In het nieuws

Recente berichten uit de media op het raakvlak van kerk / geloof / samenleving /Amsterdam.

Meer nieuwsbronnen vindt u bij Netwerken en links, categorie Nieuws. 
Wilt u nieuwsbronnen aanbevelen? Ga naar > Contact
 

Kerkennacht Amsterdam 20 juni

Geplaatst 20 jun. 2015 02:45 door De Stadslamp Amsterdam

Amsterdam, 20-6-2015.

De Kerkennacht die vandaag gehouden wordt, is een tweejaarlijks landelijk en Europees evenement. Meer dan 50 plaatsen in Nederland doen mee, ook Amsterdam.

Kerken en christelijke gemeenschappen zijn op 20 juni een heerlijke lange zomeravondopen voor iedereen die iets wil zien en meemaken van wat de kerk in de wijk (of iets verderop) te bieden heeft.

Boeiende geschiedenis, prachtige betekenisvolle gebouwen, kunst en muziek. Maar ook een kijkje in de keuken, gastvrijheid, een goed gesprek, een gezellige buurtmaaltijd. En antwoord krijgen op een vraag: Wat doen ze hier? Wat bezielt ze? Komen deze mensen van Mars of is dit ook iets voor mij? 

Dus: Waar ga je heen en Wat ga je doen?   En Wie doen er mee? Bekijk de ‘line-up’!

Meepraten en reageren kan op onze Facebook Kerkennacht Amsterdam en op Twitter.

Wil jij ook in hogere sferen komen? Kom zaterdag!

Tim Vreugdenhil begint kerk voor snel afgeleide mensen

Geplaatst 4 mei 2015 13:13 door De Stadslamp Amsterdam

ND, 2-5-2015.

AMSTERDAM - De vrijgemaakt-gereformeerde predikant Tim Vreugdenhil begint na de zomer in de binnenstad van Amsterdam een nieuwe gemeente. Hij stapt 'om pragmatische redenen' over naar de Protestantse Kerk. 'Ik herken mij in de opwaarts mobielen. Ik ben ook zo iemand.'

'Weet je wat ik steeds meer ontdek?' Tim Vreugdenhil (1975) is een mens van rustig formuleren, maar ineens lichten zijn ogen sterk op. 'Dat het écht voor ieder mens goed is om van God te weten.' Als er iets is dat hij in veertien jaar missionair werk in Amsterdam heeft ontdekt ...

Intussen horen grote groepen mensen in 'zijn' Amsterdam nooit van God. Zoals de sociologische groep van de 'opwaarts mobielen'. Vreugdenhil ontleent de term aan het onderzoek dat bureau Motivaction een paar jaar geleden uitvoerde voor de Protestantse Kerk. Opwaarts mobielen zijn mensen die van sociale status houden. Prestaties zijn belangrijk, netwerken is een tweede natuur en ze vergelijken zich veel met elkaar. Ze zijn bovendien graag op plekken 'waar het gebeurt'. Volgens Vreugdenhils eigen inschatting behoort een op de drie Amsterdammers tussen 20 en 40 jaar tot deze sociale groep. Waar 'opwaarts mobielen' écht niet van houden, zijn instituten. Ze zijn allergisch voor groepsdwang. Tegelijk staan ze zeker open voor het betonen van naastenliefde, of het zoeken naar zin. Maar niet structureel of in groepsverband, zoals iedere zondag in de kerk.

'Ik herken mij in deze groep. Ik ben ook zo iemand', weet Vreugdenhil. Hij is predikant van de vrijgemaakt-gereformeerde Stadshartkerk in Amstelveen. Nog wel. Want na de zomer maakt hij een radicale overstap.

Kerk van Amsterdam plaatst op Koningsdag statement over vluchtelingen

Geplaatst 24 apr. 2015 03:52 door De Stadslamp Amsterdam   [ 27 apr. 2015 05:35 bijgewerkt ]

kgk refugees 27-4-2015PKA, 24-4-15. 
Op Koningsdag zal in grote letters een tekst verschijnen op de monumentale gevel van de Keizersgrachtkerk aan de Keizersgracht 566. Deze tekst is zowel een reactie op de ellende van bootvluchtelingen in de Middellandse Zee als op het recente akkoord over Bed, bad en brood.

