Kerkvernieuwing‎ > ‎

Amsterdam-west: De no-performance kerk waar klein het nieuw groot is.

Geplaatst 24 feb 2014 05:33 door De Stadslamp Amsterdam
Bron: Eeuwigheid.nl, 23-2-2014, Jan Wolsheimer.
 
Vandaag was ik op excursie, of liever gezegd op schoolreisje naar twee Amsterdamse kerkplants die hun best doen niet kerkelijke mensen te verbinden aan het verhaal van Jezus. Ik noem dat bewust zo omdat dat precies is waar we als kerk staan. Niet langer in de positie om te (be)preken maar om te verbinden en te zien wat God zelf met die verbindingen doet. Veel spannender dan de zogenaamde maakbaarheid van het evangelie.
 
De PopUpKerk 
Na lang zoeken naar huisnummer 17 stapte ik uiteindelijk een schitterende kantoorruimte op het Mercatorplein in Amsterdam binnen voor een kennismaking met de PopUpKerk die geleid wordt door Rikko Voorberg en landelijk vooral bekend staat als een ietwat vrijzinnige hipsterkerk. Vanaf het eerste moment voel ik me erg welkom. Dat is altijd een beetje spannend als je een nieuwe (en kleine) groep binnenkomt die ook nog eens samenkomt in een goed weggestopte ruimte. Bij de PopUpKerk hoef je je daar geen zorgen om te maken. De ruimte is open, licht en overzichtelijk en de aanwezigen zijn gericht op relaties, zo lijkt het.
 
[...] 
Heilig Vuur West 
Om 16:00 uur start de ‘dienst’ van Heilig Vuur West in café De Toog in Amsterdam West. Een gezellige buurt met een heel leuk en open café. Ik kijk nog even naar Liverpool-Swansea op mijn mobiel en wacht….op de kerk die naar de kroeg komt. Daar lijkt in ieder geval goed over nagedacht te zijn. Café De Toog heeft een soort vide die een soort scheiding brengt in het café. Op de vide is plek voor de bijeenkomst van Heilig Vuur West, terwijl de overige ruimte in de kroeg wordt gebruikt door de ‘gewone gasten’. Ik ben benieuwd of die allemaal de tent uitgejaagd worden, want de eerste die binnenkomt is een gezellige blonde dame met een….gitaar over haar schouder. 
Hoewel een café een laagdrempelige plek lijkt, heb ik wat moeite met de omschakeling van het warme welkom van de PopUpKerk naar de setting in het café.

[...]

Comments