In het nieuws

Recente berichten uit de media op het raakvlak van kerk / geloof / samenleving /Amsterdam.

Meer nieuwsbronnen vindt u bij Netwerken en links, categorie Nieuws. 
Wilt u nieuwsbronnen aanbevelen? Ga naar > Contact
 

‘Christelijke student weinig missionair’

Geplaatst 17 dec. 2014 08:08 door De Stadslamp Amsterdam

ND, 17-12-2014. 
Christelijke en seculiere studentenverenigingen in Amsterdam zijn twee gescheiden werelden. Christenen praten amper over God met ongelovige medestudenten, blijkt uit een enquête onder ruim zeventig christelijke studenten.

De christelijke studentenwereld zou een afgesloten geheel zijn. Het evangelie vindt geen weg naar de doorsnee Amsterdamse student. Twee derde van de christelijke studenten voelt zich volgens de enquête van twee (voormalig) studentenwerkers Gerko Tempelman en Jurjen de Bruijne, niet begrepen door seculiere studenten. Respondenten denken dat ‘het goede nieuws voor hun niet-christelijke omgeving onlogisch, onbegrijpelijk en niet strokend is met de werkelijkheid’. Termen als ‘zonde’, ‘genade’ en ‘verlossing’ worden niet begrepen door seculiere studenten, aldus het onderzoeksrapport.

Open brief van kerken aan burgemeester over vluchtelingenopvang

Geplaatst 1 dec. 2014 09:01 door De Stadslamp Amsterdam   [ 1 dec. 2014 09:01 bijgewerkt ]

Persbericht Raad van Kerken Amsterdam, 1-12-2014.

 

Op initiatief van het Platform Vluchtelingen van de Raad van Kerken Amsterdam hebben de diaconieën van de Protestantse Kerk Amsterdam en de Evangelisch-Lutherse Gemeente Amsterdam een brief gestuurd naar de burgemeester over de opvang van vluchtelingen in de stad. Zij brengen daarin naar voren dat bed, bad en brood niet genoeg is om deze groep op een menswaardig wijze op te vangen. Zij schrijven:

 

Uw voornemen om slechts nachtopvang (12-uurs regeling) te bieden verontrust ons in hoge mate. Dat zou namelijk betekenen dat niet tegemoet gekomen wordt aan de eis van het Europese Comité voor Sociale Rechten om de menselijke waardigheid volkomen te respecteren. Enkel nachtopvang (12-uurs regeling) zou betekenen dat betrokkenen:

-          met al hun spullen, overdag op straat moeten doorbrengen

-          gevaar lopen door de politie aangehouden en/of opgepakt te worden, zelfs (voor de zoveelste maal) in detentie terecht te komen, met alle stress en angsten vandien. Dit geldt temeer voor mensen met trauma’s uit het vluchtverleden (ruim 1/3)!

-          niet in staat zijn in alle rust en individueel aan hun toekomst te werken

De ervaring leert ook dat mensen die alleen van deze vorm van opvang gebruik maken en dus overdag aangewezen zijn op de straat, nog meer ontheemd raken dan anderen die wel een dag- en nachtopvang hebben.

 

Voor het Platform Vluchtelingen van de Raad van Kerken Amsterdam houdt een menselijke en adequate opvang ten minste in: een 24-uurs opvang, waarin de bewoners in alle rust op een eigen plek en veilig en warm aan hun eigen toekomst kunnen werken. Dit is vanaf de straat niet mogelijk.

 

De leden van het Platform zijn ten allen tijde bereid om mee te denken over de aanpak en opzet van de activiteiten voor de dagopvang en individuele begeleiding van betrokkenen.

