In het nieuws‎ > ‎

‘The Spirit of Assisi’ in Amsterdam

Geplaatst 12 aug 2011 03:06 door De Stadslamp Amsterdam
Knr.nl / Bruggenbouwers.nl, 11-8-2011. 

Op 27 oktober 2011 komen vertegenwoordigers van de grote religieuze tradities samen in de Mozes & Aaronkerk aan het Waterlooplein in Amsterdam. Zij herdenken dan de wereldsgebedsdag voor de vrede die 25 jaar geleden gehouden werd in Assisi, een initiatief van paus Joh. Paulus II.

Vanuit verschillende religieuze plekken in Amsterdam (moskee, kerk, tempel en synagoge) waar het gebed om vrede zal beginnen, zal de tocht naar de Mozes & Aaronkerk ondernomen worden. Daar zal na een inleiding stilte gehouden worden voor de slachtoffers van geweld, klinken teksten uit de verschillende tradities en wordt een ‘Appèl voor vrede’ ondertekend. Dit appèl zal door kinderen aan burgerlijke overheden worden overhandigd.

Verlangen naar vrede
Spirit of Assisi gaat niet alleen om de herinnering aan 25 jaar geleden; ook in onze tijd is in vrede samenleven niet vanzelfsprekend. Onze samenleving verkeert in een voortdurende spanning door de grote verscheidenheid van mensen, culturen en religies, en door gevoelens van onzekerheid en angst, nog versterkt door dreigingen vanwege de economische crisis. Vandaar de uitnodiging van kerken, godsdiensten en religieuze bewegingen om op 27 oktober samen te komen en door alle verscheidenheid heen de diepere verbondenheid te vieren die gebaseerd is op het fundamentele verlangen naar vrede. Allen die dit verlangen naar vrede delen, zijn van harte uitgenodigd.

Deelnemers
Aan de bijeenkomst nemen in elk geval deel: bisschop Jozef Punt (namens de Rooms-katholieke kerk), rabbijn Menno ten Brink (Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam), imam Osman Paköz (Turkse Westermoskee), imam Echarouti (Marokkaanse moskee Weesperzijde), dominee Julia van Rijn (PKN), vader Arsenius El Baramousy (Koptisch-Orthodoxe kerk), Inder Mataw (Prasne, Vedische hindoestroming), leraar Adi Ichsan (boeddhisten), pastor Ibrahim Abarshi (Redeemed Christian Church of God) en pastor Stanley Hofwijks (Maranatha Ministries).

Franciscanen & Sant’Egidio
Franciscanen en de gemeenschap van Sant’Egidio in Amsterdam hebben het initiatief genomen voor deze bijeenkomst. De Franciscanen grijpen daarbij terug op de bijeenkomst in Assisi in 1986. Sant’Egidio heeft sinds 1986 jaarlijks in Europa in grote steden bijeenkomsten georganiseerd om dit gebed voor de vrede voort te zetten.

Voor meer informatie: www.laverna.nl/spiritofassisi.

Bron: Knr.nl
Comments