In het nieuws‎ > ‎

Aandacht voor een vergeten groep

Geplaatst 5 apr 2012 05:02 door De Stadslamp Amsterdam
Bisdom Haarlem-Amsterdam, 4-4-2012.

Tweehonderd miljoen christenen leven anno 2012 in verdrukking en vervolging, en nauwelijks iemand weet het of geeft erom. Met die woorden schetste mgr. Punt de situatie van vervolgde christenen in de aandacht van onze Westerse kerk . De bisschop sprak op 29 maart in Amsterdam in de St. Nicolaaskerk tijdens de “Avond van de Martelaren”, georganiseerd door “Kerk in Nood”.

"Christenvervolging en Paasgeloof"

Bij ‘martelaren’ denken we spontaan aan het verre verleden, aan de eerste christenen die letterlijk voor de leeuwen geworpen werden in de arena’s van het Romeinse Rijk, of als levende fakkels werden verbrand in de tuinen van de wrede keizer Nero, precies op de plaats waar nu het Vaticaan is. Misschien weten we ook nog wel iets van de vroege kerk in Noord Afrika en Klein Azië, die vanaf de zevende eeuw met geweld werd weggevaagd door de oprukkende Islam, of van de tijd van de Franse Revolutie toen vrijwel alle priesters in Frankrijk werden gevangengezet, verdreven, of onder de guillotine hun hoofd verloren. Maar hoe het ook zij, martelaarschap is iets van het verleden. Niets is minder waar !

Juist de twintigste eeuw is meer dan ooit de eeuw van de christenvervolgingen, en deze duren onverminderd voort tot op de dag van vandaag. 
...

Lees de hele toespraak van bisschop Punt hier


Comments