 

NOOT VOOR DE PERS

Voor meer informatie: Gerhard Scholte, voorzitter van het Platform Vluchtelingen van de Raad van Kerken Amsterdam,06 40 48 60 34, gscholte@dds.nl

Dominee gaat in gesprek met 'belagers' Dries van Agt

Geplaatst 12 nov. 2014 05:18 door De Stadslamp Amsterdam

CIP.nl, 11-11-2014

De ordeverstoorders die zondag in de Singelkerk een toespraak van Dries van Agt onderbraken, kunnen binnenkort een telefoontje verwachten van dominee Rob Visser. Dit heeft de Amsterdamse stadsdominee maandag laten weten volgens het Nederlands Dagblad.

De activisten schreeuwden en ontrolden een spandoek met de tekst: 'Van Agt... De Joden zijn jou zat!'. Ook werd hij "schoft", "huichelaar" en "antisemiet" genoemd. Van Agt hield de zogeheten Preek van de Leek in de kerk. Dat is een alternatieve dienst die wordt gehouden door een bekende Nederlander. Van Agt, die zich tegenover Israël buitengewoon kritisch opstelt, was uitgenodigd vanwege zijn stellingname in het Palestijns-Israëlische conflict.

Dominee Rob Visser ging tussen de groep en Van Agt in staan, omdat er sprake was van een dreigende situatie. "Ik wilde koste wat het kost vermijden dat ze Van Agt zouden aanvallen," zegt Visser in het ND. "Een man van 83, volstrekt weerloos. We konden het niet hebben dat hij werd gemolesteerd. Maar het bleef gelukkig bij schreeuwen."

Als de dominee contact opneemt met de ordeverstoorders, zal hij duidelijk maken dat "ons medeleven met de Palestijnse gemeenschap" niet bedoeld is om de Joodse gemeenschap te beschadigen. "Dat ga ik nog maar weer eens herhalen."

Vrouw wordt oud-katholiek priester in Amsterdam

Geplaatst 4 nov. 2014 02:24 door De Stadslamp Amsterdam

OKK Marieke RidderRKK, 30-11-2014 – Oud-katholiek bisschop Dirk Jan Schoon van Haarlem wijdt op zaterdag 15 november een vrouwelijke diaken tot priester. Dat heeft het oud-katholieke bisdom Haarlem vandaag bekendgemaakt.

De betreffende diaken is de 45-jarige Marieke Ridder, die eerder predikant was in de Protestantse Kerk in Nederland. Ze wordt een van de weinige vrouwelijke priesters van de Oud-Katholieke Kerk in Nederland. Na haar wijding wordt ze aangesteld tot zelfstandig voorganger en pastor in de oud-katholieke parochie Amsterdam.

De wijdingsplechtigheid vindt plaats in de Sint-Engelmunduskerk aan de Koningin Wilhelminakade in IJmuiden en begint om 14.30 uur. Als priester zal Marieke Ridder haar eerste Mis vieren op zondagochtend 16 november in de oud-katholieke parochiekerk van Amsterdam aan de Ruysdaelstraat.

De Oud-Katholieke Kerk kent de priesterwijding van vrouwen sinds 1998. Vrouwelijke bisschoppen heeft het genootschap nog niet. Daarover zei aartsbisschop Joris Vercammen van Utrecht in een interview met RKK: “Wij hebben het apostolisch ambt open gesteld voor vrouwen, dus in principe kan een van onze vrouwelijke priesters tot bisschop gekozen worden.”Braziliaanse parochie Amsterdam opent Week van Gebed

Geplaatst 3 nov. 2014 05:31 door De Stadslamp Amsterdam

Raad van kerken, november 2014.

In de Nossa Senhora de Fatima Parochie in Amsterdam zal de opening voor de Week van gebed 2015 plaatsvinden. Deze Portugees sprekende migrantengemeenschap kent vooral Braziliaanse gemeenteleden. Het thema voor de Week van gebed 2015 ‘Dorst?!’ is aangereikt vanuit Brazilië.

