In het nieuws

Recente berichten uit de media op het raakvlak van kerk / geloof / samenleving /Amsterdam.

Meer nieuwsbronnen vindt u bij Netwerken en links, categorie Nieuws. 
Wilt u nieuwsbronnen aanbevelen? Ga naar > Contact
 

Jenneke Welmers directeur Protestantse Kerk Amsterdam

Geplaatst 14 dec. 2017 02:01 door De Stadslamp Amsterdam

Protestants.amsterdam, 12-12-2017

De Protestantse kerk Amsterdam (PKA) heeft vanaf 1 januari een nieuwe directeur. Jenneke Welmers neemt de leiding van het kerkelijk bureau op zich dat de 19 wijkkerken en 9 pioniersplekken ten dienste staat. Jenneke Welmers is psychologe en vanaf 2000 werkzaam geweest in tal van managementfuncties binnen ABN Amro Bank. Ze volgt Klaas Dirk Bruintjes op die als interim-directeur optrad na het vertrek van Bram Schiever eind 2016.

Voorzitter Rijk van Ark van de PKA is verheugd dat Jenneke Welmers de overstap van de bank naar de kerk heeft gemaakt. ’We zijn blij dat we na een intensieve zoektocht nu een goede directeur hebben gevonden. Haar verbindende kwaliteiten in combinatie met een zakelijke achtergrond kunnen we als PKA goed gebruiken. Ook haar bevlogenheid voor de toekomst van de protestantse kerk sprak ons zeer aan’.

Jenneke Welmers werd geboren in Groningen en studeerde aan de plaatselijke universiteit psychologie, met als specialisatie organisatie- en personeel. Naast haar lange loopbaan binnen de ABN Amro (van riskmanagement tot kredietverlening aan het midden- en kleinbedrijf) is ze lid van de Raad van Toezicht van Livio, een instelling voor zorg, wonen en verpleging. Ook is ze betrokken geweest bij het zoeken naar fondsen voor Kinderen met Kanker (KiKa). In haar woonplaats Soest is ze lid van de kerkenraad van Protestantse kerk.

Jenneke Welmers (42 jaar) is gehuwd en heeft twee zoons.

The Passion in 2018 naar Amsterdam Zuidoost

Geplaatst 17 nov. 2017 00:39 door De Stadslamp Amsterdam

The Passion BijlmerAmsterdam.nl, 16-11-2017

De achtste editie van The Passion wordt op donderdag 29 maart 2018 opgevoerd in de Bijlmer en live uitgezonden op NPO 1. Dit maakten de EO en KRO/NCRV op 16 november bekend.

The Passion vertelt tijdens een groots muziekevenement over het lijden, sterven en de opstanding van Jezus. Bekende artiesten steken dit eeuwenoude verhaal in een nieuw jasje aan de hand van hedendaagse Nederlandse popnummers. Net als voorgaande jaren trekt er een processie met duizend mensen en een groot verlicht kruis door de straten op weg naar het hoofdpodium.

Ik zie jou
Dit jaar staat The Passion in het teken van het thema ‘ik zie jou’. In onze dichtbevolkte hoofdstad waar mensen naast elkaar, maar ook langs elkaar heen leven, wil The Passion een verhaal brengen dat gaat over omzien naar elkaar.

50 jaar Bijlmer
De Bijlmer bestaat 50 jaar in 2018. The Passion is voor stadsdeel Zuidoost een van de hoogtepunten van deze viering. Op 25 november 2017 wordt het jaar feestelijk afgetrapt met diverse activiteiten.
Meer informatie op de website van The Passion.

Mgr. Jan Hendriks benoemd tot lid hoogste Vaticaanse rechtbank

Geplaatst 2 okt. 2017 01:06 door De Stadslamp Amsterdam

KN.nl, 1-10-2017.

Hulpbisschop van het bisdom Haarlem-Amsterdam Jan Hendriks is door paus Franciscus benoemd tot lid van de apostolische signatuur, de hoogste Vaticaanse rechtbank. Hij benoemde onder anderen ook voormalig prefect kardinaal Raymond Burke tot lid.

Dit maakte het Vaticaan zaterdag bekend. Naast kardinaal Burke en mgr. Hendriks werden de de Italiaanse kardinalen Agostino Vallini en Edoardo Menichelli en de Belgische aartsbisschop Frans Daneels benoemd.

