Cursussen en toerusting

Christelijke instellingen in Amsterdam bieden ieder seizoen een grote diversiteit aan cursussen, lezingen, en andere informatieactiviteiten. Kijk bijvoorbeeld bij het aanbod van Spiritus, of bij Plein van Siena, het Ignatiushuis, en Jeugd met een Opdracht.
Ook veel kerken bieden regelmatig cursussen en andere toerusting aan voor ieder die interesse heeft: kijk eens bij de Krijtberg, Nassaukerk, of Parochie Amsterdam-west.
Een klein deel van het actuele aanbod vind je in hieronder.

The Urban Sacred: Sporen van het heilige in de grote stad

Geplaatst 10 jun 2016 07:09 door De Stadslamp Amsterdam

Bron: Igniswebmagazine.nl, 3-6-2016. 

Zichtbaar en onzichtbaar is religie overal aanwezig in een grote multiculturele stad als Amsterdam. Architect Michael Nefkens in gesprek met antropoloog Daan Beekers naar aanleiding van de tentoonstelling 'The Urban Sacred' in het Ignatiushuis in Amsterdam. 

Deze internationale tentoonstelling onderzoekt de zichtbaarheid van religie en religieus erfgoed in de steden Amsterdam, Berlijn en Londen. Voor Amsterdam ligt de focus op het hergebruik van kerkgebouwen. Zo is er onder meer aandacht voor de Fatih Moskee en Chassé Dance Studios, beiden gevestigd in een voormalige rooms-katholieke kerk. Daarnaast is werk te zien van drie jonge fotografen. Met hun foto’s en video’s geven zij een artistieke benadering op het thema. 

De tentoonstelling is het sluitstuk van het internationale onderzoek Iconic Religion, uitgevoerd door Ruhr-Universiteit Bochum, de Universiteit van Lancaster en de Universiteit Utrecht. 

'The Urban Sacred' is te zien van zaterdag 4 juni t/m zaterdag 2 juli 2016 in het Ignatiushuis, Beulingstraat 11 in Amsterdam. Openingstijden: dinsdag – zondag, 10.00 – 17.00 uur. Toegang gratis. 

Meer informatie: www.iconicreligion.com.


Spiritus.nu. Brandstof voor de geest

Geplaatst 18 sep 2013 13:53 door De Stadslamp Amsterdam   [ 26 feb 2017 12:08 bijgewerkt ]

VOORJAAR 2017.
Spiritus biedt cursussen, excursies en individuele toerusting op het raakvlak van spiritualiteit, christendom, bijbel, cultuur en samenleving.  

De samenleving verandert snel. De kerk ook. En wij zelf ook. Het zoeken en vragen van de menselijke geest blijft. Spiritus sluit aan bij de blijvende maar veranderende vraag naar kennis en begrip van religie, cultuurbronnen en spiritualiteit. Ongedwongen en vrijblijvend, informerend en prikkelend. Brandstof voor de geest. 
Spiritus heeft een sfeervolle eigen lesruimte in Amsterdam. Kijk voor het cursusaanbod op www.spiritus.nu
vlam2 klein

Cursussen van de Benedictushof

Geplaatst 11 apr 2013 05:35 door De Stadslamp Amsterdam

 abdijegmondIn cursussen over Benedictijnse spiritualiteit, bijbel, bezinning, literatuur en muziek delen de monniken wat zij zelf mochten ontdekken. Dat doen zij samen met betrokkenen van de abdij. Met een keur van activiteiten doet Benedictushof een aanbod aan wie zoekt naar waarachtig leven.

De afgelopen maanden heeft de abdij van Egmond een forse uitbreiding gerealiseerd van de Benedictushof. De ‘hof’ omvat naast de kaarsenmakerij, de tentoonstellingsruimte, het abdijmuseum en de abdijwinkel/-boekhandel, ook cursus- en ontvangstruimten. 

Op de website van de Benedictushof  vindt u steeds het cursusaanbod voor de komende periode. 