Pater Bernardo toonde onlangs zijn gastvrijheid, toen een delegatie van de Raad en de EA-EZA op bezoek was. Hij gaf daarbij een rondleiding door de eenvoudige, maar prachtige kerk. Na zo’n twintig jaar in Brazilië gewoond te hebben, heeft hij naar eigen zeggen de Braziliaanse mentaliteit behoorlijk overgenomen. Positief, niet moeilijk doen en veel ruimte voor emoties zijn een paar eigenschappen die gelijk in het gesprek naar voren komen. ‘Deze eigenschappen worden door de hele gemeenschap gedeeld’, aldus Pater Bernardo.

De Nossa Senhora de Fatima Parochie is rooms-katholiek. Iedere zondagochtend om elf uur wordt de eucharistie gevierd en op woensdagavond komt een charismatische groep bijeen voor een viering. Meer nog dan in parochies waar autochtonen de meerderheid vormen heeft Maria een plaats in de kerk gekregen. Er zijn diverse beelden van haar te vinden. De Maria-devotie sluit aan bij de spiritualiteit die in vele Braziliaanse steden te vinden is.

De EA-EZA en de Raad van Kerken in Nederland organiseren ook dit jaar weer een Week van Gebed. Dit jaar is het thema 'Dorst?!'. In samenwerking met de Nossa Senhora de Fatima Parochie wordt dit jaar de liturgie voor de openingsdienst opgesteld. De dienst zal worden voorgegaan door pater Bernardo en pastoor Thiago Hetsen. De Raad van Kerken en de EA-EZA dragen ook bij aan de dienst. Naast Nederlandstalige liederen zullen er ook Portugese liederen gezongen worden. Vertegenwoordigers uit diverse kerken wordt gevraagd om water mee te nemen om daarmee symbolisch aan het begin van de viering een bekken te vullen, waarin de veelheid van kerken bij elkaar komt als onderdeel van het ene levende water, waar naar verwezen wordt in Johannes 4.

De datum is 14 januari 2015, vanaf 19.30 uur. De parochiekerk is te vinden aan de Jacob Catskade 11 in Amsterdam.

Leergemeenschap voor Amsterdamse pioniers

Geplaatst 23 okt. 2014 01:53 door De Stadslamp Amsterdam

ND, 8-10-2014.

De Protestantse Kerk Amsterdam (PKA) start per 1 januari met een leergemeenschap voor werkers op pioniersplekken in de stad. Deze wordt opgezet door ds. Bas van der Graaf.

Van der Graaf wordt de eerste pionier-projectbegeleider in Amsterdam. Door het toenemende aantal pioniersplekken ontstond er niet alleen behoefte aan persoonlijke begeleiding voor projectleiders, maar ook aan een leergemeenschap voor ontmoeting en toerusting. Van der Graaf laat zich hierbij bijvoorbeeld inspireren door de uitgangspunten van Fresh Expressions of Church uit de Verenigde Staten, die benadrukt dat elk initiatief afgestemd moet worden op de context. Ook is hij aangesloten bij City to City Europe, een netwerk van kerken en pioniersgemeenten in steden dat zich inzet voor evangelieverspreiding in Europese steden.


Nieuwe algemeen directeur Tot heil des volks

Geplaatst 20 okt. 2014 02:40 door De Stadslamp Amsterdam

Tot heil des volks, 16-10-2014.

Per 1 januari 2015 treedt Gert Hutten in dienst van Stichting Tot Heil des Volks als algemeen directeur. Gert Hutten is momenteel predikant in de gereformeerd vrijgemaakte Koepelkerk in Arnhem. Daarnaast is hij auteur en coach/trainer van onder andere christelijke ondernemers. Met zijn komst wordt de lege plaats opgevuld die is ontstaan na het vertrek van Henk van Rhee eerder dit jaar.

Hutten geeft aan dat er in de loop van de jaren een verlangen bij hem groeide om meer ‘in de wereld’ aan het werk te zijn. “Ik zie er naar uit om in mijn werk bij de Stichting Tot Heil des Volks het evangelie heel praktisch te mogen uitdragen en om samen te gaan voor recht en gerechtigheid.” Naast deze nieuwe functie als directeur wil Hutten graag blijven preken en voorgaan in de Koepelkerk.

