In het nieuws

Recente berichten uit de media op het raakvlak van kerk / geloof / samenleving /Amsterdam.

Meer nieuwsbronnen vindt u bij Netwerken en links, categorie Nieuws. 
Wilt u nieuwsbronnen aanbevelen? Ga naar > Contact
 

Pionierskerk Via Nova gaat opnieuw pionieren

Geplaatst 8 jun 2018 03:55 door De Stadslamp Amsterdam   [ 8 jun 2018 03:56 bijgewerkt ]

Maarten Vogelaar en Laurens van Lavieren
Via Nova, 7-6-2018.

De jonge Amsterdamse kerk Via Nova gaat een nieuwe fase in: naast de bestaande gemeenschap start een nieuw pionierswerk, specifiek gericht op twintigers in Amsterdam. De droom is het evangelie te ontdekken met twintigers die nooit een kerk zouden binnenstappen.

Laurens van Lavieren, de voorganger van Via Nova, zal zich naast zijn werkzaamheden bij IFES volledig op deze nieuwe doelgroep gaan richten. “Voor een twintiger zonder christelijke achtergrond is de stap naar een kerkdienst op zondagochtend enorm. Zelfs bij een eigentijdse kerk als Via Nova, met relevante inhoud en gastvrije vormen. Het tijdstip is onhandig en geeft te veel een 'religieus' gevoel. De groep is te groot en het is onduidelijk wat er van je wordt verwacht,” aldus Laurens.

Samen met Maarten Vogelaar (werkzaam als pionier voor De Kwekerij en net als Laurens studentenpastor bij IFES) hoopt hij een gemeenschap op te zetten waar 'millennials' zich wel makkelijk thuis voelen. “Maarten en ik hebben via ons werk veel contact met twintigers. Onze ervaring is dat via kleine gastvrije groepen zij wél aanhaken. Dat doen we rond gesprekken over thema's die hen direct bezig houden, zoals relaties, prestatiedruk en persoonlijke bloei.”

Lees meer op www.vianova-amsterdam.nl 

Amsterdamse Sacramentsprocessie trekt ook deelnemers uit andere steden

Geplaatst 4 jun 2018 00:15 door De Stadslamp Amsterdam

Bisdom Haarlem-Amsterdam, 3-6-2018. 

De jaarlijkse processie over de Am­ster­damse grachtengordel werd dit jaar gehouden op 3 juni. Het is opmer­ke­lijk dat het ook mensen trekt bui­ten de hoofdstad. De bisschop van Haarlem, Mgr. Jozef Punt, ging voor in de Eucharistie samen met Mgr. Christian van der Ploeg. Aansluitend begon de processie, een tocht door de grachten: Herengracht, Leidsegracht, Prinsengracht en Keizersgracht.

De Amsterdamse katholieken liepen samen met de Syrisch Orthodoxe gemeenschap die de eigenaar is van de Onze Lieve Vrouwekerk aan de Keizersgracht. De Volendamse Fanfare ‘Wilhelmina’ luisterde de tocht op, samen met een orthodox koor en gelovigen.

De zusters van Moeder Teresa, de Familie van Maria, de Herauten van het Evangelie en de Militaire Orde van Constantijn – twee verenigingen van gelovigen – droegen respectievelijk hun habijten, witte en rode capes om er kleur aan het geheel te geven.

Bisschop Punt stelt het op prijs dat in een stad waar het soms lijkt dat God geen plek heeft toch met een behoorlijke groep gelovigen getuigenis wordt gegeven van het feit dat Jezus in ons midden is.

Zoals gebruikelijk was het schitterend weer. Voor deelnemers en passanten een spirituele ervaring in de drukte van de zondag­middag in de binnenstad.