Bron: Abdij van Egmond


Cursus 'Geloof ik het wel?' start 31 januari

Geplaatst 28 jan 2013 05:43 door De Stadslamp Amsterdam   [ 28 jan 2013 05:44 bijgewerkt ]

De Nassaukerk (Westerpark) organiseert vier avonden op weg naar Pasen voor mensen die zich herkennen in vragen als:
  • ik wil me niet direct binden, maar zou wel wat meer over bijbel en geloof willen weten …
  • door het vinden van de liefde van mijn leven of de geboorte van mijn kind ben ik er bij bepaald dat er meer is en dat wil ik verder onderzoeken …
  • een ingrijpende gebeurtenis in mijn leven dwingt me na te denken over de zin van het leven …
  • ik heb eigenlijk alles wat ik wil, maar of ik nou gelukkig ben …
  • ik wil mijn kinderen graag iets meegeven van bijbel en geloof, maar weet niet goed wat en hoe …
  • mijn geloof is in de loop van mijn leven nogal veranderd, kan dat eigenlijk wel ...?
  • ik steek liever de handen uit de mouwen dan dat ik praat over wat me beweegt, en toch …
  • ik heb bewust afstand genomen van de kerk, maar soms denk ik dat er in die bijbelverhalen meer zit dan ik dacht …
In een sfeer van onderling vertrouwen en respect gaan we op zoek naar betekenis in ons eigen levensverhaal en verkennen we in relatie daarmee bijbelverhalen als taal van de ziel.

Waar : Nassaukerk, De Wittenstraat 114
Wanneer : 31 januari; 7, 14 en 21 februari, 20.00-22.00 uur
Info : Klaas Holwerda, 020 684 4216 of 020 331 0793 ofkholwerda@hetnet.nl

Mozeshuis Winteracademie over levenskunst

Geplaatst 4 jan 2013 03:45 door De Stadslamp Amsterdam

Persbericht Mozeshuis, 3-3-2013.

Op 11 januari openen filosoof Joep Dohmen en cultuursocioloog Gabriël van den Brink de Winteracademie over Levenskunst.

Joep Dohmen, hoogleraar Wijsgerige en praktijkgerichte ethiek, is een autoriteit op het gebied van levenskunst. Hij stelt dat levenskunst een houding van praktische wijsheid is die elk mens in de loop der jaren voor zichzelf kan verwerven.

Gabriel van den Brink, cultuursocioloog en hoogleraar Maatschappelijke Bestuurskunde, geeft een lezing over eigentijds idealisme. Veel Nederlanders geven een geëngageerde invulling aan hun leven en streven hogere waarden en idealen na. Dat blijkt uit de omvangrijke wetenschappelijke studie De Lage Landen en het hogere van de Universiteit van Tilburg. Van den Brink licht de bemoedigende resultaten van het onderzoek toe, rekent af met het cynisme en pleit voor de civil society.

Opening Winteracademie
Vrijdag 11 januari 2013
10.00 – 12.45 uur
Mozes & Aäronkerk
Waterlooplein 207
1011 PG Amsterdam
www.mozeshuis.nl/winteracademie

Toegang € 12,50
Kaartverkoop aan de deur. Reserveren niet nodig.
ACTIE: Gratis toegangskaart voor 1 dagdeel met Stadspas januari-bon

Over de Winteracademie
Iedere winter organiseert het Mozeshuis tijdens de Winteracademie een serie lezingen, workshops, excursies en een expositie. De Winteracademie vindt plaats in de Mozes & Aäronkerk in Amsterdam op vier vrijdagen. Dit keer is het thema Levenskunst.
Ben je een levenskunstenaar? Of zou je het (iets) meer willen zijn? Doe dan mee aan de Winteracademie over Levenskunst! Lezingen, workshops, ontmoeting en een expositie. Kom langs op één van de 4 vrijdagen van 11 januari t/m 1 februari.
In de Winteracademie 2013 zoomen we in op de zoektocht naar dat wat het leven echt zinvol kan maken. Denkers, doeners, dromers en vertellers nemen je mee op reis. Zij horen ook graag je eigen ideeën en ervaringen.

