In het nieuws

Recente berichten uit de media op het raakvlak van kerk / geloof / samenleving /Amsterdam.

Meer nieuwsbronnen vindt u bij Netwerken en links, categorie Nieuws. 
Wilt u nieuwsbronnen aanbevelen? Ga naar > Contact
 

Jurjen van Houwelingen spreker op de EO-Jongerendag

Geplaatst 28 mrt. 2014 04:24 door De Stadslamp Amsterdam

CIP.nl / EO, 28-3-2014  
Zaterdag 14 juni 2014 organiseert BEAM (EO) de 40e EO-Jongerendag. De jonge, gepassioneerde spreker Jurjen van Houwelingen - o.a. bekend van Denkstof en als buurtpastor en spreker nauw betrokken bij Vineyard Amsterdam - zal op het evenement stilstaan bij het thema 'ONE'.

BEAM is erg blij dat Jurjen van Houwelingen op de Jongerendag komt spreken. “Jurjen is een jonge spreker met een groot hart voor jongeren, de kerk en Jezus. Hij past daarmee helemaal bij BEAM. Door zijn veelzijdigheid en zijn affiniteit met het thema 'ONE' geloven we dat hij de bezoekers van de EO-Jongerendag kan inspireren en bemoedigen Jezus te volgen in hun dagelijkse leven."

Enthousiast over Jezus
Jurjen van Houwelingen (1983) is in het dagelijkse leven als ondernemer in Amsterdam flink aan de weg aan het timmeren met zijn eigen internetbedrijf GoPublic. Daarnaast spreekt hij veel bij jeugddiensten en in kerken; was hij lange tijd een van de sprekers van Crossroads International Church Amsterdam en is hij op dit moment in diezelfde stad buurtpastor bij Vineyard. Eerder was Jurjen als spreker betrokken bij de EO-webserie 'Denkstof' waarin hij al iets liet zien van zijn passie en enthousiasme voor jongeren en voor Jezus. Jurjen zelf ziet er naar uit om op 14 juni het podium van de Jongerendag op te stappen en iets van dat enthousiasme te delen. "Ik heb er ontzettend veel zin in. Eenheid met God en eenheid met elkaar, daar mag ik over spreken. Het is mijn verlangen dat we iets van die eenheid mogen ervaren. Ik ben benieuwd wat God gaat doen!"

Lees meer...

Sant Egidio Amsterdam krijgt eigen pand

Geplaatst 19 feb. 2014 06:26 door De Stadslamp Amsterdam

Sant'Egidio, 19-2-2014.

Voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis van onze gemeenschap krijgen wij de beschikking over een eigen huis.
Vanaf februari 2014 maken wij een nieuwe start in (een deel van) de Tweede Oosterparkstraat 246, Amsterdam.
Dit is voortaan de centrale plaats voor ons gebed en onze inzet voor de armen.

Graag nodigen wij jou uit voor de feestelijke ingebruikname van het huis op woensdag 19 februari om 20.00 u.
Het avondgebed wordt voorgegaan door Mgr. Jan Hendriks, hulpbisschop van Haarlem-Amsterdam.
Na afloop is er een receptie.

Van harte welkom!

Informatie en aanmelding: santegidio@hetnet.nl

Internationale Pinksteropleiding komt naar de VU

Geplaatst 28 jan. 2014 04:31 door De Stadslamp Amsterdam

ND, 27-1-2014

Aan de Vrije Universiteit komt in 2015 een vestiging van het Continental Theological Seminary, de theologische opleiding van de internationale Pinksterbeweging.

Het wordt de opleiding waar de Verenigde Pinkster- en Evangeliegemeenten (VPE) hun voorgangers en fulltime-medewerkers theologisch gaan scholen, vertelt landelijk coördinator onderwijs Paul van der Laan.

Vroeger was de theologische hogeschool Azusa van de VPE aan de Vrije Universiteit gevestigd. In 2010 ging de evangelische opleiding echter een fusie aan met de Hogeschool Windesheim in Zwolle. Dat pakte niet goed uit, aldus Van der Laan. ‘Voor de fusie hadden we in totaal zeventig studenten. De afgelopen vier jaar is dat aantal sterk teruggelopen. Er komen minder dan vijf studenten per jaar bij.’

De achterban gaf het signaal terug te willen naar een eigen opleiding waarin de Pinkster- en charismatische achtergrond weer doorklinkt. Van der Laan klopte daarvoor aan bij de Assemblies of God, de Pinksterkerk uit de Verenigde Staten die ook een internationale tak heeft. 