The Passion in Amsterdam Zuidoost

Geplaatst 23 mrt 2018 02:10 door De Stadslamp Amsterdam

AFoto: www.thepassion.nlmsterdam.nl, 21-3-2018
Na acht edities komt The Passion dit jaar naar Amsterdam Zuidoost. The Passion vertelt tijdens een groots muziekevenement over het lijden, sterven en de opstanding van Jezus.

Nooit eerder werd het verhaal van The Passion verteld vanaf een plek met zo’n gemêleerde bevolking. Een deel van Amsterdam waar maar liefst 130 verschillende nationaliteiten samenkomen. Ook de verschillende (migranten) kerken omarmen dit evenement en werken samen in allerlei activiteiten. The Passion 2018 staat voor diversiteit en verbinding.
Cast met talenten uit Zuidoost

Er spelen veel talenten uit Zuidoost mee. Maar liefst 47 rollen worden vertolkt door mensen uit het stadsdeel. Zo vervult Noraly Beyer de rol van verteller.

Ik zie jou

Dit jaar staat The Passion in het teken van het thema ‘ik zie jou’. In onze dichtbevolkte hoofdstad waar mensen naast elkaar, maar ook langs elkaar heen leven, wil The Passion een verhaal brengen dat gaat over omzien naar elkaar.
Waar en wanneer?
Donderdag 29 maart, 20.30-22.00 uur
ArenaPark, Arenaboulevard
Toegang tot het evenement is gratis
Kom op tijd, want vol is vol

The Passion wordt live uitgezonden op NPO 1 en NPO Radio 2.

Meer informatie vindt u op www.thepassion.nl en www.amsterdam.nl/actueel/nieuws/the-passion-2018/

Doek valt voor christelijke boekhandel Pelgrim in Amsterdam

Geplaatst 2 mrt 2018 06:36 door De Stadslamp Amsterdam

ND.nl, 02-03-2018.

De christelijke boekhandel Pelgrim in Amsterdam is woensdag gesloten. In april 2017 werd bekend dat Jeugd met een Opdracht (JmeO), de eigenaar van het winkelpand, begin 2018 de huur zou opzeggen.

Op de hoek van de Prins Hendrikkade en de Zeedijk staat een groot karakteristiek gebouw, waarop in neonletters opvallend de woorden ‘God roept u’ zijn aangebracht. Op de begane grond is al ongeveer veertig jaar een christelijke boekwinkel gevestigd, die woensdag de deuren heeft gesloten. ‘Wij huurden sinds 2006 de ruimte van JmeO’, zegt Willy Verburg, die met haar man Siebren eigenaar is van Pelgrim Boeken & Muziek. De keten bestaat nu nog uit vier boekwinkels en een distributiecentrum in Amsterdam-Zuidoost dat ook op twee dagen in de week voor klanten open is. ‘Jeugd met een Opdracht wil de hele benedenverdieping zelf gebruiken’, zegt Verburg. ‘Wij zijn mede met hulp van JmeO op zoek gegaan naar een andere verkoopplek hier in de binnenstad. Maar het is niet gelukt een betaalbaar winkelpand te vinden.’

D66 wil opheldering over 'homofobe' uitspraken Amsterdamse dominee

Geplaatst 16 feb 2018 02:23 door De Stadslamp Amsterdam

CIP.nl, 16-02-2018

D66-raadslid Jan-Bert Vroege wil opheldering over 'homofobe' uitspraken die zijn gedaan door de Amsterdamse dominee Emmanuel Koney. Dit meldt het raadslid tegenover NAP Nieuws. Koney gaf onlangs een interview aan ditzelfde Amsterdamse medium.

In het interview zegt Koney dat hij een lesbisch meisje pastoraal heeft begeleid. "I converted her. Ze woonde samen met een vrouw en gebruikte drugs. We hebben veel gepraat over het geloof. Kun jij kinderen krijgen met je vriendin, vroeg ik haar. Haar antwoord was natuurlijk nee. Dan weet je dat je tegen de natuur ingaat. Maar ik houd van haar. Ze bleef terugkomen en nu is ze deel van de kerk. Af en toe belt ze me op: Papa, ik heb last van mijn gevoelens. Maar ze heeft een normaal leven nu, wil trouwen met een man en kinderen krijgen. Now she’s free, she’s free."