Vallini was, net als Burke, eerder prefect van de apostolische signatuur, terwijl, ook Menichelli en Daneels eerder al voor de rechtbank werkten. Mgr. Hendriks spreekt op zijn weblog arsacal.nl van “zeer eminente” mensen en “uitstekende” kerkjuristen “waartussen ik me een beetje klein voel”. Hij is paus Franciscus “dankbaar voor het in mij gestelde vertrouwen”.

Hij kreeg donderdag te horen kreeg dat hij benoemd zou worden, “dat was wel een verrassing”. Het is een “eervolle benoeming, maar een die ook tijd zal vragen”, aldus de bisschop, die ook schrijft dat de benoeming niet betekent dat zijn overige werkzaamheden zullen veranderen.

Lees verder in het Katholiek Nieuwsblad...


Amsterdamse predikante Claartje Kruijff Theoloog van het Jaar 2017

Geplaatst 25 sep. 2017 00:59 door De Stadslamp Amsterdam

NachtvandeTheologie.nl, 23-9-2017

Claartje Kruijff is de nieuwe theoloog van het jaar. Hoewel de stem van het publiek redelijk gelijk op liep tussen de drie genomineerden, was de jury het grotendeels eens. Als organisatie van de Nacht van de Theologie feliciteren we Claartje van harte met de prijs en zijn we benieuwd hoe zij vorm gaat geven aan de titel.

De drie genomineerde theologen waren Almatine Leene, predikant in de NG Kerk Stellenbosch-Wes in Zuid-Afrika, docent dogmatiek en kerkgeschiedenis aan de Viaa Hogeschool in Zwolle en auteur; Rikko Voorberg, theoloog, community artist, opiniemaker, auteur en oprichter van de PopUpKerken; Claartje Kruijf, psycholoog, theoloog, auteur, predikant in de Dominicusgemeente in Amsterdam, pastor en gesprekspartner buiten de kerk. De prijs van 10.000 euro die zij bij deze titel ontvangt gaat zij besteden aan het oprichten van een schrijverscollectief dat zich gaat bezighouden met de actualisering van het Onze Vader. Meer hierover verderop in dit bericht.

De winnaar van de verkiezing van de Theoloog van het Jaar werd bekendgemaakt tijdens de Nacht van de Theologie, die dit jaar onder leiding was van presentatoren Jacobine Geel en Tijs van den Brink bij de KRO-NCRV in Hilversum. Theoloog van het Jaar 2016, Janneke Stegeman, overhandigde de prijs aan haar opvolger.

Protestantse Kerk Amsterdam stelt Jacoba van Tongerenlezing in

Geplaatst 22 sep. 2017 01:13 door De Stadslamp Amsterdam

jacoba van tongerenProtestantsAmsterdam, 14-9-2017.

De Protestantse Kerk Amsterdam organiseert vanaf volgend jaar de ‘Jacoba van Tongeren-lezing’. In die lezing zal een vrouw uit de christelijke traditie aan het woord komen die in verzet komt tegen onrecht. Dat maakte Eveline Bersma, ambtelijk secretaris van de Protestantse Kerk Amsterdam, bekend op een symposium over de verzetsvrouw Jacoba van Tongeren dat vanmiddag (14 september) op de Vrije Universiteit werd gehouden.

Jacoba van Tongeren (1903-1967) werkte als maatschappelijk werkster voor de Hervormde Gemeente Amsterdam, nu de Protestantse Kerk Amsterdam. Zij was een gelovige vrouw die zich vanuit dat geloof inzette voor anderen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog leidde zij de verzetsgroep 2000 die hulp bood aan onderduikers en geweldloos verzet pleegde. Voor zover bekend was zij de enige vrouw die een verzetsgroep leidde. Haar neef Paul van Tongeren schreef een boek over zijn tante.

Het bestuur van de Protestantse Kerk Amsterdam (PKA) wil haar met een tweejaarlijkse lezing postuum eren en gedachtengoed levend houden en actualiseren. Omdat Jacoba haar geloof omzette in praktische daden, steunt ook de Protestantse Diaconie dit initiatief. Eveline Bersma: ,,Wat zou het mooi zijn als precies over een jaar de eerste Jacoba van Tongerenlezing wordt uitgesproken door een christelijke vrouw, die – als Jacoba – het lef heeft haar stem te verheffen en laat zien hoe in onze tijd onrecht bestreden kan worden. We willen als kerk op deze manier Jacoba van Tongeren recht doen en iets van haar erfenis doorgeven’’

Voor meer informatie neemt u contact op met Wilfred Scholten, Communicatie PKA, wilfred.scholten@protestantsamsterdam.nl 06 51 83 58 52.

