In het nieuws

Recente berichten uit de media op het raakvlak van kerk / geloof / samenleving /Amsterdam.

Meer nieuwsbronnen vindt u bij Netwerken en links, categorie Nieuws. 
Wilt u nieuwsbronnen aanbevelen? Ga naar > Contact
 

Gert-Jan Roest: Heb in verkondiging oog voor afgoden westerse cultuur

Geplaatst 6 jul. 2016 00:35 door De Stadslamp Amsterdam   [ 6 jul. 2016 00:35 bijgewerkt ]

RD, 23-06-2016

AMSTERDAM. Om de Evangelieboodschap anno 2016 nog te laten landen, is het belangrijk oog te hebben voor het feit dat de westerse cultuur een „schaamtecultuur” aan het worden is, met haar eigen „afgoden.”

Dat betoogt drs. Gert-Jan Roest in zijn proefschrift ”The Gospel in the Western context”, waarop hij woensdag 6 juli aan de VU in Amsterdam promoveert.

Roest is als voorganger verbonden aan Via Nova in Amsterdam, een zendingsgemeente binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken. Zijn ervaringen in het missionaire werk –Via Nova bestaat inmiddels tien jaar– overtuigden hem er steeds sterker van dat een van de kenmerken van de huidige cultuur is dat het een „schaamtecultuur” aan het worden is. „De vraag waar veel zoekers mee lopen, is niet de schuldvraag – zoals Luther die kende.”

Waar mensen wél mee lopen, constateert Roest, zijn vragen als: Word ik wel gezien, op Facebook bijvoorbeeld? „Ik kom veel mensen tegen die kampen met angst, of gevoelens van waardeloosheid: „Ik ben niemand, stel niets voor.””

Dat moet gevolgen hebben voor de Evangelieverkondiging, stelt hij. „Luthers vraag speelde in zijn tijd erg. In de verkondiging werd daar ook sterk op ingezet, en dat gebeurt nog steeds wel. Maar vanuit het Evangelie valt er meer te zeggen. De schuldvraag is wat mij betreft geen diepere vraag dan de schaamtevraag. Misschien laat de Geest vandaag andere aspecten van Jezus’ werk oplichten – en moeten wij dat ook doen.”

In zijn dissertatie gaat Roest te rade bij de Leidse theoloog prof. H. Berkhof (1914-1995) en de Britse theoloog prof. Colin Gunton (1941-2003). Uitvoerig beschrijft hij ook de „afgoden” van de huidige cultuur. „Welke beelden houden ons gevangen? Dat van menselijke kracht bijvoorbeeld, en dat van individuele vrijheid, zelfontplooiing. Welzijn, veiligheid. Er is ook niets meer voorbij de dood dat belangrijk is. Dus is er een grote angst voor de dood – we kunnen niets meer met Jezus’ woorden in Mattheüs 6: Wees niet bezorgd voor de dag van morgen.”

De invloed van deze „beelden” gaat christenen niet voorbij, stelt hij vast. „In de Evangelieverkondiging moeten deze ontmaskerd worden.”


Amsterdamse priester biedt paus Franciscus boek over homoseksualiteit aan

Geplaatst 22 jun. 2016 02:14 door De Stadslamp Amsterdam   [ 23 jun. 2016 01:59 bijgewerkt ]

RTVNH, 20-6-2016. 

AMSTERDAM Priester Pierre Valkering van het bisdom Haarlem-Amsterdam biedt paus Franciscus woensdag in Vaticaanstad een boek over homoseksualiteit aan. Het gaat om de Italiaanse vertaling van het boek 'Dag jongen van licht'.

Het Werkverband van Katholieke Homo-Pastores (WKHP) hoopt dat deze gebeurtenis 'een positieve uitwerking zal hebben op het kerkelijk denken over het liefdesleven van homoseksuelen'. De overhandiging heeft plaats tijdens de algemene audiëntie op het Sint-Pietersplein.

Het boek met de Italiaanse titel 'Addio ragazzo di luce' is een verzameling van toespraken van de Amsterdamse studentenpastor en jezuïet Jan van Kilsdonk (1917-2008). Van Kilsdonk begeleidde tijdens zijn leven meer dan tweehonderd homoseksuele en terminale mannen.


Orlando: gedenken en liefhebben. 13 en 14 juni

Geplaatst 14 jun. 2016 07:43 door De Stadslamp Amsterdam

rainbow heart


Persbericht.

