In het nieuws

Recente berichten uit de media op het raakvlak van kerk / geloof / samenleving /Amsterdam.

Meer nieuwsbronnen vindt u bij Netwerken en links, categorie Nieuws. 
Wilt u nieuwsbronnen aanbevelen? Ga naar > Contact
 

Amsterdamse christenen demonstreren tegen ISIS

Geplaatst 12 aug. 2014 02:31 door De Stadslamp Amsterdam

Parool, 11-8-14

Eerder werd ook in andere landen gedemonstreerd, onder andere in Amerika voor het Witte Huis © ANP
UPDATE

Een groep Amsterdamse christenen organiseert 30 augustus in Amsterdam een demonstratie tegen terreurbeweging ISIS.

Waar de demonstratie precies plaats gaat vinden is nog niet bekend. Op het Facebookevenement staat aangegeven dat het op de Dam is, maar omdat de organisatie veel mensen verwacht zou het verplaatst worden naar het Museumplein. Hier vindt echter op de geplande datum de Uitmarkt plaats, waardoor er geen ruimte is voor de demonstratie, zo meldt de gemeente.

De groep wil zich vooral richten op de gruweldaden die de islamistische beweging tegen christenen in Irak begaat. 'Maar er zijn nog veel meer etnische bevolkingsgroepen die lijden onder deze beweging, daar wordt uiteraard ook aandacht aan besteed', vertelt Benjamin Sumer, een van de initiatiefnemers.

Op de demonstratie verwacht de organisatie zo'n 2000 mensen. 'Verschillende voorgangers van de kerken in Amsterdam komen spreken over de gruweldaden van ISIS.' Sumer is geïnspireerd door demonstraties in andere landen. 'Frankrijk, Canada, Zweden: overal ter wereld is de roep te horen dat dit moet stoppen. We moeten daar in Amsterdam ook aan meedoen.'

Zesduizend mensen bezoeken kerken in Amsterdam #mh17

Geplaatst 25 jul. 2014 14:01 door De Stadslamp Amsterdam   [ 25 jul. 2014 14:13 bijgewerkt ]

Zo'n zesduizend mensen hebben donderdagavond een van de ruim 75 kerken bezocht in en om Amsterdam. Dat meldt een woordvoerder van de Protestantse Kerk Amsterdam. De kerken openden hun deuren om de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne te herdenken. Loco-burgemeester van Amsterdam, Laurens Ivens, heeft de Oude Kerk, de Westerkerk, de Basiliek van de Heilige Nicolaas, de Dominicuskerk en de Parochie van de Heilige Nikolaas van Myra bezocht. Wethouder Abdelehub Choho bezocht de Jeruzalemkerk in de Baarsjes en de Boomkerk in Bos en Lommer.

In de binnenstad van Amsterdam waren zo’n vijftien kerken, zowel rooms-katholiek als protestants, geopend. De woordvoerder schat dat elke kerk op zo’n honderdvijftig bezoekers kon rekenen met uitschieters naar boven. Er werden veel kaarsjes gebrand en teksten geschreven in gedenkboeken.

Bekijk ook het filmpje op AT5.nl Meer dan 75 kerken open in Amsterdam week na vliegramp

Geplaatst 24 jul. 2014 06:05 door De Stadslamp Amsterdam   [ 24 jul. 2014 06:08 bijgewerkt ]

kaars
Protestantsamsterdam.nl, De Stadslamp, 24-7-2014.

Er is overweldigend gereageerd op de oproep aan Amsterdamse kerken om vanavond 24 juli, precies een week na de vliegramp, hun deuren open te zetten. Meer dan 75 kerken verspreid over de hele stad en van verschillende denominaties doen mee.
De deuren van de kerken gaan open van 19.00-20.30 uur voor iedereen die een kaarsje wil branden of zomaar even stil wil zijn om uitdrukking te geven aan een gevoel van verbondenheid met de slachtoffers en nabestaanden. Om 20.00 uur luiden de klokken van deze kerken.