Noorderkerk krijgt predikant voor buurt en stad

Geplaatst 22 sep. 2017 00:48 door De Stadslamp Amsterdam

Paul Visser en Johan Visser Noorderkerk, 8-9-2017.

Voor het eerst in haar bijna 400-jarige geschiedenis telt de Noorder 2 predikanten

Komende zondag, 10 september, zal ds. Johan Visser in de Noorderkerk bevestigd worden als gemeentepredikant voor de Noorderkerkgemeente. Daarmee krijgt deze gemeente twee predikanten. De huidige predikant, dr. Paul Visser (geen familie), zal verbonden blijven aan de Noorderkerk met als speciale opdracht op predikant voor de buurten stad te zijn. Het is voor het eerst in het bijna 400-jarige bestaan van de Noorderkerk dat er twee predikanten verbonden zijn aan deze kerk.

Johan Visser komt over uit de Christusgemeente in Antwerpen, onderdeel van de Verenigde Protestantse Kerk in België, waaraan hij sinds 2007 verbonden is geweest. Daarvóór was hij o.a. werkzaam als toeruster bij IFES, de koepelorganisatie van christelijke studentenverenigingen. Johan Visser zal zich vooral concentreren op de pastorale zorg, de toerusting en opbouw van de bestaande gemeenschap van de Noorderkerk.

Paul Visser zal invulling geven aan het predikantschap voor buurt en stad onder de naam ‘Huis voor de ziel’. Hij organiseert bijbelklassen voor geïnteresseerde Amsterdammers, bezinningscursussen voor Amsterdamse studenten, High Tea’s voor buurtbewoners, debatavonden en andere activiteiten waar het open gesprek gevoerd wordt over zingevings- en geloofsvragen. “Ik zie uit naar gesprekken met Amsterdammers die van hun hart geen moordkuil maken”, zegt Paul Visser.

Samen vormen Visser & Visser een nieuw, krachtig predikantenteam dat de boodschap van Gods liefde voor mensen wil laten horen in de kerk, de wijk en de stad Amsterdam. De tweede predikant van de Noorderkerk wordt mogelijk gemaakt in samenwerking met de Protestantse Kerk Amsterdam, Missionair werk en kerkgroei van de Protestantse Kerk in Nederland en de IZB.

De Eltheto zit zonder dominee na vertrek Marleen Blootens

Geplaatst 24 jul. 2017 10:52 door De Stadslamp Amsterdam

Parool, 24-7-2017.

De Elthetokerk in de Javastraat is een bloeiende gemeente, maar heeft weinig betalende leden. Dat laatste is reden tot zorg nu dominee Marleen Blootens vertrekt.

In de kerk heb je een gezegde dat luidt dat de voorganger een 'voorbijganger' is. Dat geldt nu ook voor dominee Marleen Blootens (35), want na vijf jaar gaat ze de Elthetokerk in de Javastraat verlaten. Blootens vertrekt naar de Rotterdamse gemeente Overschie. Daar wachten een grotere kerk en een locatie dichter bij het werk van haar echtgenoot, die in Den Haag werkt.

"Ik denk dat het gezond is om na enkele jaren te gaan," zegt Blootens. "Als dominee ben je te gast bij een gemeente. Ik ben in de Javastraat begonnen en het is goed om mezelf opnieuw uit te vinden."

Blootens begon op haar dertigste als dominee in de protestantse Elthetokerk. Het is een actieve gemeente met, net zoals Blootens zelf, opvallend veel jonge leden. Maar ook veel niet- of anders-gelovigen weten de Elthetokerk te vinden.

Elke woensdag komen buurtbewoners langs die hulp nodig hebben, bijvoorbeeld bij het doen van boodschappen. Er is een spelinloop voor ouders met jonge kinderen, een breiclub en de meneer die koffie schenkt na de dienst op zondag is niet gelovig, maar komt voor de gezelligheid.

Verbindende factor
Dat laatste is meteen het lastige aan de situatie. De Elthetokerk is een verbindende factor in de zeer diverse ­Indische Buurt, maar op de lijst van betalende leden staan nog geen honderdvijftig namen. Om een nieuwe dominee te kunnen benoemen, moet de kerk aan de koepelorganisatie - de Protestantse Kerk Amsterdam - laten zien dat ze vitaler is dan dat.

