In het nieuws

Recente berichten uit de media op het raakvlak van kerk / geloof / samenleving /Amsterdam.

Meer nieuwsbronnen vindt u bij Netwerken en links, categorie Nieuws. 
Wilt u nieuwsbronnen aanbevelen? Ga naar > Contact
 

Toga's op de Dam: 'Dominees als merkwaardige diersoort'

Geplaatst door De Stadslamp Amsterdam

Trouw, 22-9-2014

Het zou verlegenheid kunnen zijn. Want uit een enquête die de Protestantse Kerk in Nederland hield onder haar predikanten kwamen zij naar voren als nogal introverte persoonlijkheden. Misschien verklaart dat de discussie die de afgelopen dagen woedde in domineeskringen: was het wel gepast dat de predikanten zich vanmiddag in toga op de Amsterdamse Dam waagden?

In de Nieuwe Kerk op de Dam waren vandaag zo'n vijfhonderd dominees verzameld. Met toespraken, workshops en een lezing van de vermaarde Britse theoloog Alister McGrath stonden ze stil bij het tienjarig bestaan van hun kerkgenootschap. Het beoogde hoogtepunt van de dag was een fotosessie op straat, met zoveel mogelijk dominees in toga, als 'gezicht van de kerk'.

Niet iedere dominee kon het idee waarderen. 

Bisschop zegent nieuw distributiecentrum Voedselbank Amsterdam

Geplaatst 18 sep. 2014 09:56 door De Stadslamp Amsterdam

RKK,nl, 17-9-2014

Het nieuwe distributiecentrum van de Voedselbank op het Amsterdamse bedrijventerrein Westpoort wordt morgenmiddag ingezegend door hulpbisschop Jan Hendriks van het bisdom Haarlem-Amsterdam.

“Wij hebben een bedrag van tienduizend euro overgemaakt aan de Voedselbank vanwege de verhuizing van het distributiecentrum naar het westelijk havengebied”, zegt diaken Erik Sengers, coördinator van de diocesane caritas, tegenover omroep RKK.

Het bisdom kwam zelf met het aanbod om het nieuwe gebouw aan de Archangelkade plechtig in te wijden. “Een echte zegening, compleet met wijwater”, zegt Sengers. In Het Parool zegt een woordvoerster van de Voedselbank het aanbod “een mooi gebaar” te vinden.

Gemeenteraadslid Maureen van der Pligt van de SP noemt de inzegening in Het Parool opmerkelijk. “De Voedselbank is een particulier initiatief, dus helemaal vrij om uit te nodigen wie men wil. Maar het had voor de hand gelegen om ook een imam, een rabbijn en een dominee te vragen. Of premier Mark Rutte die ook van grote invloed is op de armoede in Nederland.”

Voorzitter Frank Bijdendijk van de Voedselbank vindt niet dat de inzegening de neutraliteit van zijn organisatie verstoort. “Het had ook een imam of een dominee kunnen zijn. Met zijn aanwezigheid maakt de bisschop duidelijk dat hij ons het beste gunt. Daar kunnen we alleen maar blij mee zijn.”

Vanuit het nieuwe distributiecentrum worden voortaan de dertien uitgiftepunten van de Voedselbank in Amsterdam bevoorraad. Ook de andere lokale uitgiftepunten in de provincie Noord-Holland maken gebruik van de loods.

‘God op loopafstand in Amsterdam-Noord’

Geplaatst 16 sep. 2014 13:54 door De Stadslamp Amsterdam

ND, 11-9-2014

Zendingsgemeente Hoop voor Noord in Amsterdam stelt een tweede voorganger aan. Kerkplanter Jurjen ten Brinke neemt gas terug.

De zendingsgemeente Hoop voor Noord in Amsterdam heeft deze maand de vrijgemaakt gereformeerde Theodoor Meedendorp, docent levensbeschouwing op een middelbare school, als tweede voorganger aangesteld. De jonge kerk groeit, laat voorganger Jurjen ten Brinke weten. ‘We hopen dat God door ons werk op loopafstand in onze wijk te vinden is.’

Restauratie stadsorgel Amsterdam in Oude Kerk

Geplaatst 4 sep. 2014 02:21 door De Stadslamp Amsterdam

ANP, 4-9-2014

De Oude Kerk in de Amsterdamse rosse buurt begint deze maand met de restauratie van haar 'grande dame', het Vater-Müller orgel uit 1724, laat het ANP weten. Door de restauratie moet het Grote Stadsorgel van Amsterdam weer "op zijn minst 300 jaar" meekunnen, liet de Oude Kerk woensdag weten. De kosten van de opknapbeurt zijn 1,3 miljoen euro.