De pinksterpredikant benadrukt dat hij haar niet heeft gedwongen om afstand te nemen van haar homoseksualiteit. "We hebben veel gepraat, Ik heb haar de waarheid verteld, maar ze heeft haar eigen beslissing genomen." Koney voegt toe dat hij handelt uit goede bedoelingen. "Ik houd van haar als mens, maar het is de zonde die ik haat." Hij zet homoseksualiteit in het rijtje met zonden als drinken en gokken.

Koney geeft leiding aan de Pentecost Revival Church in Amsterdam. De Ghanese pinksterkerk telt ruim 450 gelovigen. D66-raadslid Vroege wil van burgemeester Van Aartsen weten waarom de gemeente een ‘homofobe pastoor’ jongeren laat begeleiden.


Ds. Nico ter Linden overleden

Geplaatst 30 jan 2018 01:22 door De Stadslamp Amsterdam   [ 30 jan 2018 01:25 bijgewerkt ]

Trouw, 30-1-2018.

De Amsterdamse protestantse dominee Nico ter Linden is afgelopen weekend op 81-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt. 
Ter Linden was al geruime tijd ziek.
Nico ter LInden was ongeveer twintig jaar predikant van de Westerkerk, en werd onder andere bekend door zijn zesdelige werk Het verhaal gaat..., een hervertelling van de Bijbel.

The Passion zoekt zangtalent uit Zuidoost

Geplaatst 24 jan 2018 01:19 door De Stadslamp Amsterdam

Parool, 23-1-2018.

De organisatie van het paasspektakel The Passion is op zoek naar mensen uit Zuidoost die onderdeel willen zijn van een uniek koor tijdens de uitzending op 29 maart. Zuidoost is dan het decor van de achtste editie van The Passion. De organisatie zegt 'de veelzijdigheid, maar ook de muzikaliteit van de Bijlmer' op het podium zichtbaar te willen maken en roept daarom een speciaal koor in het leven. 

De muzikale vertolking van het verhaal over het lijden en sterven van Jezus wordt jaarlijks live uitgezonden op de televisie. De meeste rollen worden normaal gesproken vervuld door bekende Nederlanders.

Drie repetities
Iedereen die woont of werkt in Zuidoost en van zingen houdt kan zich melden. Ook mensen die in het stadseel naar de kerk gaan mogen auditie doen. Kandidaten moeten beschikbaar zijn voor twee à drie repetities op voorhand en de live-uitzending op 29 maart. 

Op 10 februari is een auditiedag. Geïnteresseerden kunnen zich tot 28 januari inschrijven door een filmpje van zichzelf op te sturen.

Jenneke Welmers directeur Protestantse Kerk Amsterdam

Geplaatst 14 dec 2017 02:01 door De Stadslamp Amsterdam

Protestants.amsterdam, 12-12-2017

De Protestantse kerk Amsterdam (PKA) heeft vanaf 1 januari een nieuwe directeur. Jenneke Welmers neemt de leiding van het kerkelijk bureau op zich dat de 19 wijkkerken en 9 pioniersplekken ten dienste staat. Jenneke Welmers is psychologe en vanaf 2000 werkzaam geweest in tal van managementfuncties binnen ABN Amro Bank. Ze volgt Klaas Dirk Bruintjes op die als interim-directeur optrad na het vertrek van Bram Schiever eind 2016.

Voorzitter Rijk van Ark van de PKA is verheugd dat Jenneke Welmers de overstap van de bank naar de kerk heeft gemaakt. ’We zijn blij dat we na een intensieve zoektocht nu een goede directeur hebben gevonden. Haar verbindende kwaliteiten in combinatie met een zakelijke achtergrond kunnen we als PKA goed gebruiken. Ook haar bevlogenheid voor de toekomst van de protestantse kerk sprak ons zeer aan’.