De actie is een initiatief van Rikko Voorberg, oprichter van de PopUpKerk in Amsterdam in samenwerking met Jasper Klapwijk (lid Oude Kerk) en Gerhard Scholte (voorganger Keizersgrachtkerk). Zij zijn intensief betrokken bij het wel en wee van de ‘Wij Zijn Hier demonstratie’, waarmee vluchtelingen in Amsterdam aandacht vragen voor hun situatie.

Met deze actie wordt op een prominente plek en op een koninklijke dag publiek gevraagd om een andere koers ten aanzien van het vluchtelingenbeleid.
______________________________________________________________________________________________
NOOT VOOR DE PERS
Voor meer informatie is Rikko Voorberg bereikbaar op 06 26 21 81 87 (vandaag bereikbaar vanaf 16.30). Wilt u eerder iets weten, dan kunt u contact opnemen met Jasper Klapwijk op 06 14 39 59 40 (vanaf 14.30). Gerhard Scholte is bereikbaar op 06 40 48 60 34.Migrantenkerken en Youth for Christ openen samen jongerencentrum

Geplaatst 16 apr. 2015 01:49 door De Stadslamp Amsterdam

CIP.nl, 16-4-2015.

Migrantenkerken in Amsterdam Zuid-Oost hebben in samenwerking met Youth for Christ een jongerencentrum geopend: The Mall Bijlmer. Zo willen de kerken een thuis bieden aan (kwetsbare) jongeren in de wijk. Een jongerenwerker van Youth for Christ traint en ondersteunt vrijwilligers van migrantenkerken in het uitreiken naar jongeren.

Het initiatief van deze samenwerking komt van de migrantenkerken (verenigd in de PCC), die zochten naar hoe zij relevant konden zijn voor jongeren in de buurt. Tegelijkertijd zag Youth for Christ veel mogelijkheden om in deze wijk (kwetsbare) jongeren te helpen groeien in een dynamische tijd van hun leven. In 2014 besloten zij de krachten te bundelen en fondsen te benaderen om dit initiatief ook financieel te ondersteunen.

Vrijwilligers
Het jongerencentrum wordt grotendeels gedraaid door vrijwilligers. Kerkleden uit de Bijlmer die zich ieder op hun eigen manier inzetten voor jongeren. Op die manier geven ze gezamenlijk handen en voeten aan het bouwen van Gods Koninkrijk. Projectleider Dianne Slingerland: “We beginnen laagdrempelig. Denk aan talentcoaching, ontmoeting, sport, dans en specifieke programma’s voor meiden en jongens. Sinds de opening een paar maanden geleden, is het elke maandag en woensdag vol en daarom zijn we vanaf april ook op donderdag open gegaan.”

Unieke samenwerking
Dianne is blij met de samenwerking: ”Het is een uniek project waarbij de kerken iets wezenlijks bijdragen aan de lokale gemeenschap. Wij vinden het tof om te zien hoe ze hun rol in de buurt oppakken en wij delen graag onze kennis en jarenlange ervaring op het gebied van jongerenwerk.” Ook jongeren uit de buurt zijn enthousiast over deze plek en de activiteiten: "Er zijn wel sportparken waar we heen kunnen, maar er was geen plek in de Bijlmer waar er echt aandacht voor ons is!"

Officiële opening
Op 18 april opent The Mall Bijlmer officieel zijn deuren met een feestje voor de buurtbewoners, betrokken partners en de pers.

Duizenden pelgrims bij Stille Omgang in Amsterdam

Geplaatst 22 mrt. 2015 14:19 door De Stadslamp Amsterdam

stille omgang RTVNHRTV NH, 22-3-2015

Ongeveer 6500 mensen hebben vannacht deelgenomen aan de jaarlijkse Stille Omgang door het centrum van Amsterdam.
Dat meldde voorzitter van de organisatie Piet Hein Hupsch. Met de processie werd het 'Mirakel van Amsterdam' van 15 maart 1345 herdacht.

