In het nieuws

Recente berichten uit de media op het raakvlak van kerk / geloof / samenleving /Amsterdam.

Meer nieuwsbronnen vindt u bij Netwerken en links, categorie Nieuws. 
Wilt u nieuwsbronnen aanbevelen? Ga naar > Contact
 

Ds. Paul Visser: Talkshow Pauw spreekt ongenuanceerd en ondeskundig over Bijbel

Geplaatst 6 dec. 2016 03:14 door De Stadslamp Amsterdam

RD, 5-12-2016.

Het televisieprogramma ”Pauw” spreekt op „ongenuanceerde en ondeskundige wijze” over de inhoud van de Bijbel. Dr. P. J. (Paul) Visser, predikant van de hervormde Noorderkerkgemeente te Amsterdam, legt hier de vinger bij in een brief aan Jeroen Pauw die hij vorige week op de website van de Noorderkerk plaatste.

Dr. Visser wilde maandagmiddag desgevraagd geen commentaar op zijn schrijven geven – hij wil het gesprek met Pauw niet via de pers voeren.In zijn brief refereert de predikant aan een uitzending op 24 novemberPauw voerde toen in zijn talkshow een gesprek met Wissam Feriani, oprichter van het platform Islamic Empowerment. Ds. Visser heeft waardering voor de wijze waarop Pauw probeerde een punt op tafel te krijgen, met name over de dreiging van geweld door groepen moslimjongeren. Jammer vindt hij het echter dat Pauw uiteindelijk afsloot met de zin: „Wij weten allemaal, als je je er een beetje in verdiept, dat die boeken verschrikkelijk zijn, en ze roepen allemaal op tot geweld”, waarbij de tv-presentator de Koran, de Thora en de Bijbel op één hoop veegde. Volgens dr. Visser werd dat veroorzaakt door het feit dat Wissam Feriani telkens de inhoud van de Koran vereenzelvigde met de Thora en de Bijbel.Honderden evangelisten overspoelen zondag de straten van Amsterdam

Geplaatst 22 sep. 2016 02:54 door De Stadslamp Amsterdam

CIP.nl, 22-9-2016.

Op zondagmiddag 25 september is er vanaf 13:30 een grote evangelisatieactie in Amsterdam genaamd Holy Spirit Outreach. De verwachting is dat er tussen de 400 en 500 enthousiaste christenen in samenwerking met Amsterdamse kerken zoals embassyamsterdam.nl, de straten van Amsterdam ingaan om het evangelie te verkondigen, te bidden voor zieken en mensen uit te nodigen voor een speciale Holy Spirit Night. De Holy Spirit Night vindt plaats op dezelfde dag vanaf 18:30 in de Heineken Music Hall. De Holy Spirit Night Amsterdam is onderdeel van een Europese tour waarbij de organisatie naast Amsterdam ook Parijs, Brussel, Berlijn, Lemgo, Stuttgart en Lausanne aandoet.

Op de Holy Spirit Night Amsterdam worden duizenden mensen verwacht en zal Jesus Culture optreden. Jesus Culture is een populaire christelijke muziekgroep uit Californië. Die avond zullen er ook toespraken zijn van evangelisten Todd White, Ben Fitzgerald en Mattheus van der Steen. Het verlangen van de organisatie is om de kracht en liefde van Jezus te laten zien in Europa.

De Nederlandse organisaties GospelMusicFestival.nl en de HouseofHeroes.nl kerk van oprichter Mattheus van der Steen werken ook mee aan de organisatie van deze evenementen. Mattheus van der Steen: “Er is een nieuw geluid in Europa, een geluid van redding en verlossing, daar werken wij graag aan mee!”

Meer informatie over de evangelisatie-actie: klik hier.

Vu en PThU starten Centrum voor de Contextuele Lezing van de Bijbel

Geplaatst 13 sep. 2016 04:26 door De Stadslamp Amsterdam   [ 13 sep. 2016 04:28 bijgewerkt ]

ND, Remco van Mulligen, 13-9-2016.
 