De loco-burgemeester van Amsterdam, Laurens Ivens, zal de Oude Kerk, de Westerkerk, de Basiliek van de Heilige Nicolaas, de Dominicuskerk en de Parochie van de Heilige Nikolaas van Myra bezoeken.

Wethouder Abdelehub Choho bezoekt de Jeruzalemkerk in de Baarsje en de Boomkerk in Bos en Lommer.

Kijk voor een overzicht van alle kerken die open zijn op deze pagina, of www.protestantsamsterdam.nl of www.dekenaat-amsterdam.nl

Tientallen Amsterdamse kerken open om MH17 vliegramp te herdenken

Geplaatst 23 jul. 2014 01:27 door De Stadslamp Amsterdam   [ 24 jul. 2014 00:50 bijgewerkt ]

ProtestantsAmsterdam, 23-7-2014

Exact een week na de ramp met vlucht MH17 gaan tientallen Amsterdamse kerken open om te herdenken

Op donderdagavond 24 juli, precies een week na de vliegramp met Malaysian Airlinesvlucht MH17, openen tientallen Amsterdamse kerken tussen 19.00-20.30 uur hun deuren om mensen gelegenheid te geven stil te staan bij de ramp. Bezoekers kunnen een kaarsje aansteken, en als zij dat willen iets opschrijven in een gedachtenisboek. Om 20.00 uur luiden de kerkklokken van de ongeveer zeventig deelnemende kerken als teken van verbondenheid met slachtoffers en nabestaanden. Een overzicht van de kerken die donderdagavond open zij staat hier

Bij de ramp zijn ook Amsterdamse slachtoffers gevallen. En vele Amsterdammers hebben vrienden, familie, collega’s of kennissen verloren. Daarnaast zijn er veel Amsterdammers die hun medeleven willen betuigen aan de nabestaanden. Om hen de gelegenheid te geven stil te staan bij dit verdriet nam de Protestantse Kerk Amsterdam het initiatief voor deze vorm van herdenken. Veel kerken reageerden gelijk en stellen hun kerken van harte open.

Ga naar OVERZICHT KERKEN OPEN OP DONDERDAG 24 JULI 19.00-20.30 UUR


"In Amsterdam ben ik het Nieuw Testament meer gaan begrijpen"

Geplaatst 30 jun. 2014 04:30 door De Stadslamp Amsterdam

CIP.nl, 30-6-2014.

Predikant in gesprek met niet-christenen
"Het onderhouden van alleen christelijke contacten is een enorme beperking. Daardoor zie je niet dat God ook buiten de kerk aan het werk is," zegt de Amsterdamse missionair predikant Bas van der Graaf. Deze zomer gaan dominees uit de hoofdstad de kerk uit. Over het algemeen spreken veel predikanten vooral met de leden van de eigen geloofsgemeenschap. Het Loket Levensvragen hoopt daarin verandering te brengen. Via de website kunnen mensen met levensvragen contact krijgen met predikanten om over hun vragen te praten.

Het initiatief Loket Levensvragen is afkomstig van de Protestantse Kerk (PKN) in Amsterdam. De Jeruzalemkerk van Van der Graaf maakt er deel van uit. De bedoeling is dat Amsterdammers, die behoefte hebben aan een gesprek aankloppen bij het digitale loket en zo in gesprek komen met christenen. "Mijn eerste contact was met een jonge vrouw die in de kroeg een Boomerangkaart van het Loket had meegenomen." vertelt de predikant. Toen ze erover las, surfte zij naar loketlevensvragen.nl. "Toen ze hoorde dat dit een initiatief van de kerk was, schrok zij wel even. Deze vrouw heeft zelf geen gelovige achtergrond. Desondanks ging ze het gesprek met mij aan."

Oefenen in het luisteren
Haar aanleiding om het gesprek aan te gaan was relatieproblemen. "Na het derde gesprek vroeg ik of ik de komende tijd voor haar zou mogen bidden. Ik merkte dat zij hierdoor was verrast en het tegelijkertijd iets moois vond." Tijdens Pinksteren zag Van der Graaf deze vrouw in de kerk. "Dat geeft wel iets aan, maar dit is niet het eerste doel van het Loket Levensvragen. Als predikanten willen wij ons erin oefenen om naar die ander te luisteren. Het gaat ons niet om het bekeren van mensen, al hopen we natuurlijk wel dat ook kunnen delen wat we geloven. We zijn er als kerk van overtuigd dat we de expertise hebben om mensen op weg te helpen."