Henk Abbink, voorzitter van de Raad van Toezicht Tot Heil des Volks: “Gert zoekt eigentijdse en creatieve manieren om mensen te vertellen over het bevrijdende Evangelie van Jezus Christus. Bovendien heeft Gert een sterke passie voor recht en gerechtigheid in deze wereld. Dit alles past heel goed bij onze missie als organisatie. De Raad van Toezicht heeft dan ook het volste vertrouwen in de komst van Gert als algemeen directeur.”

Mozes en Aaronkerk opent deuren

Geplaatst 13 okt. 2014 11:49 door De Stadslamp Amsterdam

M ozes en Aron kerk
Cvandaag.nl, 29-9-2014.

De Amsterdamse Mozes en Aaronkerk zet na tientallen jaren haar deuren weer wijd open. Het bisdom Haarlem- Amsterdam heeft de kerk en het naastgelegen Mozeshuis in gebruik gegeven aan de Sant’Egidiogemeenschap. De gemeenschap ontfermt zich ondermeer over dak- en thuislozen in Amsterdam.

De Mozes en Aaronkerk is op doordeweekse avonden open voor gebedsbijeenkomsten. Zondagmiddag is er een eucharistieviering in de kerk aan het Waterlooplein. Beide gebouwen komen de gemeenschap goed van pas voor hun werk onder de armen in de stad.

Een stil gebed in vervulling
Voor bisschop Jos Punt is er met de heropening een stil gebed in vervulling gegaan. Hij sprak tijdens de heringebruikname afgelopen zondag, voor een veelkleurig publiek van allerlei nationaliteiten. De plechtigheid bestond onder meer uit het bidden van het reinigingsgebed, besprenkeling met wijwater, het wijden van de altaarsteen, het plaatsen van de ciborie in het rustaltaar en het ontsteken van de godslamp.

De Sant’Egidio Amsterdam is gesticht vanuit de gemeenschap in Antwerpen. Hilde Kieboom, voorzitter van Sant’Egidio Antwerpen, reageert desgevraagd. “Velen waren erg ontroerd door deze feestelijke plechtigheid. Amsterdam heeft een stukje van zijn ziel teruggekregen.”

Sociaal ondernemers in de dop veroveren Amsterdam

Geplaatst 13 okt. 2014 07:31 door De Stadslamp Amsterdam

Firma Hoedanwel, 13-10-2014

PERSBERICHT

Deze week gaan 15 jonge talenten aan de slag om sociale ondernemingen te ontwikkelen in nauwe samenwerking met organisaties als de Regenboog, Cordaan, Rode Kruis, HVO Querido.

Verschillende problemen...
Aan de ene kant neemt de jeugdwerkloosheid toe. Hoger opgeleiden die net zijn afgestudeerd lijken soms eeuwig stagiair te moeten blijven. Aan de andere kant ziet de non-profitsector zich geconfronteerd met de grote uitdaging om nieuwe financieringsstromen te vinden, nu subsidies opdrogen. Waar het bedrijfsleven flink investeert in het binnenhalen van jong talent met traineeships en talent scouts blijft de non-profitsector achter. Zij hebben vaak niet de mogelijkheid om nieuwe mensen aan te nemen, terwijl juist zij nieuwe ideeën en een frisse blik kunnen gebruiken.

...één oplossing
In plaats van een reeks problemen zag Paul van Oosten, directeur van de Protestantse Diaconie in Amsterdam, een oplossing, SocialStart: “We koppelen via een traineeship jonge mensen aan non-profitorganisaties. Met hun vernieuwende ideeën helpen ze de organisaties aan nieuwe geldstromen door met hen een sociale onderneming te beginnen.”

Na een stevige selectie en een kennismakingsperiode in september zijn deze week 15 jonge talenten aan de slag gegaan bij 9 non-profitorganisaties in Amsterdam.

