatiuskerk in Leeuwarden. Het Friesch Dagblad sprak met hem. Syb: "Als ik zing, voedt God mij. Ik voel ook heel duidelijk dat het mijn taak is om de emotie van licht, warmte en liefde door te geven. De talenten heb ik daarvoor gekregen", zegt de zanger.

"Op een of andere manier is het niet hip als je gelovig bent," zegt Van der Ploeg. "En je moet ook oppassen dat je niet doordraaft, want dan nemen de mensen je niet meer serieus." Dus kiest hij zijn woorden met zorg. Van der Ploeg is christelijk opgevoed en lange tijd sudderde het geloof in hem. "Ik ging de muziek in. Leidde een rock-’n-rollleven, tot ik een jaar of tien geleden een moeilijke tijd had." Veel woorden maakt Van der Ploeg daaraan niet vuil. "Ik was egocentrisch. Wilde steeds meer en meer, maar besefte ook steeds meer dat me dat geen geluk bracht. De grote Syb werd steeds kleiner en op een gegeven moment was de kracht weg. Tot ik me open en kwetsbaar durfde op te stellen. Toen voelde ik het licht, de warmte en de liefde in me komen."

Bidden
"God zit altijd in mij. Hij is bij alles wat ik doe. Als ik zing, word ik gevoed door God en als ik op het podium sta, stroom ik vol energie. Als ik daar sta, ga ik weleens heel erg over the top, maar dat is ook een kant van mij die erbij hoort." Het klinkt misschien hoogdravend, maar zingen is voor Van der Ploeg een vorm van bidden. Liedjes als In nije dei en Hart van mijn gevoel staan voor hem gelijk aan een gebed: "Het zijn spirituele teksten, geschreven vanuit een emotie."

In een kerkgebouw voelt de Friese zanger zich wel thuis: "Er is rust en de sfeer is er sereen. Een mooie plek om dicht bij jezelf en bij God te komen." Hij vindt een kerk ook een fijne plek om samen met mensen te zingen. "Mensen dragen veel meer God met zich mee dan ze zelf willen toegeven. We leven in een tijd waarin geestelijke verrijking veel belangrijker is dan een jaar of twintig geleden." En: "Kerst betekent voor mij ook dankbaarheid. Er is ons een Kind geboren. We krijgen een nieuwe kans."


Bron: Friesch Dagblad, 16-12-2011.
Comments