Wijzen bij de krant

Geplaatst 29 dec 2012 03:41 door De Stadslamp Amsterdam
Henk van Rhee, 28-12-2012 (Bron: Habakuk.nu)

Afgelopen vrijdag heb ik bij het begin van onze Kerstviering in een goed gevulde Oude Kerk (foto) op de Amsterdamse wallen 'de tien plagen voor de christenen' uit het NRC-Handelsblad van die dag voorgelezen. Van 'Gij zult geen straf krijgen als ge de Naam des Heeren zonder eerbied gebruikt' tot 'Gij zult via euthanasie aan uw einde komen'. Schokkend en confronterend, maar wat mij betreft was die opsomming een treffende duiding van de tijd waarin we dit Kerstfeest vierden. En voor alle duidelijkheid, die 'plagen' betroffen dus niet de klaagzang van een wereldvreemde kerkmens, maar de nuchtere waarneming van een seculiere krant.
SECULIERE WAARNEMING

Ons Kerstfeest hebben we verder in alle blijdschap gevierd. Maar vanuit onze missie 'hulpverlening, evangelisatie en profetisch geluid' was het goed om de context van deze viering te schetsen. Dan sta je tenminste in al je blijdschap over de komst van Christus met beide benen op de grond. Verder was ik vooral blij met deze seculiere waarneming. Beter dat het NRC erover begint en deze trend tegen christenen onderkent, dan dat ik moet proberen deze ontwikkeling aan de orde te stellen. Dat wordt je al gauw weggezet als klager.
GOD IS TERUG

Nauwelijks bekomen van onze kerstviering en genoemde tien plagen las ik de volgende dag in diezelfde NRC een verhaal over hoe God terug is in de stad. Niet op de vrijblijvende, bijbelloze manier van de moderne geliberaliseerde kerk, maar 'vintage orthodox'. Los in de vorm en streng in de leer. 'Mensen zoeken iets waar je tegenaan kunt trappen. En wat niet wijkt.' De maandag erop mocht secretaris-generaal van de PKN Arjan Plaisier daar - ook in het NRC dus - nog eens stevig overheen gaan met een waarschuwing tegen een Nederland zonder tolerantie voor geloof in God.
WIJZEN

Nadenkend over deze drie artikelen kwam bij mij de herinnering op aan de wijzen uit het oosten. Het seculiere NRC lijkt net als die wijzen indertijd beter waar te nemen welke grote dingen er in onze maatschappij aan het veranderen zijn dan veel kerken of christelijke organisaties. In ieder geval geeft de krant stem aan die ontwikkelingen. Ik had echter graag gezien dat ze eerder nadrukkelijk en expliciet als hoofdthema aan de orde waren gesteld door de christelijke partijen bij de afgelopen Kamerverkiezingen. Die partijen hadden er hun bestaansreden opnieuw mee kunnen bewijzen. En verder is het natuurlijk schokkend dat de noodzaak om als kerk 'vintage orthodox' te zijn door wijzen bij de krant aan de orde gesteld moet worden en dat dit geluid zo weinig in de gevestigde kerken zelf te horen is. Zou God ons door de wijzen bij de krant iets proberen duidelijk te maken?

Drs. Henk van Rhee is algemeen directeur van stichting Tot Heil des Volks.
Comments