"Iedereen leest de Bijbel met een gekleurde blik."
Het contact met anderen, zeker uit andere culturen, maakt je bewust van de invloed die je eigen achtergrond heeft op de manier waarop je de Bijbel leest.
 
Contact met andere mensen maakt je sterker bewust van de gekleurdheid van je eigen kijk op de Bijbel. ‘Je moet Bijbelteksten telkens weer opnieuw interpreteren’, zegt Peter-Ben Smit.
 
De universitaire wereld is weer een nieuw centrum rijker: het Centrum voor de Contextuele Lezing van de Bijbel. Het centrum gaat uit van de Dom Helder Camaraleerstoel, die sinds 1 september bekleed wordt door de oudkatholieke theoloog Peter-Ben Smit.
 
De Vrije Universiteit en de Protestantse Theologische Universiteit zijn de belangrijkste betrokkenen. Smit: ‘Het doel is vooral wetenschappelijk, maar we willen ook de stap naar de praktijk maken, bijvoorbeeld door predikanten te ondersteunen. En we gaan met Nederlandse en buitenlandse studenten Bijbelinterpretatie oefenen.’

Martijn Rutgers nieuwe voorganger NGK Amsterdam

Geplaatst 31 aug. 2016 12:54 door De Stadslamp Amsterdam

CIP.nl / NGK Amsterdam, 31-8-2016.

+Martijn Rutgers (1974) is per 1 oktober de nieuwe voorganger van Oase voor Nieuw-West in Amsterdam. De partnergemeente van NGK De Ontmoeting heeft daarmee een opvolger gevonden voor Serge de Boer, die in mei dit jaar aangaf trainer van leidinggevenden in kerken te willen worden.

Martijn is op dit moment nog pastor bij Crossroads, een internationale kerk in Amsterdam waar hij in 2007 begon. Martijn studeerde rechten en werkte voordat hij voorganger werd als publieksvoorlichter voor het ministerie van Justitie. Zo’n zestien jaar geleden besloot hij het roer volledig om te gooien en werd hij manager van de Shelter (Christian Youth Hostels) en ging werken in de rosse buurt van Amsterdam. In de tussentijd volgde hij parttime de studie theologie aan Tyndale Theological Seminary, waarna hij in 2007 voorganger werd van de jonge, multiculturele gemeente Crossroads International Church Amsterdam.

Bisschop Punt verbiedt priester mee te varen met 'erotisch-banale' Gay Pride

Geplaatst 6 aug. 2016 00:03 door De Stadslamp Amsterdam

Trouw, 5-8-2016.

Een rooms-katholieke priester die morgen meevaart met de botenparade op de Amsterdamse grachten? Volgens bisschop Jos Punt van het bisdom Haarlem-Amsterdam druist dat in tegen de opvattingen van de kerk. Hij heeft een priester teruggefloten die van plan was plaats te nemen op een speciale boot met geestelijken uit verschillende religies.

Het leek Pierre Valkering, parochiepriester in de hoofdstad, zo'n goed idee. Onlangs was hij in Rome, waar hij de paus een boek overhandigde met toespraken die pater Jan van Kilsdonk vorige eeuw hield bij uitvaarten van homoseksuele mannen. "De paus heeft mij toen op het Sint Pietersplein persoonlijk gevraagd om homo's te groeten en te zeggen dat hij aandacht voor ze heeft", zegt Valkering. "De Canal Pride is een mooie context waarin dat kan gebeuren."

Gecharmeerd
Alleen had hij gerekend buiten de opvattingen van bisschop Jos Punt. Per e-mail liet de bisschop weten dat hij niet gecharmeerd is van de actie. "Er zou geen ruimte zijn voor de nuances van de katholieke visie", zegt Valkering, die verder geen details kwijt wil over de inhoud van het schrijven. "Het is niet aan mij om dat te vertellen."

Een vreemde man in de Noorderkerk

Geplaatst 3 aug. 2016 01:27 door De Stadslamp Amsterdam

NRC, 28-7-2016.