Amsterdamse christenen demonstreren tegen ISIS

Geplaatst 12 aug. 2014 02:31 door De Stadslamp Amsterdam

Parool, 11-8-14

Eerder werd ook in andere landen gedemonstreerd, onder andere in Amerika voor het Witte Huis © ANP
UPDATE

Een groep Amsterdamse christenen organiseert 30 augustus in Amsterdam een demonstratie tegen terreurbeweging ISIS.

Waar de demonstratie precies plaats gaat vinden is nog niet bekend. Op het Facebookevenement staat aangegeven dat het op de Dam is, maar omdat de organisatie veel mensen verwacht zou het verplaatst worden naar het Museumplein. Hier vindt echter op de geplande datum de Uitmarkt plaats, waardoor er geen ruimte is voor de demonstratie, zo meldt de gemeente.

De groep wil zich vooral richten op de gruweldaden die de islamistische beweging tegen christenen in Irak begaat. 'Maar er zijn nog veel meer etnische bevolkingsgroepen die lijden onder deze beweging, daar wordt uiteraard ook aandacht aan besteed', vertelt Benjamin Sumer, een van de initiatiefnemers.

Op de demonstratie verwacht de organisatie zo'n 2000 mensen. 'Verschillende voorgangers van de kerken in Amsterdam komen spreken over de gruweldaden van ISIS.' Sumer is geïnspireerd door demonstraties in andere landen. 'Frankrijk, Canada, Zweden: overal ter wereld is de roep te horen dat dit moet stoppen. We moeten daar in Amsterdam ook aan meedoen.'

Zesduizend mensen bezoeken kerken in Amsterdam #mh17

Geplaatst 25 jul. 2014 14:01 door De Stadslamp Amsterdam   [ 25 jul. 2014 14:13 bijgewerkt ]

Zo'n zesduizend mensen hebben donderdagavond een van de ruim 75 kerken bezocht in en om Amsterdam. Dat meldt een woordvoerder van de Protestantse Kerk Amsterdam. De kerken openden hun deuren om de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne te herdenken. Loco-burgemeester van Amsterdam, Laurens Ivens, heeft de Oude Kerk, de Westerkerk, de Basiliek van de Heilige Nicolaas, de Dominicuskerk en de Parochie van de Heilige Nikolaas van Myra bezocht. Wethouder Abdelehub Choho bezocht de Jeruzalemkerk in de Baarsjes en de Boomkerk in Bos en Lommer.

In de binnenstad van Amsterdam waren zo’n vijftien kerken, zowel rooms-katholiek als protestants, geopend. De woordvoerder schat dat elke kerk op zo’n honderdvijftig bezoekers kon rekenen met uitschieters naar boven. Er werden veel kaarsjes gebrand en teksten geschreven in gedenkboeken.

Bekijk ook het filmpje op AT5.nl Meer dan 75 kerken open in Amsterdam week na vliegramp

Geplaatst 24 jul. 2014 06:05 door De Stadslamp Amsterdam   [ 24 jul. 2014 06:08 bijgewerkt ]

kaars
Protestantsamsterdam.nl, De Stadslamp, 24-7-2014.

Er is overweldigend gereageerd op de oproep aan Amsterdamse kerken om vanavond 24 juli, precies een week na de vliegramp, hun deuren open te zetten. Meer dan 75 kerken verspreid over de hele stad en van verschillende denominaties doen mee.
De deuren van de kerken gaan open van 19.00-20.30 uur voor iedereen die een kaarsje wil branden of zomaar even stil wil zijn om uitdrukking te geven aan een gevoel van verbondenheid met de slachtoffers en nabestaanden. Om 20.00 uur luiden de klokken van deze kerken.

De loco-burgemeester van Amsterdam, Laurens Ivens, zal de Oude Kerk, de Westerkerk, de Basiliek van de Heilige Nicolaas, de Dominicuskerk en de Parochie van de Heilige Nikolaas van Myra bezoeken.

Wethouder Abdelehub Choho bezoekt de Jeruzalemkerk in de Baarsje en de Boomkerk in Bos en Lommer.