NIeuw pand in Amsterdam voor Sant'Egidio

Geplaatst 27 jan. 2014 12:52 door De Stadslamp Amsterdam

Sant'Egidio, 27-1-14

Vanaf februari 2014 neemt de Gemeenschap van Sant’Egidio haar intrek in een pand aan de Anna-Bonifatiuskerk in Amsterdam-Oost, voor de verdere ontplooiing van haar activiteiten. Het huis wordt feestelijk in gebruik genomen op woensdag 19 februari 2014 om 20 uur. Mgr. Jan Hendriks, hulpbisschop van Haarlem-Amsterdam, gaat voor in het avondgebed. Nadien volgt een receptie. Adres: Tweede Oosterparkstraat 246, 1092 BV Amsterdam

Over Sant’Egidio
Sant’Egidio ontstond in 1968 in Rome op initiatief van een 18-jarige student, Andrea Riccardi. Samen met een groep vrienden wilde hij naar het evangelie luisteren en het beleven. De eerste christelijke gemeenschappen zoals die in de Handelingen van de Apostelen beschreven staan, en de figuur van Franciscus van Assisi stonden hem daarbij voor ogen. Vanaf het begin gingen die studenten in de barakkenwijken in de periferie van Rome de armen opzoeken. In de namiddag hielpen ze er de kinderen met hun schoolwerk. Deze ‘Scuola popolare’, “bijschool” in het Nederlands, bestaat nu op tal van plaatsen in de wereld. Dat groepje van toen is nu uitgegroeid tot een wereldwijde beweging, die actief is in meer dan 70 landen van verschillende continenten. Het ledenaantal neemt voortdurend toe. Momenteel zijn er ongeveer 50.000 leden. Het precieze cijfer is moeilijk te berekenen, omdat er verscheidene manieren zijn om deel uit te maken van Sant’Egidio. Voor de verschillende diensten aan de armen kan de gemeenschap beroep doen op de waardevolle hulp van vele medewerkers, die er strict genomen niet toe behoren.

Sant’Egidio is op meerdere plekken in Nederland actief. Zie: http://www.santegidio.nl/activities%20jan%2014.htm.

Bron/foto: Santegidio.nl

Timon opent woonvorm voor tienermoeders

Geplaatst 24 jan. 2014 05:53 door De Stadslamp Amsterdam

ND, 23-1-14.

AMSTERDAM -Jeugdzorginstelling Timon opent volgende week in hartje Amsterdam het Franciscushuis, een woonvorm voor tienermoeders. In het huis wonen ook vrijwilligers die extra hulp bieden. Deze inzet van vrijwilligers sluit aan bij veranderingen in de jeugdzorg.

Nelleke Bremmer loopt regelmatig hard met een paar buurvrouwen uit het Franciscushuis. ‘Ik ben geen zorgverlener, maar gewoon een buurvrouw die een luisterend oor biedt en ook leuke dingen met de meiden doet.’
huiselijk

Het Franciscushuis is een nieuwe locatie van Timon in Amsterdam waar tienermoeders worden opgevangen. De woonvorm opent volgende week officieel de deuren, maar al sinds juni zijn er elf jonge vrouwen ingetrokken, de meesten met kinderen. De een heeft complexe problemen met familie of een ex-vriendje, een ander heeft psychische of financiële moeilijkheden.
[...]
Timon kocht het pand van de franciscaner monniken, die het werk van Timon steunen en daarom het centraal gelegen huis voor een billijke prijs aanboden.

Kerk op IJburg opent huis voor gescheiden ouders

Geplaatst 24 jan. 2014 02:12 door De Stadslamp Amsterdam

RD, 21-01-2014

De Amsterdamse kerkplanting op IJburg heeft vrijdag een huis voor gescheiden ouders geopend. Ouders die in financiële problemen raken door echtscheiding, kunnen maximaal een jaar terecht in het Parentshouse.

Burgemeester Van der Laan verrichtte de opening. De eerste ouders namen al in augustus hun intrek in het pand. In totaal kunnen drie ouders onderdak krijgen. Ook is er de mogelijkheid om kinderen te laten logeren in het Parentshouse.

De kerk De Binnenwaai wil nog meer huizen voor gescheiden ouders openen. Dat is te lezen op de Facebook-pagina van Parentshouse.

Veertig jaar De Duif

Geplaatst 12 jan. 2014 12:40 door De Stadslamp Amsterdam

Persbericht De duif, 6-1-2014

De Duif is jarig en viert zondag 19 januari 2014 haar veertig jarig bestaan. 

In januari 1974 zijn de parochianen zonder de bisschoppen verder gegaan en dat ging niet zonder slag of stoot. Daarna volgden jaren waarin gezocht werd naar een nieuwe vorm. Die is gevonden en wordt tot op de dag van vandaag uitgebouwd. De Duif is een Oecumenische Basisgemeente geheel bestaand uit vrijwilligers en met gekozen voorgangers. 

Veertig jaar lang iedere week een viering: daar zijn veel oude en nieuwe duiven heel blij mee. Zondag 19 januari om 10:30 u starten we met een viering onder leiding van de voorgangers Marina Slot en Henk Kemper. 
Ga voor het verdere programma naar de website. Daar kun je je ook opgeven. www.deduif.net

Het Mozeshuis sluit haar deuren

Geplaatst 12 jan. 2014 12:35 door De Stadslamp Amsterdam   [ 12 jan. 2014 12:36 bijgewerkt ]

Persbericht Mozeshuis, 9-1-2014.