Koud
De voorzitter liet weten zeer tevreden te zijn met de deelname. "Het weer werkte goed mee, hoewel het wel koud was", aldus Hupsch. Hij noemde de stilte van de processie 'een tegenbeweging ten opzichte van de levendige stad'.

Voor en na de tocht werden eucharistievieringen gehouden in zeven deelnemende kerken. Jonge pelgrims hadden hun eigen viering in de Nicolaasbasiliek. Hier was de bisschop van Haarlem-Amsterdam bij aanwezig.

Wonder
Volgens de overlevering braakte in 1345 een stervende man een hostie uit in een woning aan de Kalverstraat. Zijn braaksel werd in het haardvuur gegooid. De volgende ochtend bleek de hostie ongeschonden. De kerk heeft het hostiemirakel officieel erkend als wonder.

Bezoek Aphrem II aan Amsterdam

Geplaatst 6 mrt. 2015 06:04 door De Stadslamp Amsterdam

SantIMG_7742egidio.nl, 2-3-2015.

Op maandag 2 maart bracht de patriarch van de Syrisch-Orthodoxe kerk, Zijne Heiligheid Ignatius Aphrem II, in Amsterdam een bezoek aan de Gemeenschap van Sant’Egidio. De patriarch begon zijn bezoek met een ontmoeting in het huis van Sant’Egidio aan het Waterlooplein met leden van de Gemeenschap uit Amsterdam en Apeldoorn, die getuigenissen gaven over hun dienst aan de armen in deze steden. Hierna ging de patriarch voor in het gebed van de Gemeenschap, waarbij in het bijzonder werd gebeden voor vrede in Syrië en Irak en voor de christenen in het Midden-Oosten. Tijdens de overweging na de schriftlezing sprak de patriarch over de noodzaak van de vredestichters, wier werk vrucht zal dragen ook al beginnen zij met weinig. Ook sprak hij zijn waardering uit voor het gebed en de betrokkenheid van christenen in het Westen met het Syrische volk.

Patriarch Ignatius Aphrem II verblijft ruim een week in Nederland voor een uitgebreid bezoek aan de Syrisch-Orthodoxe gemeenschap. Al eerder had hij contact met de Gemeenschap van Sant’Egidio, in het bijzonder tijdens ‘Peace is the Future’, het gebed voor de vrede in Antwerpen in september 2014. De Gemeenschap van Sant’Egidio in Nederland onderhoudt goede contacten met aartsbisschop Polycarpus Augin Aydin, het hoofd van alle Syrisch-Orthodoxe gelovigen in Nederland. Hij neemt deel aan het jaarlijkse oecumenische ‘Gebed voor de Martelaren’ georganiseerd door de Gemeenschap van Sant’Egidio.

Patriarch Syrisch-Orthodoxe Kerk komt naar Amsterdam

Geplaatst 27 feb. 2015 08:29 door De Stadslamp Amsterdam

Oecumene.nl, 18-2-2015. 

Patriarch Ignatius Aphrem II bezoekt van 23 februari tot 3 maart 2015 Nederland. Hij is in mei 2014 geïnstalleerd als hoofd van de Syrisch-Orthodoxe kerk wereldwijd; zijn zetel is in Damascus. Hij brengt nu een bezoek aan alle parochies in alle continenten. Een grote gemeenschap van Nederlandse Syrisch-Orthodoxen leeft in Twente en Amsterdam. De Nederlandse gemeenschap bestaat uit 11 parochies en telt zo’n 25.000 leden waarvan het merendeel in Twentse steden woont. Naast de benaming Syrisch-Orthodox wordt ook de aanduiding Suryoye gebruikt voor deze gemeenschap.

De patriarch wil kennis maken met zijn Nederlandse geloofsgenoten en wil weten wat er onder hen leeft. Daarom bezoekt hij de mensen in de parochies. Daarnaast nodigt de patriarch vertegenwoordigers van andere kerken, onderwijsinstellingen en overheden uit voor een ontmoeting.