Lees verder in CIP.nl

Protestantse Kerk Amsterdam krijgt nieuwe stadsdominee

Geplaatst 19 jun. 2014 10:30 door De Stadslamp Amsterdam   [ 20 jun. 2014 09:05 bijgewerkt ]

RD, 18-06-2014

Ds. R. Visser, predikant op IJburg, wordt de nieuwe stadsdominee van de Protestantse Kerk Amsterdam. Hij volgt daarmee ds. A. Hoogenkamp op.

Als stadsdominee is ds. Visser onder meer betrokken bij een nieuwe serie van de Preek van de Leek in de maand november. Op vijf achtereenvolgende zondagen zullen bekende Amsterdammers de preekstoel in de doopsgezinde Singelkerk bestijgen om een preek te houden over een bijbeltekst die hen aanspreekt.
Ds. Visser zal ook andere projecten op het raakvlak van kerk en samenleving ontwikkelen. Daarnaast is het zijn opdracht om allianties te smeden tussen sleutelfiguren uit stad, kerk en media.

De predikant heeft de functie voor de komende drie jaar aanvaard, hij blijft voor de helft van zijn tijd werkzaam als predikant op IJburg.

Contact met ds. Visser: rob.visser@protestantsamsterdam.nl / 06 44 82 22 98

Maarten Vogelaar: studentenpastor die zich nergens te goed voor voelt

Geplaatst 1 mei 2014 13:09 door De Stadslamp Amsterdam

Foliaweb.nl, 8-4-2014. 

Deze week in ‘Folia maakt kennis’ een portret dat bol staat van het evangelie. Het leven van studentenpastor Maarten Vogelaar gaat over bidden, Bijbellezen en getuigen.

Toen Alexander Pleizier, historicus en programmamaker bij de Evangelische Omroep, zijn medestudent Maarten Vogelaar ontmoette bij de gereformeerde studentenvereniging Civitatis Studiosorum in Fundamento Reformato (C.S.F.R.) was er gelijk een klik tussen de jongens waardoor een vriendschap snel was gesloten. ‘We hadden veel gemeenschappelijk raakvlakken als film, lezen en squash, maar we hadden vooral beiden een grote mond over kwesties van geloof en zingeving. Maar we konden ook eindeloos veel plezier maken. Een barbecuetje in het Vondelpark? Maarten is erbij. Het geloof gaat bij hem vooral over zingeving, ook nu hij studentenpastor is. Maarten wil studenten niet per se de kerk in krijgen, maar hij wil hen zingeving aanreiken. Dat voelt hij als een door God gegeven roeping waaraan God ook zijn zegen heeft gegeven. Hij is daarbij heel open, spontaan en vrolijk, maar vooral vroom. En met vroom bedoel ik dat hij heel gelovig is, maar niet heel streng gelovig. Dat is juist wat hij heel goed kan: dicht bij God leven en bij alles wat hij doet God betrekken, maar ook genieten van wat het aardse leven te bieden heeft.’

Studentenpastor, politicoloog en filosoof Maarten Vogelaar heeft welhaast de perfecte papieren en achtergrond voor een studentenpastor: geboren in 1987 in het diep protestantse Kampen, een middelbare school op reformatorische grondslag, een studie filosofie aan de protestantse VU en voor de seculiere touch ook nog politicologie aan de liberale UvA. Als filosoof studeerde hij af op een masterscriptie over de toekomst van christelijk-politiek engagement, als politicoloog op een masterscriptie over Geert Wilders en de invloed van het neoconservatisme in Nederland.