Op 2 maart 2014 sluit de Stichting Mozeshuis definitief haar deuren.

Hiermee komt een einde aan 45 jaar activiteiten voor de stad, waartoe ook de exploitatie en programmering van de Mozes & Aäronkerk behoorden. De kerk is in de loop der jaren, vanwege haar geëngageerde maatschappelijke- en interreligieuze activiteiten, een begrip geworden in en buiten Amsterdam.

De Stichting Mozeshuis is een van de maatschappelijk–culturele instellingen in Amsterdam waarvan sinds 2010 de subsidiebijdrage van de gemeente stapsgewijs gehalveerd is. Het op eigen kracht opvangen van deze financiële tegenvaller bleek niet haalbaar, ondanks alle pogingen daartoe. In 2012 vond reeds een reorganisatie plaats en op 18 februari 2013 trad, vol enthousiasme, de nieuwe directeur aan. Zij ontwikkelde nieuwe activiteiten en programma's en vervolgde de reeds ingezette gesprekken met enkele grote fondsen. Door het economisch tij bleven grote giften echter uit en waren ook de inkomsten uit verhuur van kerk en zalen onvoldoende om het financiële gat te dichten.

In het najaar bleek dat er opnieuw gedwongen ontslagen zouden moeten volgen en dat de verkoop van het inmiddels te duur geworden pand van het Mozeshuis noodzakelijk werd om een faillissement te voorkomen. Een reddende hand werd uitgestoken door de Minderbroeders Franciscanen. Ooit bewoners van het pand en vanaf het eerste uur nauw verbonden met de Stichting, besloten zij om het pand terug te kopen van de stichting. Hiermee wordt een faillissement voorkomen en kan er tot ontbinding van de stichting worden overgegaan. Het bestuur zal haar uiterste best doen om tot een goede afronding te komen, waarbij de belangen van de werknemers voorop zullen staan.

De Minderbroeders Franciscanen hebben geen plannen voor het zelf in gebruik nemen van het pand maar zijn per direct op zoek naar een nieuwe koper die het pand weer op eigen wijze invulling kan geven.

Het bestuur betreurt het ten zeerste dat Amsterdam een instituut verliest dat gedurende tientallen jaren een plek bood aan velen die zich inzetten voor gemeenschapszin en de verbinding tussen mensen in de stad en daarbuiten.

Informatie over lopende activiteiten en verhuur: zie www.mozeshuis.nl

Verkoop voor noodlijdende Amsterdamse Lutherse Kerk 'geen optie'

Geplaatst 17 dec. 2013 10:18 door De Stadslamp Amsterdam

Parool, 11-12-13

De Singel met op de achtergrond de ronde Luthersekerk. © anp

Financiële problemen en een krimpend ledenbestand dwingen de Lutherse Kerk in Amsterdam tot maatregelen, maar de achterban wil nog niet aan de verkoop van kerken.

Een voorstel de Augustanakerk in West en de Johanneskapel in Amstelveen af te stoten, werd vorige week afgewezen door de kerkenraad. Met nog zes kerken en zo'n driehonderd leden die de zondagse diensten bezoeken, vecht de 425 jaar oude Evangelisch-Lutherse gemeente voor haar bestaansrecht in de stad.

Levend geld
Sinds de crisis zijn ook de financiën een zorg voor de vijftigkoppige kerkenraad, gevormd door ouderlingen, diakenen en predikanten. De afgelopen zes jaar teerde de kerk zes miljoen euro in - een halvering van het vermogen, dat is gevormd uit onder meer erfenissen. Voor die tijd werden het onderhoud aan de monumenten, de activiteiten en personeel betaald uit de rente over het vermogen, de inkomsten uit ruimteverhuur en 'levend geld': vrijwillige bijdragen, collecten, giften, en dergelijke. Maar de rente daalde en minder leden brachten minder geld in.

Opvang Vluchtkerkgroep geregeld

Geplaatst 2 dec. 2013 06:56 door De Stadslamp Amsterdam

ANP / CIP.nl, 2-12-2013

Een groot deel van de groep uitgeprocedeerde asielzoekers die bekend staat als de Vluchtkerkgroep, is vrijdagavond alsnog ingegaan op een aanbod voor opvang in een voormalige gevangenis in Amsterdam. Dat heeft Gerhard Scholte van de taakgroep Vluchtelingen van de Amsterdamse Raad van Kerken zaterdag gezegd, meldt het ANP.

Van de 159 vluchtelingen gaan er 75 naar het oude huis van bewaring aan de Havenstraat. Daar kunnen ze 6 maanden blijven, aldus Scholte. Uitgeprocedeerde asielzoekers, die niet tot de groep van 159 behoren, kunnen niet naar de Havenstraat. Mensen in deze 'restgroep' die kwetsbaar zijn (ziek of in de war), worden elders door de gemeente opgevangen. De anderen zullen hun eigen weg moeten zoeken, zo vult de woordvoerster van de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan aan.

Scholte roemt de inzet en betrokkenheid van Van der Laan.

Foto: AT5

1-10 of 337

Comments