Islamitische en christelijke LHBT-organisaties slaan handen in een voor gedachtenis slachtoffers Orlando in Keizergrachtkerk op 13 en 14 juni

De Keizersgrachtkerk in Amsterdam is vanavond (13 juni) en morgenavond (14 juni) van 19.00-22.00 uur open om de slachtoffers van het bloedbad in Orlanda, Florida te gedenken. Islamitische en christelijke LHBT-organisaties maken deze gedachtenis mogelijk, samen met de Keizersgrachtkerk (Protestantse Kerk Amsterdam). Men kan een kaarsje aansteken, in een condoleanceboek tekenen, stil zijn, naar muziek luisteren en met iemand bidden.

Homomonument
Ook op het Homomonument (naast de Westerkerk) is er de gelegenheid het bloedbad in Orlando te gedenken. Er zijn diverse sprekers, eveneens van 19.00-22.00 uur.

Afschuw
In de nacht van zaterdag 11 op zondag 12 schoot een man vijftig mensen dood in een uitgaansgelegenheid van LHBT’s in Orlando, Florida (Verenigde Staten). Vertegenwoordigers van Stichting Maruf, Haardvuuravonden, de Marokkaanse Boot en het LKP – de koepelorganisatie van de christelijke LHBT-beweging spreken hun afschuw uit over de gebeurtenissen en roepen alle mensen van goede wil op schouder aan schouder te gaan staan in de strijd tegen haat en geweld vanwege iemands seksuele oriëntatie of genderidentiteit.

Keizersgrachtkerk

De Keizersgrachtkerk is aan de Keizersgracht 566.

LHBT staat voor: Lesbisch, Homoseksueel, Biseksueel, Transgender.


Noot voor de redactie, niet voor publicatie: voor meer informatie kunt u contact opnemen met ds. Wielie Elhorst, coördinator van de gedachtenis, tel. (06) 22 85 76 76, e-mail: jhw.elhorst@gmail.com.

Augustanakerk wordt Augustanahof

Geplaatst 13 jun. 2016 13:40 door De Stadslamp Amsterdam

Lutherse Diaconie, 8-6-2016.

Persbericht

Omzien naar elkaar in hof en buurt

Amsterdam, 6 juni 2016. De Augustanakerk, aan de Erasmusgracht in Bos en Lommer, krijgt een nieuwe bestemming. De kerk wordt door de Amsterdamse Lutherse Diaconie omgebouwd tot Augustanahof. Met daarin zestien sociale huurwoningen voor 1 of 2-persoonshuishoudens, met name voor ouderen, maar ook voor een aantal jongere mensen. De kerk blijft een ontmoetingsfunctie voor de buurt houden. Ook komt er een kapel voor kleinschalige vieringen en voor bezoekers die stilte zoeken of een kaarsje willen branden. Bezoekers kunnen ook terecht in de stiltetuin. Eén van de woningen wordt gasthuis en is bedoeld voor mensen die tijdelijk een ademplek nodig hebben. Nu de omgevingsvergunning definitief is, kan de bouw beginnen en zal de Augustanahof in 2017 in gebruik worden genomen.

Mensen hebben mensen nodig
Onder het motto ‘Mensen hebben mensen nodig’ investeert de Diaconie in omzien naar elkaar. Dit doet ze al vanaf 1588; onder meer via hofjes zoals bv. de Lutherhof aan het Staringplein. Van de bewoners van de nieuwe Augustanahof wordt gevraagd om zich in te zetten voor hof, kerk en buurtactiviteiten, zoals maaltijden, themabijeenkomsten en inloopactiviteiten. Daarmee blijven de drie oorspronkelijke functies van de Augustana -kerk, maatschappelijk en wonen- bewaard, maar krijgen deze een nieuwe invulling: samen wonen, omzien naar elkaar in hof en buurt, gastvrijheid, stilte en inspiratie. De Diaconie heeft kwartiermakers geworven die na oplevering van de Augustanahof er gaan wonen en nu al meedenken over de ontwikkeling.

Vorm en uitstraling kerkgebouw blijven bewaard
De Augustanakerk was eigendom van de Evangelisch-Lutherse Gemeente Amsterdam. In 2015 stopten de zondagse kerkdiensten in verband met teruglopend ledental en bezuinigingen. De Diaconie, de ‘sociale poot’ van de kerkgemeente, nam het gebouw over en ontwikkelde met een grote groep vrijwilligers, architectenbureau PonecdeWinter en Wolters Vastgoed de Augustanahof. De kapel in samenwerking met interieurontwerper Joanne Zwart. Vorm en uitstraling van het kerkgebouw blijven bewaard.