Kopten in Nederland bang en verdrietig

Geplaatst 23 feb. 2015 07:00 door De Stadslamp Amsterdam

Trouw, 23-2-2015
Kopten in Nederland zijn bang en verdrietig. Dat zegt bisschop Arseny in Trouw, naar aanleiding van de 21 Koptische christenen uit Egypte die afgelopen week door Islamitische Staat (IS) werden onthoofd in Libië.

Zaterdag was er een rouwdienst in de extra beveiligde Koptisch-orthodoxe kerk in Amsterdam. Bisschop Arseny: "Ik heb woorden van troost gesproken tot de mensen. En ik heb gezegd dat we sterk moeten zijn. IS wil niet alleen het Midden-Oosten, de volgende stap is Europa. De moord in Libië is daar een teken van, IS komt in de buurt. Juist nu moeten we voor elkaar broers en zussen zijn."

Volgens de bisschop is er angst onder de kopten in Nederland. "Natuurlijk zijn wij ook bang. Niet voor onze moslimbroeders hoor, daar hebben we goede contacten mee. Er komen zaterdag zelfs Egyptische moslims naar de herdenkingsdienst. Maar in Nederland wonen ook fanatieke moslims. Zij vormen de dreiging."

Met askruisje op de tram in

Geplaatst 18 feb. 2015 03:20 door De Stadslamp Amsterdam

CIP.nl/ND, 18-2-15
Ds. Bas van der Graaf van de protestantse Jeruzalemkerk in Amsterdam brengt vanavond voor het vierde jaar askruisjes aan. Dat vertelt hij in het Nederlands Dagblad. "Het askruisje wees mij op de kern van mijn gereformeerde geloof: de weg van kruis en opstanding van Christus. Ik realiseerde mij dat dit teken voor een nieuwe generatie christenen en voor toetreders tot de kerk waardevol kon zijn."

"De aswoensdagviering is sober. Terwijl ik een kruisje aanbreng, zeg ik de oude woorden: 'Gedenk, mens, dat je stof bent en tot stof zult wederkeren'. Dat wijst je op je sterfelijkheid. Daaraan voeg ik een tekst toe uit het Dienstboek van de Protestantse Kerk: 'Bekeer je en geloof in het evangelie'. Het is het moment waarop een kruis door je oude leven wordt gezet en je de weg van bekering gaat."

"Het is aan de mensen zelf of ze het erop laten zitten of niet. Sommigen stappen er de tram mee in, anderen vegen het af. Zelf laat ik het zitten, maar je voelt je wel lopen met het askruisje op."

Lees meer in het Nederlands Dagblad.

Koptische gemeenschap Amsterdam is diep getroffen

Geplaatst 17 feb. 2015 07:10 door De Stadslamp Amsterdam

AMSTERDAM - De koptisch-orthodoxe gemeenschap in Nederland is diep getroffen door de moord van ISIS op 21 kopten in Libië. De koptische bisschop Arseny krijgt vandaag condoleancebezoek van de Egyptische moslimgemeenschap in Nederland.

De ontvoering en onthoofding van 21 geloofsgenoten door de islamitische terreurgroep ISIS in Libië is hard aangekomen bij de koptisch-orthodoxe gemeenschap in Nederland. De gruwelijke beelden hebben vooral een jongere generatie ruw wakker geschud: ze zijn doelwit van de extreme terreurgroep. Voor zaterdag bereidt bisschop Anba Arseny een speciale rouwdienst voor in Amsterdam, waar hij zetelt. Arseny geeft leiding aan de ongeveer zevenduizend leden tellende koptische gemeenschap in Nederland.

Wat is uw reactie op de ontvoering en dood van de 21 koptische christenen?
'We hebben onze dierbare martelaren verloren. Het waren allen gewone mensen die naar Libië waren geëmigreerd om werk te zoeken. Het waren gewone burgers die geen wapens hadden opgenomen of terreuracties hadden gepleegd. Dat ze door ISIS zijn gegijzeld en gedood, dat is geen menselijke daad. We zijn allemaal Egyptenaren - deze actie van ISIS is niet tegen de koptische kerk gericht maar tegen de Egyptische staat.'

Lees verder in het ND ( betaald)...

1-10 of 376

Comments