Jurjen van Houwelingen spreker op de EO-Jongerendag

Geplaatst 28 mrt. 2014 04:24 door De Stadslamp Amsterdam

CIP.nl / EO, 28-3-2014  
Zaterdag 14 juni 2014 organiseert BEAM (EO) de 40e EO-Jongerendag. De jonge, gepassioneerde spreker Jurjen van Houwelingen - o.a. bekend van Denkstof en als buurtpastor en spreker nauw betrokken bij Vineyard Amsterdam - zal op het evenement stilstaan bij het thema 'ONE'.

BEAM is erg blij dat Jurjen van Houwelingen op de Jongerendag komt spreken. “Jurjen is een jonge spreker met een groot hart voor jongeren, de kerk en Jezus. Hij past daarmee helemaal bij BEAM. Door zijn veelzijdigheid en zijn affiniteit met het thema 'ONE' geloven we dat hij de bezoekers van de EO-Jongerendag kan inspireren en bemoedigen Jezus te volgen in hun dagelijkse leven."

Enthousiast over Jezus
Jurjen van Houwelingen (1983) is in het dagelijkse leven als ondernemer in Amsterdam flink aan de weg aan het timmeren met zijn eigen internetbedrijf GoPublic. Daarnaast spreekt hij veel bij jeugddiensten en in kerken; was hij lange tijd een van de sprekers van Crossroads International Church Amsterdam en is hij op dit moment in diezelfde stad buurtpastor bij Vineyard. Eerder was Jurjen als spreker betrokken bij de EO-webserie 'Denkstof' waarin hij al iets liet zien van zijn passie en enthousiasme voor jongeren en voor Jezus. Jurjen zelf ziet er naar uit om op 14 juni het podium van de Jongerendag op te stappen en iets van dat enthousiasme te delen. "Ik heb er ontzettend veel zin in. Eenheid met God en eenheid met elkaar, daar mag ik over spreken. Het is mijn verlangen dat we iets van die eenheid mogen ervaren. Ik ben benieuwd wat God gaat doen!"

Lees meer...

Sant Egidio Amsterdam krijgt eigen pand

Geplaatst 19 feb. 2014 06:26 door De Stadslamp Amsterdam

Sant'Egidio, 19-2-2014.

Voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis van onze gemeenschap krijgen wij de beschikking over een eigen huis.
Vanaf februari 2014 maken wij een nieuwe start in (een deel van) de Tweede Oosterparkstraat 246, Amsterdam.
Dit is voortaan de centrale plaats voor ons gebed en onze inzet voor de armen.

Graag nodigen wij jou uit voor de feestelijke ingebruikname van het huis op woensdag 19 februari om 20.00 u.
Het avondgebed wordt voorgegaan door Mgr. Jan Hendriks, hulpbisschop van Haarlem-Amsterdam.
Na afloop is er een receptie.

Van harte welkom!

Informatie en aanmelding: santegidio@hetnet.nl

Internationale Pinksteropleiding komt naar de VU

Geplaatst 28 jan. 2014 04:31 door De Stadslamp Amsterdam

ND, 27-1-2014

Aan de Vrije Universiteit komt in 2015 een vestiging van het Continental Theological Seminary, de theologische opleiding van de internationale Pinksterbeweging.

Het wordt de opleiding waar de Verenigde Pinkster- en Evangeliegemeenten (VPE) hun voorgangers en fulltime-medewerkers theologisch gaan scholen, vertelt landelijk coördinator onderwijs Paul van der Laan.

Vroeger was de theologische hogeschool Azusa van de VPE aan de Vrije Universiteit gevestigd. In 2010 ging de evangelische opleiding echter een fusie aan met de Hogeschool Windesheim in Zwolle. Dat pakte niet goed uit, aldus Van der Laan. ‘Voor de fusie hadden we in totaal zeventig studenten. De afgelopen vier jaar is dat aantal sterk teruggelopen. Er komen minder dan vijf studenten per jaar bij.’

De achterban gaf het signaal terug te willen naar een eigen opleiding waarin de Pinkster- en charismatische achtergrond weer doorklinkt. Van der Laan klopte daarvoor aan bij de Assemblies of God, de Pinksterkerk uit de Verenigde Staten die ook een internationale tak heeft. 

1-10 of 344

Comments