======================================================================
Voor de redactie: meer informatie bij Hanne Wilzing, algemeen secretaris van de Lutherse Diaconie: h.wilzing@diaconie.com , tel. 020 4044708 of 06 51340442. Opwww.diaconie.com staat meer info over het project.

VU wil verwijzing naar Jezus schrappen

Geplaatst 6 jun. 2016 07:49 door De Stadslamp Amsterdam

CIP.nl, 6-6-2016.

De Vrije Universiteit Amsterdam wil in haar nieuwe statuten niet meer verwijzen naar Jezus. Dat blijkt uit een voorstel dat het bestuur aan de ondernemingsraad en studentenraad heeft gestuurd en waarover het universiteitsblad Advalvas bericht, meldthet Nederlands Dagblad.

In de huidige grondslag staat vermeld dat de Bijbel het inspirerend uitgangspunt van de universiteit is en dat ze zich wil laten leiden door het evangelie van Jezus Christus. Aanleiding voor de nieuwe formulering is het feit dat de VU en het VU Medisch Centrum sinds 1 januari twee zelfstandige rechtspersonen zijn. De statuten moeten daarom vernieuwd worden.

Abraham Kuyper wilde met de oprichting van de VU christelijke wetenschap ontwikkelen. CU-Kamerlid Joël Voordewind reageerde via Twitter kritisch op het schrappen van de verwijzing. "Hopelijk komt de VU Amsterdam op z'n schreden terug en behoudt verwijzing naar het evangelie van Jezus Christus in plaats van christelijke oorsprong."

PKA wil regenboogvlag aan elke kerk in Amsterdam

Geplaatst 30 mrt. 2016 04:32 door De Stadslamp Amsterdam

ND.nl, 29-3-2016

Om deelnemers aan de homomanifestatie Europride deze zomer in Amsterdam welkom te heten, roept de Protestantse Kerk Amsterdam op een regenboogvlag aan kerkgebouwen te hangen.

De Europride vindt jaarlijks in een andere Europese stad plaats, dit jaar – van 23 juli tot 7 augustus – in Amsterdam. Een regenboogvlag, het symbool van de homobeweging, aan de gevel van religieuze gebouwen, zal een ‘opsteker’ zijn voor LHBT’ers (lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender) die uit landen komen waar de kerk homo-emancipatie tegengaat, aldus initiatiefnemer ds. Wielie Elhorst. Hij is betrokken bij Religious Pride, dat namens religieuze homo’s activiteiten opzet tijdens Europride. Het vlagverzoek gaat niet alleen naar gemeenten van de Protestantse Kerk Amsterdam, maar bereikt via koepelorganisaties ook andere kerken en religieuze organisaties. Enkele kerken hebben al aangegeven mee te doen, en ook de Liberaal Joodse Gemeente haakt zeer waarschijnlijk aan. De kans dat moskeeën meedoen, is erg klein, denkt Elhorst. ‘Er is nog pionierswerk binnen de moslimgemeenschap nodig om homoseksualiteit überhaupt op de agenda te krijgen.’

Start Ambtsopleiding voor Migrantenpastors en kerkleiders aan de VU

Geplaatst 25 feb. 2016 09:56 door De Stadslamp Amsterdam

Logo SKIN Samen Kerk in NederlandPersbericht SKIN / VU, 25-2-2016.

Het Centrum voor Migrantenkerken en Theologie (CMKT) plant per 1 september 2016 de start van een ambtsleiding voor christelijke migrantenvoorgangers en kerkleiders. Speciaal hiervoor is een eenjarige Post-Graduate programma (60 EC) ontwikkeld in opdracht van SKIN (Samen Kerk in Nederland). Het centrum voor Migrantenkerken en Theologie is een samenwerkingsverband tussen de Vrije Universiteit Amsterdam (VU Amsterdam) en SKIN (Samen kerk in Nederland). 

Dit centrum richt zich op de studie van de migrantenkerken, zowel als praxis en wetenschappelijke discipline.
Het beoogt een centrum te zijn voor expertise, onderwijs en academisch onderzoek op het gebied van migrantenkerken: hun theologie, hermeneutiek, religieuze overdracht, ethiek, filosofie, sociologie, psychologie, traditie en context. Daarbij is er bijzondere aandacht voor de plaats en functie van migrantenkerken in Nederland en Europa.

