Van koude seks en stille zegeningen

Geplaatst 28 okt 2014 08:33 door De Stadslamp Amsterdam   [ 28 okt 2014 08:43 bijgewerkt ]
wallensteegBron:eeuwigheid.nl, Jan Wolsheimer (voorganger van de CAMA Parousia Gemeente in Woerden).
 
Op de Wallen zou een gastvrij plekje moeten zijn, voor de geestelijke kant van de mens. Waar dominees aanwezig zijn bij wie je op adem kunt komen of biechten.

Afgelopen zaterdag stond ik, samen met nog twee andere predikanten, achter de ramen op de Wallen in Amsterdam. Sterk herkenbaar door de toga mét stola die we droegen. Een groter contrast leek niet te bedenken, zo bleek uit de reacties van de diverse voorbijgangers.

Toch was dit niet een ludieke actie tegen prostitutie. Geen opgeheven vingertje van drie dominees in een buurt waar seks de enige vindbare religie lijkt te zijn. Het ging om een serieus onderzoek, gestart door theoloog en filosoof Gerko Tempelman, met de volgende vooronderstellingen:

1. Wij denken dat ieder mens een primaire behoefte heeft aan geestelijke gesprekken.

2. Theologen bieden geestelijke gesprekken aan, maar mensen weten hen lang niet altijd te vinden in onze seculiere tijd.

3. Peeskamers op de Wallen zijn van oudsher een plek waar primaire behoeftes zichtbaar op straat liggen en wellicht is er ook de behoefte aan geestelijke gesprekken.
onnatuurlijke omgeving

Aangezien de diensten van dominees niet automatisch meer worden ‘afgenomen’ in onze dagen, was het aan ons om uit onze ‘comfortzone’ te stappen en aanwezig te zijn op een plek waar je geen dominee verwacht aan te treffen.

Het was een geweldige ervaring, dat moet ik zeggen. Vooral om ook eens wat rustiger rond te kijken in een buurt waar je als dominee normaal gesproken toch wat sneller doorheen wandelt, in de angst dat je een gemeentelid tegenkomt dat heel andere gedachten kan hebben bij je aanwezigheid in die buurt.

Zo werkten we vanuit een bordeel dat tijdelijk leeg staat, en hadden we de gelegenheid de werkruimte van de vrouwen goed te bekijken en deze ‘peeskamertjes’ te gebruiken voor pastorale gesprekken. Een zeer onnatuurlijke omgeving!

Comments