Expositie
Speciaal voor de Winteracademie maakt de Vereniging De Zondagsschilders een expositie over Levenskunst. Ze laten zich inspireren door de ingezonden gedichten van de Duurzaam Dichten poëzie-wedstrijd over Levenskunst.

Data
4 vrijdagen: 11, 18, 25 januari en 1 februari (10.00 – 16.00 uur)

Toegang en kaartverkoop
Toegangskaart per dagdeel (ochtend of middag): € 12,50.
Kaartverkoop aan de deur. Reserveren niet nodig.
ACTIE: Gratis toegangskaart voor 1 dagdeel met Stadspas januari-bon

Toegangskaart voor het volledige programma van 4 vrijdagen: € 80
(€ 65 met stadspas of collegekaart).
Vooraf aanmelden via website.

Kijk op www.mozeshuis.nl/winteracademie voor een uitgebreid programma-overzicht per dagdeel en overige praktische zaken.

De Bijbel meemaken

Geplaatst 9 dec 2012 09:49 door De Stadslamp Amsterdam

Onder deze naam draait een inspirerende kring voor mensen van dertig en ouder die elkaar beurtelings teksten of thema's uit de bijbel voorleggen die hen ontroeren of waarmee zij juist botsen. Dat levert steevast diepgaande gesprekken op en nieuw licht op wat de bijbel ons wel en niet te melden heeft.

De avonden - ongeveer eenmaal per maand - hebben een lage instap en een vaste formule: inloop (vanaf 19.45 uur), gesprek (20.00-21.30 uur) en voor wie wil daarna gezelligheid bij een goed glas. Ook onregelmatige of eenmalige deelnemers zijn van harte welkom.

De eerstvolgende avond vindt plaats op dinsdag 11 december. Nadere informatie over het thema volgt nog.

De bijeenkomst is in de regel bij een van de deelnemers aan huis. Wil je de uitnodigingen ontvangen of weten op welk adres we elkaar ontmoeten? Neem even contact op met ondergetekende.
Data 2012-2013: 25 september, 31 oktober, 11 december, 16 januari, 19 februari, 20 maart, 16 april en 22 mei.
Meer informatie bij Klaas Holwerda, 020 684 4216 of 020 331 0793 ofkholwerda@hetnet.nl

Evening School of European Studies (ESES) 2012-13

Geplaatst 15 okt 2012 03:45 door De Stadslamp Amsterdam   [ 15 okt 2012 03:50 bijgewerkt ]

How was our western society formed? Where did our norms and values come from? Why do we have seven days in the week? What gave Europe its core identity? On what do we base the concept of human rights?

What inspired the emergence of many of the institutions of our western way of life, including hospitals and universities, trade unions and political parties, women’s emancipation and the abolition of slavery, or movements like the Red Cross, Amnesty International and Alcoholics Anonymous?
How can we respond to today’s challenges like Islam, secularism, new spirituality?
How can we recover vision, faith and hope for tomorrow’s Europe?

These questions and many more are addressed at the Evening School of European Studies(ESES), which will start November 1st, 2012 and will continue to April 2013.

Location: Samaritan's Inn, Ist Floor conference room (above Dwaze Zaken cafe), Prins Hendrikkade 50, in Amsterdam. Time: 7 pm – 9.30 pm.

The twelve evening sessions are supplemented by four Saturday ‘historical trail’ excursions in Utrecht Amsterdam, Dokkum/Pingjum and Zwolle/Deventer.

The aim of this course is to offer after-hours study to enable participants:
• to understand how the Bible’s message shaped Europe’s foundations;

• to explore biblical responses to major influences in Europe today, including secularism, Islam, new spirituality and the EU;

• to investigate our task–as ‘people of hope’–in shaping Europe’s future.