Gegeven het belang van de theologische, sociale en psychologische aspecten voor de migrantenkerken staan drie thema's centraal: de verdieping in de identiteit van de migrantenkerken, bezinning op de migrantenkerken in de post-moderne samenleving en de dagelijkse context waarin migranten christenen in Nederland leven.
Niet alleen migranten christenen studeren bij het CMKT, maar ook niet-migrantenstudenten van andere studierichtingen binnen en buiten de faculteit alsmede andere universiteiten. Het onderwijsprogramma richt zich op de verdere ontwikkeling van kennis en vaardigheden voor het ambt. 

Met dit programma, dat voorziet in de behoefte aan christelijke migrantenvoorgangers, wordt een lacune in de theologische opleiding aan de Nederlandse universiteiten opgevuld. De toelatingseis voor deelname aan dit programma is een aantoonbare afgeronde MA.

Op 21 Maart wordt hiertoe een samenwerkingsovereenkomst ondertekend tussen de SKIN en de VU.
Ter gelegenheid hiervan wordt de eerste CMKT conferentie gehouden aan de Vrije Universiteit op 21 maart van 11.00 - 12.30 getiteld: The church is boring, if it is not relevant. Na afloop van de conferentie is er een gezamelijke lunch op de VU.

Voor aanmeldingen en informatie:
Peter Roelofsma (Coordinator)
Email adress: p.h.m.p.roelofsma@vu.nl
Telefoon: 06 55 3939 60

Geloofsbeweging Moderne Devotie zoekt erkenning in Amsterdam

Geplaatst 18 feb. 2016 12:10 door De Stadslamp Amsterdam

Parool, 18-2-2016.

Het Bethaniënklooster op de Wallen. © Stadsarchief
Met zeventien kloosters was Amsterdam in de middeleeuwen de hoofdstad van de Moderne Devotie. Het huidige stadsbestuur ziet vooralsnog niets in een blijk van erkenning voor de spirituele beweging.

De praktijk leert, vertelt Mink de Vries, dat het wel een jaar of drie duurt voor mensen zich gewonnen geven voor de moderne devotie. Dus dat burgemeester Eberhard van der Laan zijn verzoek om erkenning van de eeuwenoude band tussen Amsterdam en de geloofsbeweging afdeed met een drieregelig bedankbriefje, zegt helemaal niets. "Ik sluit niet uit dat hij alsnog een van onze grootste ambassadeurs wordt."

Vooruitlopend op dat moment begint De Vries, voorman van de moderne devotiebeweging, in maart vast met het aanbieden van excursies door wat in de middeleeuwen het kloppende hart van de beweging was. "Zeg maar het hele gebied ten oosten van het Rokin. Amsterdam telde in de hoogtijdagen liefst negen zusterhuizen, zes vrouwenkloosters en twee mannenkloosters, allemaal verbonden met de moderne devotie."

Festival over prostitutie op de Wallen

Geplaatst 28 jan. 2016 02:57 door De Stadslamp Amsterdam

CIP.nl, 28-1-2016.

Op 30 januari vindt midden op de Wallen in Amsterdam een uniek festival plaats. Het is een informatief festival over het prostitutiebeleid in Nederland. Maar anders dan de rood verlichte locatie doet vermoeden, zijn de organisatoren niet trots op het Nederlandse prostitutiebeleid. Het gratis festival dat plaatsvindt op verschillende locaties in de Rosse Buurt wil jonge mensen van 18 tot 30 jaar informeren over prostitutie in Nederland, en inspireren om in actie te komen tegen het huidige Nederlandse beleid.

"We geloven dat er veel te vertellen is over de realiteit van de prostitutie in Nederland," aldus Natasja Bos, een van de initiatiefnemers van het festival. "Er is zoveel gedwongen prostitutie, mensenhandel en gebrokenheid, waar veel jonge Nederlanders niets van af weten, of niet van af willen weten. Zo’n festival als dit geeft de mogelijkheid om je in het onderwerp te verdiepen en ervoor te kiezen je ogen niet meer te sluiten."

Het festival dat 30 januari van 10.30 uur tot 17.30 uur plaatsvindt op de Wallen in Amsterdam, heeft een uiteenlopend programma. Naast een workshop van Renate van der Zee, schrijfster en feministe, is er een tour door de Rosse Buurt langs diverse hulpverleningsinstanties, zoals het Leger des Heils en Stichting Bright Fame. De lunch wordt verzorgd door Dignita, een lunchroom waar ex-prostituees kunnen re-integreren. Ook zal een ex-prostituee vertellen over haar ervaringen in de prostitutie en zorgt singer-songwriter Lula Bir voor muziek.