Man met rugzak komt de kerk in. 
Jannetje Koelewijn

Kort voor de dienst, op zondagochtend, kwam een man met een rugzak de Noorderkerk binnen, niemand die hem hier ooit eerder had gezien. Hij zette zich op een van de houten banken rond de preekstoel en begon een beetje om zich heen te kijken. Het was een paar dagen voor Kerst, 2015. De Noorderkerk, in de Amsterdamse binnenstad, is protestants, orthodox-protestants.

De mensen die hier komen – en dat zijn er vele, ook jonge mensen, met hun kinderen – nemen de Bijbel serieus. Geen happy clappy, maar psalmen en gezangen, en een predikant in een zwarte toga die zijn armen wijd spreidt bij het uitspreken van de zegen. „De genade van de Here Jezus Christus, de liefde van God en de gemeenschap van de Heilige Geest zij met u allen. Amen.”

Na een poosje haalde de man een fototoestel uit zijn rugzak en begon foto’s te maken. „Hé”, dacht de predikant, Paul Visser, „waarom doet hij dat? Vindt hij het interieur hier zo mooi” – de Noorderkerk is uit 1620 – „of heeft hij kwade bedoelingen?”

Paul Visser weet het nog steeds niet, want voor het eind van de dienst was de man al verdwenen en hij is nooit meer teruggekomen. „We zijn wel naar de politie gegaan, en we hebben een paar gemeenteleden gevraagd om voortaan altijd alert te zijn.”

Ik belde Paul Visser na de moord op de priester in het Normandische dorpje Saint-Étienne-du-Rouvray en vroeg hem hoe hij zich voelde. En ondertussen dacht ik aan de gruwelijke wijze waarop Daniel Mendelsohn in zijn familiegeschiedenis The Lost beschrijft hoe rabbijnen in Poolse en Oekraïense dorpen voor het oog van hun gemeente de keel werd doorgesneden. Toen waren de daders Duitse nazi’s, maar de methode is dezelfde en daarmee zwaar van symboliek.

„Natuurlijk is het wel even een schok”, zegt Paul Visser. „Maar het verbaast me niet, niet echt. In heel het Midden-Oosten en Afrika zijn christenen doelwit, en nu dus ook in Europa.” Zijn toon is rustig, alleen in zijn lichte neiging tot stotteren hoor ik zijn emotie. Is hij bang? „Nee”, zegt hij. „Lees de Bijbel, ons is nooit beloofd dat het ons altijd voor de wind zou gaan. Ons overkomt nu niets vreemds. Waar het op aankomt is: hoe reageer je?” En dan vertelt hij het verhaal van Stéfanus, een discipel van Jezus die wordt gestenigd omdat hij ongelovigen ongemakkelijke waarheden vertelt. Vlak voordat hij sterft slaat hij zijn ogen ten hemel en roept: „Here, reken hun deze zonde niet toe.” En daarmee bedoelt Paul Visser? „Dat we verzet en geweld moeten blijven beantwoorden met liefde en gebed. En laten we denken aan de belofte van God die ons hoop geeft: het kwaad zal niet het laatste woord hebben.”

Gert-Jan Roest: Heb in verkondiging oog voor afgoden westerse cultuur

Geplaatst 6 jul. 2016 00:35 door De Stadslamp Amsterdam   [ 6 jul. 2016 00:35 bijgewerkt ]

RD, 23-06-2016

AMSTERDAM. Om de Evangelieboodschap anno 2016 nog te laten landen, is het belangrijk oog te hebben voor het feit dat de westerse cultuur een „schaamtecultuur” aan het worden is, met haar eigen „afgoden.”

Dat betoogt drs. Gert-Jan Roest in zijn proefschrift ”The Gospel in the Western context”, waarop hij woensdag 6 juli aan de VU in Amsterdam promoveert.

Roest is als voorganger verbonden aan Via Nova in Amsterdam, een zendingsgemeente binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken. Zijn ervaringen in het missionaire werk –Via Nova bestaat inmiddels tien jaar– overtuigden hem er steeds sterker van dat een van de kenmerken van de huidige cultuur is dat het een „schaamtecultuur” aan het worden is. „De vraag waar veel zoekers mee lopen, is niet de schuldvraag – zoals Luther die kende.”