See flyer info (bijlage) 
Cursussen in de Noorderkerk

Geplaatst 27 sep 2012 05:16 door De Stadslamp Amsterdam

LogoNoorderkerk
 (Bron: Noorderkerk.org) 
Vanaf oktober is er elke maand weer Bijbelklas. Speciaal bedoeld voor mensen die niet zo gauw een kerkdienst bezoeken, maar om wat voor reden ook geïnteresseerd zijn in de inhoud van het meest verkochte boek ter wereld.. Omdat je er gemakkelijk in kunt verdwalen, gaan we samen teksten lezen met basale vragen als: wat staat hier eigenlijk? En wat betekent dat voor nu? Luisterend naar elkaar, zoeken we er wijzer van te worden. Inmiddels doet een flinke groep enthousiastelingen mee. Weet je welkom en haak aan!
Vanaf 19.45 uur is er ontvangst (toegang via hoofdingang van de kerk). Om 20.00 uur starten we en om 21.30 uur ronden we af. Daarna is er een borrel in één van de café’s bij de kerk. Aanmelden bij dominee Paul Visser, via de mail dominee@noorderkerk.org of telefonisch 020-6005459 / 06-22420255. De data waarop we samenkomen zijn: donderdag 11 oktober, 8 november, 13 december, 10 januari, 14 februari en 14 maart.

In oktober start ook de cursus Christianity explored . Deze is te vergelijken met de meer bekende Alpha-cursus en bedoeld voor hen die op zoek zijn naar God en graag meer willen weten wat het betekent om met Hem te leven. Tijdens deze cursus van 10 avonden (1 keer per 2 weken) lezen we aan de hand van een speciaal boekje het hele evangelie van Marcus. Om op die manier te ontdekken wat Jezus ons te zeggen heeft. Mensen die eerder meededen vonden het een verrassende ontdekkingstocht!
Vanaf 19.45 uur is er ontvangst met koffie en thee. We starten om 20.00 uur. De data zijn: woensdag 3 oktober, 17 oktober, 31 oktober, 14 november, 28 november, 12 december, 9 januari, 23 januari, 6 februari, 20 februari. Ook hier geldt: aanmelden bij dominee Paul Visser, via de mail dominee@noorderkerk.org of telefonisch 020-6005459 / 06-22420255.

Modern Orthodox Theology in het 'Amsterdam Centre for Eastern Orthodox Theology'

Geplaatst 18 sep 2012 23:40 door De Stadslamp AmsterdamOn 27 September a new series of ACEOT lectures entitled The Ways of Modern Orthodox Theology will start. During this unique two-year course Revd. Prof. Andrew Louth will treat every monthmodern Russian, Greek, Serbian, Rumanian and Western Orthodox theologians. For the list of lectures and more information see www.aceot.nl.


Mediteren op Maandag. Cursusaanbod Huis op het Spui

Geplaatst 7 sep 2012 02:58 door De Stadslamp Amsterdam

ikoondrieeenheid
Ook dit seizoen worden door het "Huis op het Spui" weer een aantal cursussen en activiteiten georganiseerd op het gebied van christelijke spiritualiteit.

Bijvoorbeeld: Mediteren op Maandag
Iedere maandagochtend (christelijke) meditatie onder deskundige begeleiding.

Ds. Marieke Brouwer en Antoinette van Gurp.
iedere maandagmorgen, behalve op feestdagen en in vakantieperioden
tijd: 11.00 tot 12.00 uur. De zaal is een kwartier voor aanvang open. Kom op tijd! Vanaf11.00 uur kunnen we niet meer opendoen.
Aansluitend is er voor wie wil, koffie en thee
plaats: Handboogstraat 4
kosten: Het richtbedrag is per € 5, - per ochtend maar een grotere of kleinere bijdrage is ook zeer welkom.
opgeven niet nodig

Huis op het Spui is een activiteit van van de Lutherse kerk Amsterdam.  Zie voor meer aanbod de eigen website.

1-10 of 22