Jenneke Welmers werd geboren in Groningen en studeerde aan de plaatselijke universiteit psychologie, met als specialisatie organisatie- en personeel. Naast haar lange loopbaan binnen de ABN Amro (van riskmanagement tot kredietverlening aan het midden- en kleinbedrijf) is ze lid van de Raad van Toezicht van Livio, een instelling voor zorg, wonen en verpleging. Ook is ze betrokken geweest bij het zoeken naar fondsen voor Kinderen met Kanker (KiKa). In haar woonplaats Soest is ze lid van de kerkenraad van Protestantse kerk.

Jenneke Welmers (42 jaar) is gehuwd en heeft twee zoons.

The Passion in 2018 naar Amsterdam Zuidoost

Geplaatst 17 nov 2017 00:39 door De Stadslamp Amsterdam

The Passion BijlmerAmsterdam.nl, 16-11-2017

De achtste editie van The Passion wordt op donderdag 29 maart 2018 opgevoerd in de Bijlmer en live uitgezonden op NPO 1. Dit maakten de EO en KRO/NCRV op 16 november bekend.

The Passion vertelt tijdens een groots muziekevenement over het lijden, sterven en de opstanding van Jezus. Bekende artiesten steken dit eeuwenoude verhaal in een nieuw jasje aan de hand van hedendaagse Nederlandse popnummers. Net als voorgaande jaren trekt er een processie met duizend mensen en een groot verlicht kruis door de straten op weg naar het hoofdpodium.

Ik zie jou
Dit jaar staat The Passion in het teken van het thema ‘ik zie jou’. In onze dichtbevolkte hoofdstad waar mensen naast elkaar, maar ook langs elkaar heen leven, wil The Passion een verhaal brengen dat gaat over omzien naar elkaar.

50 jaar Bijlmer
De Bijlmer bestaat 50 jaar in 2018. The Passion is voor stadsdeel Zuidoost een van de hoogtepunten van deze viering. Op 25 november 2017 wordt het jaar feestelijk afgetrapt met diverse activiteiten.
Meer informatie op de website van The Passion.

Mgr. Jan Hendriks benoemd tot lid hoogste Vaticaanse rechtbank

Geplaatst 2 okt 2017 01:06 door De Stadslamp Amsterdam

KN.nl, 1-10-2017.

Hulpbisschop van het bisdom Haarlem-Amsterdam Jan Hendriks is door paus Franciscus benoemd tot lid van de apostolische signatuur, de hoogste Vaticaanse rechtbank. Hij benoemde onder anderen ook voormalig prefect kardinaal Raymond Burke tot lid.

Dit maakte het Vaticaan zaterdag bekend. Naast kardinaal Burke en mgr. Hendriks werden de de Italiaanse kardinalen Agostino Vallini en Edoardo Menichelli en de Belgische aartsbisschop Frans Daneels benoemd.

Vallini was, net als Burke, eerder prefect van de apostolische signatuur, terwijl, ook Menichelli en Daneels eerder al voor de rechtbank werkten. Mgr. Hendriks spreekt op zijn weblog arsacal.nl van “zeer eminente” mensen en “uitstekende” kerkjuristen “waartussen ik me een beetje klein voel”. Hij is paus Franciscus “dankbaar voor het in mij gestelde vertrouwen”.

Hij kreeg donderdag te horen kreeg dat hij benoemd zou worden, “dat was wel een verrassing”. Het is een “eervolle benoeming, maar een die ook tijd zal vragen”, aldus de bisschop, die ook schrijft dat de benoeming niet betekent dat zijn overige werkzaamheden zullen veranderen.

Lees verder in het Katholiek Nieuwsblad...


1-10 of 421

Comments