Waar mensen wél mee lopen, constateert Roest, zijn vragen als: Word ik wel gezien, op Facebook bijvoorbeeld? „Ik kom veel mensen tegen die kampen met angst, of gevoelens van waardeloosheid: „Ik ben niemand, stel niets voor.””

Dat moet gevolgen hebben voor de Evangelieverkondiging, stelt hij. „Luthers vraag speelde in zijn tijd erg. In de verkondiging werd daar ook sterk op ingezet, en dat gebeurt nog steeds wel. Maar vanuit het Evangelie valt er meer te zeggen. De schuldvraag is wat mij betreft geen diepere vraag dan de schaamtevraag. Misschien laat de Geest vandaag andere aspecten van Jezus’ werk oplichten – en moeten wij dat ook doen.”

In zijn dissertatie gaat Roest te rade bij de Leidse theoloog prof. H. Berkhof (1914-1995) en de Britse theoloog prof. Colin Gunton (1941-2003). Uitvoerig beschrijft hij ook de „afgoden” van de huidige cultuur. „Welke beelden houden ons gevangen? Dat van menselijke kracht bijvoorbeeld, en dat van individuele vrijheid, zelfontplooiing. Welzijn, veiligheid. Er is ook niets meer voorbij de dood dat belangrijk is. Dus is er een grote angst voor de dood – we kunnen niets meer met Jezus’ woorden in Mattheüs 6: Wees niet bezorgd voor de dag van morgen.”

De invloed van deze „beelden” gaat christenen niet voorbij, stelt hij vast. „In de Evangelieverkondiging moeten deze ontmaskerd worden.”


Amsterdamse priester biedt paus Franciscus boek over homoseksualiteit aan

Geplaatst 22 jun. 2016 02:14 door De Stadslamp Amsterdam   [ 23 jun. 2016 01:59 bijgewerkt ]

RTVNH, 20-6-2016. 

AMSTERDAM Priester Pierre Valkering van het bisdom Haarlem-Amsterdam biedt paus Franciscus woensdag in Vaticaanstad een boek over homoseksualiteit aan. Het gaat om de Italiaanse vertaling van het boek 'Dag jongen van licht'.

Het Werkverband van Katholieke Homo-Pastores (WKHP) hoopt dat deze gebeurtenis 'een positieve uitwerking zal hebben op het kerkelijk denken over het liefdesleven van homoseksuelen'. De overhandiging heeft plaats tijdens de algemene audiëntie op het Sint-Pietersplein.

Het boek met de Italiaanse titel 'Addio ragazzo di luce' is een verzameling van toespraken van de Amsterdamse studentenpastor en jezuïet Jan van Kilsdonk (1917-2008). Van Kilsdonk begeleidde tijdens zijn leven meer dan tweehonderd homoseksuele en terminale mannen.


Orlando: gedenken en liefhebben. 13 en 14 juni

Geplaatst 14 jun. 2016 07:43 door De Stadslamp Amsterdam

rainbow heart


Persbericht.

Islamitische en christelijke LHBT-organisaties slaan handen in een voor gedachtenis slachtoffers Orlando in Keizergrachtkerk op 13 en 14 juni

De Keizersgrachtkerk in Amsterdam is vanavond (13 juni) en morgenavond (14 juni) van 19.00-22.00 uur open om de slachtoffers van het bloedbad in Orlanda, Florida te gedenken. Islamitische en christelijke LHBT-organisaties maken deze gedachtenis mogelijk, samen met de Keizersgrachtkerk (Protestantse Kerk Amsterdam). Men kan een kaarsje aansteken, in een condoleanceboek tekenen, stil zijn, naar muziek luisteren en met iemand bidden.

Homomonument
Ook op het Homomonument (naast de Westerkerk) is er de gelegenheid het bloedbad in Orlando te gedenken. Er zijn diverse sprekers, eveneens van 19.00-22.00 uur.