Het is de reden dat vorige maand een brief de deur is uitgegaan naar buurtbewoners die geregistreerd staan als protestants, legt diaken Karel Lichtendonk (34) uit. Erin staat een oproep zich te registreren als betalend lid.

"Wij zijn een kerk die, tegen de landelijke trend in, jonge mensen trekt," zegt Lichtendonk. Hij noemt als voorbeeld de woongemeenschap die in de appartementen boven de kerk woont. De bewoners wonen er voor een relatief lage huurprijs en helpen in de kerk en de buurt.

Uitbreiden van de gemeente
Lichtendonk: "We zijn van oudsher een gemeente waar weinig heel rijke mensen wonen. Bij het aanstellen van een nieuwe dominee wordt wel gekeken naar de draagkracht van zo'n gemeente."

Lichtendonk - hij was zelf ook niet aangemeld als betalend lid - is een van de 'verkenners' die een profielschets voor de nieuwe dominee maken. Hij hoopt de Protestantse Kerk Amsterdam ervan te overtuigen een opvolger aan te stellen voor hetzelfde aantal uren als Blootens. Zij vult nu 0,8 fte. "Minder moet het ook niet worden," zegt Blootens zelf. "Er is genoeg te doen in deze buurt."

Zestigplus
Zelf denkt ze dat haar opvolger druk zal zijn met het uitbreiden van de gemeente. "Ik ben de afgelopen vijf jaar bezig geweest met de kerk van binnen te verstevigen en op te bouwen. De persoon na mij zal echt de dominee van de hele Indische Buurt moeten worden. Volgens mij is daar ook behoefte aan in de wijk. Er zijn veel mensen hier op zoek naar zingeving en betekenis."

Blootens wacht ondertussen in Overschie een klassiekere kerk dan die in de Javastraat. Haar nieuwe toehoorders zijn voornamelijk zestigplus.

"Ik heb de opdracht gekregen om in Overschie te vernieuwen. Ik vind het spannend, want het wordt heel anders. De Elthetokerk is informeel en een beetje gek. Alles loopt hier door elkaar heen. Maar in de basis is het natuurlijk hetzelfde. Je helpt mensen nog steeds bij het zoeken naar God."

Wonen met sociaal vangnet in voormalige Augustanakerk

Geplaatst 14 jul. 2017 01:14 door De Stadslamp Amsterdam

De Westkrant.nl, 8-7-2017.

De eerste bewoners hebben de sleutel ontvangen van hun nieuwe woning in de Augustanahof, de voormalige Augustanakerk in Bos en Lommer. De oudste is 93 jaar, de jongste 24. Zij komen te wonen in een gemeenschap waar zij een oogje houden op elkaar.

Het gebouw behoudt ook een kerkelijke- en buurtfunctie. De klokken kunnen nog steeds luiden en wekelijks zal er in het kapelletje een viering zijn. Ook mensen die behoefte hebben aan stilte zijn welkom in het kapelletje, zegt Hanne Wilzing, algemeen secretaris van de Diaconie Evangelisch-Lutherse Gemeente Amsterdam. ’’Jood, christen, moslim of boeddhist, iedereen heeft wel een stiltemoment nodig.’’
De Augustanakerk (gebouwd in 1957) moest in 2014 de deuren sluiten. De Diaconie Evangelisch-Lutherse Gemeente Amsterdam vormde het gebouw aan de Erasmusgracht om tot een hof van zestien moderne, sociale huurwoningen. Bedoeld voor mensen met een krappe beurs, die soms ook kwetsbaar zijn.

Ouderen

Voornamelijk ouderen nemen hun intrek in de woningen, waarvan enkele in de voormalige kerkzaal. Maar ook komen er twintigers en dertigers te wonen. ’’De oudste bewoonster van 93 wil hier nooit meer weg. Het gaat om wonen met commitment, omzien naar elkaar.’’

’’Ouderen wonen hier zelfstandig en met een sociaal vangnet. Ze kunnen jongeren vragen een keer boodschappen te doen, maar als ze echt zorg nodig hebben dan zal dat professioneel worden geregeld. Jongeren die kampen met een levenscrisis, kunnen ouderen om raad vragen.’’