De mensen die het festival organiseren hebben een christelijke achtergrond, maar de stichting geeft nadrukkelijk aan dat het festival niet alleen voor gelovige bezoekers is. "Geloven dat het Zweedse model een betere aanpak is van de misstanden in de prostitutie is absoluut geen exclusief christelijk inzicht. We geloven dat met de opkomst van het nieuwe feminisme steeds meer jonge mensen vragen stellen bij het Nederlandse beleid en hier meer over willen weten. Wij helpen graag in die zoektocht."

Klik hier voor meer informatie.

Nieuw Amsterdams spoor voor twee gemeentes

Geplaatst 4 jan. 2016 12:04 door De Stadslamp Amsterdam   [ 4 jan. 2016 12:06 bijgewerkt ]

Bondveg.nl, 4-1-2015.

Gisteren zondag 3 januari was het zover: de eerste gezamenlijke kerkdienst van de Vrije Evangelische Gemeente en de Nederlands Gereformeerde Kerk in de Weteringkerk!
Het was een mooie dienst van nieuwe start en verbondenheid: we zijn dankbaar!
Ds. Karelse ging voor en opende de dienst door tegen een ademloos luisterend gehoor de volgende woorden uit te spreken:
“Vanmorgen de eerste gemeenschappelijke dienst. Spannend, beetje onwennig misschien nog, maar we hebben een koers gekozen en we mogen daar in vertrouwen voor onderweg gaan. Beide gemeenten zijn onderdeel van de ene algemene christelijke kerk en onze eenheid is allang gegeven. Niet in bepaalde ideeën die wij er op nahouden maar in Jezus Christus onze Heer. Jezus Christus die voor ons, in de kracht van de Heilige Geest de weg naar de Vader gebaand heeft en open houdt. Wij mogen gemeenschappelijk een weg gaan. Als er ergens wegversmallingen zijn – en daar weten we van beide gemeenten van – dan ga je ritsen. Want we willen samen één weg gaan. Dat is in de eerste tijd misschien wat wennen maar we weten het van elkaar, we willen samen in woord en daad belijden dat ons hart en leven toebehoort aan de levende God en dat we samen ook mogen erkennen dat in beide gemeenten het woord van God getrouw wordt verkondigd en dat doop en avondmaal getrouw worden bediend. We hebben een gemeenschappelijke opdracht en we hebben een stedelijke context en vanuit dat feit willen wij ons ook committeren aan een groeiend onderling vertrouwen zodat onze geloofsgemeenschap tot verrijking mag dienen van beide gemeenten en ook van hun beider landelijke kerkelijke verbanden. Als uiting van dat commitment wil we geregeld voor elkaar bidden, elkaar welkom heten in elkaars diensten en elkaars ambten erkennen. We willen formeel en informeel de band met elkaar versterken, hechter samengroeien in geloof, hoop en liefde en missionair, sociaal en ethisch elkaar bemoedigen en versterken in onze gemeenschappelijke verantwoordelijkheid. Moge God zo geven dat wij een lichtend licht en een baken van hoop zullen zijn voor onze omgeving en gezegend tot een zegen zullen zijn.”

Het was noch volledig de stijl en mores van de VEG, noch die van de NGK, en dat is precies wat nodig was deze eerste gezamenlijke dienst. Juist in deze dienst was gekozen om de aansluiting te laten zien met de veel oudere tradities van de ene Kerk van alle eeuwen. Zo vierden we met elkaar het Avondmaal: niet het avondmaal van de VEG, maar het avondmaal van de Heer zelf, die ons uitnodigt. Maar niet nadat we elkaar de “ongeveinsde broederhand” drukten en de vrede van Christus toewensten.

Na de dienst was er een geanimeerde ontmoeting. Na een jaar met elkaar optrekken in Bijbelstudies, vergaderingen en enkele diensten, kennen sommigen elkaar voldoende om een nieuwjaars kus te geven. Amsterdam zou Amsterdam niet zijn, als er ook niet spontaan en hartelijk gelachen werd en er naast leden ook vrienden en losse bezoekers deel uitmaakten van deze eerste dienst op Nieuw Amsterdams Spoor.

We delen onze vreugde bij deze dan ook graag met de mensen van de Bond en hopen en bidden dat er mooie ontwikkelingen zullen volgen.

(dit artikel is geschreven door een kerkenraadslid van de Vrije Evangelische Gemeente in Amsterdam) 

1-10 of 395

Comments