Zorghotel bij Cordaan
Neem bijvoorbeeld Margriet Wiersma en Sukying Wu. Zij zijn gevraagd door Cordaan, een grote zorginstelling in de hoofdstad, om een oplossing te bedenken voor vastgoed dat leegstaat. Margriet is afgestudeerd in zorgvraagstukken, Sukying heeft veel ervaring met het hotelwezen. Samen gaan ze aan de slag om een zorghotel op poten te zetten: “Mensen die op vakantie willen in Amsterdam, maar die vanwege hun zorgbehoefte niet in een gewoon hotel terecht kunnen, kunnen binnenkort een kamer reserveren in ons hotel”, aldus Margriet.

En zo ontwikkelt iedereen zijn of haar eigen product of project. Wouter Slangenberg is bijvoorbeeld bezig om een zorggarage te ontwikkelen voor de Regenboog Groep en Anne Wernand is nieuwe verdienmodellen aan het onderzoeken voor Dokters van de Wereld.

SocialStart
SocialStart begeleidt de trainees een half jaar lang bij het ontwikkelen van een sociale onderneming. Ze worden gecoacht en volgen masterclasses over onder meer het maken van een businessplan, verschillende bedrijfsvormen, crowdfunding, en het vertellen van je verhaal.

Er bestaan verschillende platforms die mensen ondersteunen met hun plan voor een (sociale) onderneming. Uniek aan SocialStart is echter de combinatie van een trainee met een gevestigde organisatie. Dit maakt meteen de urgentie duidelijk: de organisatie zit met een probleem en de trainee wordt gevraagd met een bedrijfsplan te komen om dit op te lossen.

Tot en met februari 2015 zijn de SocialStarters keihard aan de slag om hun sociale onderneming op te zetten. Benieuwd hoe het ze vergaat? Op deze pagina stellen zij zichzelf en hun onderneming aan u voor. Mocht u geïnteresseerd zijn in een specifiek project dan brengen wij u graag met hen in contact.

De hele groep is te volgen volgen via:
Facebook: fb.com/socialstart020
Twitter @Social_Start
Website/blog: socialstart.org

Mozes en Aäronkerk gewijd en toegewezen aan Sant'Egidio

Geplaatst 13 okt. 2014 06:31 door De Stadslamp Amsterdam

wijding M en A kerkRKK.nl, 28-9-2014

Bisschop Jos Punt van Haarlem-Amsterdam heeft vanmiddag de kerk van Sint Antonius van Padua aan het Waterlooplein in Amsterdam gewijd. Het gebouw, beter bekend als de Mozes en Aäronkerk, is door het bisdom toegewezen aan de gemeenschap van Sant’Egidio.

De kerkwijding vond plaats tijdens een eucharistieviering. Naast mgr. Punt concelebreerden hulpbisschop Jan Hendriks en emeritus hulpbisschop Jan van Burgsteden van het bisdom Haarlem-Amsterdam, hulpbisschop Leon Lemmens van het aartsbisdom Mechelen-Brussel, emeritus pastoor Joop Stam van de Amsterdamse binnenstadparochie, franciscaner minister-provinciaal Rob Hoogenboom en een tiental andere priesters.

Vanwege de ontkerkelijking werd de 'Mozes en Aäron' in 1969 aan de eredienst onttrokken. Al die tijd functioneerde zij als conferentiezaal. Sinds vanmiddag is de kerk weer een gewijd godshuis. Voortaan wordt er elke zondag om 17.00 uur een eucharistieviering gehouden. Elke dinsdag en vrijdag om 20.00 uur vindt er een gebedsdienst van Sant’Egidio plaats.

Het belendende Huis van Sant’Egidio (voorheen Mozeshuis) wil de gemeenschap laten uitgroeien tot “een thuis waar wij onze vriendschap met de armen beleven”.

Volledig artikel en meer foto's op rkk.nl 

1-10 of 360

Comments