Afschuw
In de nacht van zaterdag 11 op zondag 12 schoot een man vijftig mensen dood in een uitgaansgelegenheid van LHBT’s in Orlando, Florida (Verenigde Staten). Vertegenwoordigers van Stichting Maruf, Haardvuuravonden, de Marokkaanse Boot en het LKP – de koepelorganisatie van de christelijke LHBT-beweging spreken hun afschuw uit over de gebeurtenissen en roepen alle mensen van goede wil op schouder aan schouder te gaan staan in de strijd tegen haat en geweld vanwege iemands seksuele oriëntatie of genderidentiteit.

Keizersgrachtkerk

De Keizersgrachtkerk is aan de Keizersgracht 566.

LHBT staat voor: Lesbisch, Homoseksueel, Biseksueel, Transgender.


Noot voor de redactie, niet voor publicatie: voor meer informatie kunt u contact opnemen met ds. Wielie Elhorst, coördinator van de gedachtenis, tel. (06) 22 85 76 76, e-mail: jhw.elhorst@gmail.com.

Augustanakerk wordt Augustanahof

Geplaatst 13 jun. 2016 13:40 door De Stadslamp Amsterdam

Lutherse Diaconie, 8-6-2016.

Persbericht

Omzien naar elkaar in hof en buurt

Amsterdam, 6 juni 2016. De Augustanakerk, aan de Erasmusgracht in Bos en Lommer, krijgt een nieuwe bestemming. De kerk wordt door de Amsterdamse Lutherse Diaconie omgebouwd tot Augustanahof. Met daarin zestien sociale huurwoningen voor 1 of 2-persoonshuishoudens, met name voor ouderen, maar ook voor een aantal jongere mensen. De kerk blijft een ontmoetingsfunctie voor de buurt houden. Ook komt er een kapel voor kleinschalige vieringen en voor bezoekers die stilte zoeken of een kaarsje willen branden. Bezoekers kunnen ook terecht in de stiltetuin. Eén van de woningen wordt gasthuis en is bedoeld voor mensen die tijdelijk een ademplek nodig hebben. Nu de omgevingsvergunning definitief is, kan de bouw beginnen en zal de Augustanahof in 2017 in gebruik worden genomen.

Mensen hebben mensen nodig
Onder het motto ‘Mensen hebben mensen nodig’ investeert de Diaconie in omzien naar elkaar. Dit doet ze al vanaf 1588; onder meer via hofjes zoals bv. de Lutherhof aan het Staringplein. Van de bewoners van de nieuwe Augustanahof wordt gevraagd om zich in te zetten voor hof, kerk en buurtactiviteiten, zoals maaltijden, themabijeenkomsten en inloopactiviteiten. Daarmee blijven de drie oorspronkelijke functies van de Augustana -kerk, maatschappelijk en wonen- bewaard, maar krijgen deze een nieuwe invulling: samen wonen, omzien naar elkaar in hof en buurt, gastvrijheid, stilte en inspiratie. De Diaconie heeft kwartiermakers geworven die na oplevering van de Augustanahof er gaan wonen en nu al meedenken over de ontwikkeling.

Vorm en uitstraling kerkgebouw blijven bewaard
De Augustanakerk was eigendom van de Evangelisch-Lutherse Gemeente Amsterdam. In 2015 stopten de zondagse kerkdiensten in verband met teruglopend ledental en bezuinigingen. De Diaconie, de ‘sociale poot’ van de kerkgemeente, nam het gebouw over en ontwikkelde met een grote groep vrijwilligers, architectenbureau PonecdeWinter en Wolters Vastgoed de Augustanahof. De kapel in samenwerking met interieurontwerper Joanne Zwart. Vorm en uitstraling van het kerkgebouw blijven bewaard.

======================================================================
Voor de redactie: meer informatie bij Hanne Wilzing, algemeen secretaris van de Lutherse Diaconie: h.wilzing@diaconie.com , tel. 020 4044708 of 06 51340442. Opwww.diaconie.com staat meer info over het project.

1-10 of 401

Comments