Eenzaamheid

Wonen in hofvorm is ook een manier om eenzaamheid tegen te gaan, aldus Wilzing, die verwijst naar schrikbarende cijfers over eenzaamheid onder Amsterdammers. ’’Als diaconie lossen we die eenzaamheid niet op, maar we kunnen wel investeren in onze stad.’’ Ook is er een woning waar tijdelijk een jongere kan wonen ’die op adem moet komen’.

Gezamenlijke maaltijden

In de Augustanahof is ook -zoals eerder in de kerk- een ontmoetingsruimte en een grote keuken, zodat er (ook met de buurt) gezamenlijke maaltijden kunnen worden bereid en andere activiteiten mogelijk zijn. Naast het gebouw blijft de stiltetuin behouden. De bedoeling is dat die ook weer voor buurtbewoners wordt opengesteld. De officiële opening van de Augustanahof is op 23 september.

Foto: Richard Mooyman

25 jaar Evangelische Roze Vieringen

Geplaatst 17 apr. 2017 05:04 door De Stadslamp Amsterdam

Bron: Erv.amsterdam,  10-4-2017

Persbericht 
 
In een speciale jubileumdienst in de Keizersgrachtkerk in Amsterdam zal op zondag 30 april aanstaande het 25 jarig bestaan van de Evangelische Roze Vieringen (ERV) worden herdacht en gevierd. Deze maand is het namelijk 25 jaar geleden dat in Amsterdam de eerste evangelische roze viering werd gehouden.

25 jaar geleden zag de Amsterdammer Cees Meynen de volgende advertentie in Trouw van de Rotterdammer Hans Zellenrath: “Welke (volle) evangelie- of pinkstergemeente durft zonder voorwaarde vooraf mij als homoseksueel te aanvaarden?” De (volle) evangelie- en pinkstergemeenten reageerden niet. Wie wel reageerden waren Cees Meynen en anderen. De behoefte om ook als LHBTi- er het geloof te kunnen vieren was zo groot dat men van start ging met het organiseren van maandelijkse vieringen.

De bezoekers van de ERV – inmiddels elke maand tussen de 120 en 150 – komen uit geheel Nederland en zijn een bonte verzameling van christenen met een uiteenlopende achtergrond. Van oudgereformeerd tot evangelisch, van PKN tot Katholiek. Veel van de bezoekers zijn teleurgesteld door de ervaringen die zij hebben in vroegere kerkelijke omgeving waar voor hen geen plaats meer was vanwege hun andere beleving van de menselijke liefde. Weer anderen combineren het maandelijkse bezoek aan de ERV met een actief kerkelijk leven in eigen omgeving. 

De jubileumviering op zondag 30 april aanstaande begint om 15.00 uur en na afloop is er in de tuinzaal van de Keizersgrachtkerk een informele receptie. Aan de viering zelf wordt medewerking verleend door Erik van der Waal (algehele leiding), Jochem Stuiver (PKN predikant uit Maarssen), Elise Mannah (zang), Henk Doest (piano), Ennio Drost (dans), David Wildschut (saxofoon/akoestisch gitaar) en Peter Doest (percussie).

Noot voor de redactie

Voor meer informatie over de ERV in het algemeen en de jubileumviering in het bijzonder, kunt u contact opnemen met Alfred Knorr, PR & Voorlichting ERV. 
Hij is per mail bereikbaar – alfredknorr@gmail.com – en per telefoon: 06 5159 7336.
Voor algemene achtergrondinformatie over de ERV attenderen wij u op de website erv.amsterdam

'Jezus' elke zondag te zien in Maranathagemeente in West

Geplaatst 26 feb. 2017 12:06 door De Stadslamp Amsterdam

AT5, 24-2-2017. 

Aan zanger Dwight Dissels de eer om dit jaar de rol van Jezus te vertolken in het EO-Paasspektakel The Passion.

De muzikale vertolking van het leven en lijden van Jezus wordt ieder jaar gevolgd door zo'n drie miljoen kijkers. En dat is toch even andere koek dan de volle kerkzaal die elke zondag aandachtig naar Dissels luistert in de Vasco da Gamastraat in West.

Zijn gezin, muziek en het geloof vormen de rode draad in het leven van Dissels, oud-deelnemer van The Voice of Holland. Dat hij nu gecast is als Jezus, vindt hij een hele eer. 'Ik had er natuurlijk wel eens over nagedacht, maar dat het zó snel zou gebeuren na The Voice, had ik niet kunnen dromen. Het is een enorme eer, een soort knipoog van boven.'


1-10 of 414

Comments