Kijk voor een overzicht van alle kerken die open zijn op deze pagina, of www.protestantsamsterdam.nl of www.dekenaat-amsterdam.nl

Tientallen Amsterdamse kerken open om MH17 vliegramp te herdenken

Geplaatst 23 jul. 2014 01:27 door De Stadslamp Amsterdam   [ 24 jul. 2014 00:50 bijgewerkt ]

ProtestantsAmsterdam, 23-7-2014

Exact een week na de ramp met vlucht MH17 gaan tientallen Amsterdamse kerken open om te herdenken

Op donderdagavond 24 juli, precies een week na de vliegramp met Malaysian Airlinesvlucht MH17, openen tientallen Amsterdamse kerken tussen 19.00-20.30 uur hun deuren om mensen gelegenheid te geven stil te staan bij de ramp. Bezoekers kunnen een kaarsje aansteken, en als zij dat willen iets opschrijven in een gedachtenisboek. Om 20.00 uur luiden de kerkklokken van de ongeveer zeventig deelnemende kerken als teken van verbondenheid met slachtoffers en nabestaanden. Een overzicht van de kerken die donderdagavond open zij staat hier

Bij de ramp zijn ook Amsterdamse slachtoffers gevallen. En vele Amsterdammers hebben vrienden, familie, collega’s of kennissen verloren. Daarnaast zijn er veel Amsterdammers die hun medeleven willen betuigen aan de nabestaanden. Om hen de gelegenheid te geven stil te staan bij dit verdriet nam de Protestantse Kerk Amsterdam het initiatief voor deze vorm van herdenken. Veel kerken reageerden gelijk en stellen hun kerken van harte open.

Ga naar OVERZICHT KERKEN OPEN OP DONDERDAG 24 JULI 19.00-20.30 UUR


"In Amsterdam ben ik het Nieuw Testament meer gaan begrijpen"

Geplaatst 30 jun. 2014 04:30 door De Stadslamp Amsterdam

CIP.nl, 30-6-2014.

Predikant in gesprek met niet-christenen
"Het onderhouden van alleen christelijke contacten is een enorme beperking. Daardoor zie je niet dat God ook buiten de kerk aan het werk is," zegt de Amsterdamse missionair predikant Bas van der Graaf. Deze zomer gaan dominees uit de hoofdstad de kerk uit. Over het algemeen spreken veel predikanten vooral met de leden van de eigen geloofsgemeenschap. Het Loket Levensvragen hoopt daarin verandering te brengen. Via de website kunnen mensen met levensvragen contact krijgen met predikanten om over hun vragen te praten.

Het initiatief Loket Levensvragen is afkomstig van de Protestantse Kerk (PKN) in Amsterdam. De Jeruzalemkerk van Van der Graaf maakt er deel van uit. De bedoeling is dat Amsterdammers, die behoefte hebben aan een gesprek aankloppen bij het digitale loket en zo in gesprek komen met christenen. "Mijn eerste contact was met een jonge vrouw die in de kroeg een Boomerangkaart van het Loket had meegenomen." vertelt de predikant. Toen ze erover las, surfte zij naar loketlevensvragen.nl. "Toen ze hoorde dat dit een initiatief van de kerk was, schrok zij wel even. Deze vrouw heeft zelf geen gelovige achtergrond. Desondanks ging ze het gesprek met mij aan."

Oefenen in het luisteren
Haar aanleiding om het gesprek aan te gaan was relatieproblemen. "Na het derde gesprek vroeg ik of ik de komende tijd voor haar zou mogen bidden. Ik merkte dat zij hierdoor was verrast en het tegelijkertijd iets moois vond." Tijdens Pinksteren zag Van der Graaf deze vrouw in de kerk. "Dat geeft wel iets aan, maar dit is niet het eerste doel van het Loket Levensvragen. Als predikanten willen wij ons erin oefenen om naar die ander te luisteren. Het gaat ons niet om het bekeren van mensen, al hopen we natuurlijk wel dat ook kunnen delen wat we geloven. We zijn er als kerk van overtuigd dat we de expertise hebben om mensen op weg te helpen."

Lees verder in CIP.nl

Protestantse Kerk Amsterdam krijgt nieuwe stadsdominee

Geplaatst 19 jun. 2014 10:30 door De Stadslamp Amsterdam   [ 20 jun. 2014 09:05 bijgewerkt ]

RD, 18-06-2014

Ds. R. Visser, predikant op IJburg, wordt de nieuwe stadsdominee van de Protestantse Kerk Amsterdam. Hij volgt daarmee ds. A. Hoogenkamp op.

Als stadsdominee is ds. Visser onder meer betrokken bij een nieuwe serie van de Preek van de Leek in de maand november. Op vijf achtereenvolgende zondagen zullen bekende Amsterdammers de preekstoel in de doopsgezinde Singelkerk bestijgen om een preek te houden over een bijbeltekst die hen aanspreekt.
Ds. Visser zal ook andere projecten op het raakvlak van kerk en samenleving ontwikkelen. Daarnaast is het zijn opdracht om allianties te smeden tussen sleutelfiguren uit stad, kerk en media.

De predikant heeft de functie voor de komende drie jaar aanvaard, hij blijft voor de helft van zijn tijd werkzaam als predikant op IJburg.

Contact met ds. Visser: rob.visser@protestantsamsterdam.nl / 06 44 82 22 98

1-10 of 348

Comments