"We moeten God niet naar ons beeld aanpassen"

Geplaatst 6 mei 2010 02:28 door De Stadslamp Amsterdam   [ 6 mei 2010 02:32 bijgewerkt ]

Jurjen ten Brinke, 6-5-2010.

"God heeft ons naar Zijn Beeld gemaakt en we moeten God niet naar ons beeld gaan aanpassen. Dat zie je tegenwoordig steeds vaker: We zoeken een kerk die bij ons past, scheppen een Godsbeeld waar we zelf tevreden mee zijn en gaan naar de lezingen die bij ons horen. Eigenlijk draaien we daar de zaak mee om." Dat stelt Jurjen ten Brinke, kerkstichter in Amsterdam. "We willen God vaak definiëren en begrijpen, maar Hij is veel groter dan wij kunnen bevatten."

Ware God
Jurjen is overtuigd van het feit dat de God van de Bijbel de Ware is: "Dat weet ik zeker omdat God dat in mijn hart openbaart. Die overtuiging zit van binnen en die is heel belangrijk. Als ik terugkijk in mijn leven en ik bedenk welke plek God daarin heeft gehad en wat Hij daarover zegt in Zijn Woord, dan vallen heel veel stukjes op z'n plaats. Daarnaast zijn er ook veel rationele argumenten te bedenken voor de Waarheid. Het is net Pasen geweest. Als we daar naar kijken en we zien dat de Bijbel vol staat met getuigen, zoals de vrouwen, die toen helemaal geen stem hadden, lijkt het onwaarschijnlijk dat het verzonnen is. Ook zien we dat de volgelingen van Jezus grove fouten maken. Het is geen mooi verhaal met superhelden. Juist de kwetsbaarheid van de mensen rondom Jezus maken het geloofwaardig."

"Eigenlijk twijfel ik nooit. Toen ik pas tot geloof was gekomen, had ik dat wel. Er gebeurde toen heel veel achter elkaar: mijn moeder lag op veertigjarige leeftijd op sterven, mijn vrouw werd een paar maanden na ons huwelijk ernstig ziek en een hele goede vriend stierf op 22-jarige leeftijd aan een hersentumor. In die periode heb ik het heel moeilijk gehad en het naar God uitgeschreeuwd, dat die gebeurtenissen het bewijs waren dat Hij niet bestond. Nu zie ik dat God juist die periode heeft gebruikt om mij klaar te stomen voor mijn bediening. Als ik nu geconfronteerd wordt met pijn en verdriet kan ik daar mee omgaan en kan ik me inleven in de mensen."

Theoretische discussie
Een theoretische discussie over het bestaan van God heeft volgens de Amsterdamse kerkstichter wel degelijk nut: "Ik heb zelf een debat gevoerd met Theodor Holman, ook hebben we als kerk diverse avonden georganiseerd en mensen zijn stomverbaasd dat juist wij dat doen. Op die manieren ruimen we onkruid(vooroordelen red.) uit de weg, waardoor we later kunnen zaaien. Voordat je gaat zaaien moet je namelijk het onkruid uit de weg ruimen. Daarnaast doen we het ook om onszelf op scherp te zetten. Wel is het zo dat als ik zo'n debat heb gehad en ik op de fiets terug naar huis zit, ik sterker dan ooit de overtuiging heb dat ik het echt niet kan en dat Gods Geest het moet doen."

Bal terugkaatsen
Bij kritische vragen probeert Jurjen altijd de bal terug te kaatsen: "Sommigen denken dat iedereen in dezelfde God gelooft. Als ze daarmee komen vraag ik zelf altijd wat hun route naar God toe dan is geweest. Het is namelijk zo dat God veel groter is dan wij denken. De Bijbel vertelt ons dat God ons naar Zijn beeld gemaakt heeft. Wij proberen echter steeds vaker God naar ons beeld te maken. We geloven op de manier die ons aanstaat, zoeken een kerk die bij ons past en selecteren sprekers naar onze visie. Dat is een groot gevaar van onze tijd."

Ook de kritiek dat hij alleen gelooft omdat hij zo is opgevoed weerlegt hij met wedervragen: "We werken vanuit de overtuiging dat God ons liefheeft. Niet omdat het moet, maar omdat het ons leven beheerst en inhoud en doel geeft aan ons leven. Ik vraag dan altijd aan mensen hoe zij dat doen? Zijn atheïstisch opgevoede kinderen dan ook geïndoctrineerd om niet in een God te geloven? Iemand als Pechtold bijvoorbeeld doet dan in de Tweede Kamer alsof hij zijn kinderen neutraal opvoedt, maar dat is echt flauwekul. Hij stuurt zijn kinderen naar een openbare school en niet naar een christelijke of islamitische school, dan maakt hij ook gewoon een keuze. Het grootste misverstand in ons land is dat sommigen denken dat niet-gelovigen neutraal zijn. Maar niet geloven is ook een geloof. Dat wil ik mensen duidelijk maken. Ik wil ze uitdagen door te vragen hoe het bij hen zit."

Geloven vanuit je opvoeding heeft volgens Ten Brinke niets te maken met indoctrinatie maar met de verkiezing: " Als je met het geloof bent opgevoed heeft God je gekozen. Dan wil hij jou erbij hebben. Dat is het mooie van verkiezing, het is genade van de bovenste plank. Net zoals God de mensen verkiest met wie wij in gesprek komen, dat is niet voor niets. Dat is omdat God ook hen erbij wil hebben!"

 

Bron: CIP.nl, 6-5-2010.

Comments