In het nieuws‎ > ‎

Afrikaan in migrantenkerk goed geïntegreerd

Geplaatst 6 jul 2010 03:30 door De Stadslamp Amsterdam
ANP, 5-7-2010. NIJMEGEN - Afrikaanse katholieken die migrantenkerken bezoeken, lijken beter geïntegreerd in Nederland dan Afrikaanse katholieken die naar Nederlandse parochies gaan.

Dat stelt godsdienstwetenschapper Naomi van der Meer in het proefschrift waarop zij deze week promoveert aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Van der Meer onderzocht of godsdienst kan bijdragen aan segregatie, integratie of assimilatie van Afrikaanse katholieken in Nederland.

De religiewetenschapper ontdekte dat Afrikaanse katholieken in Nederlandse parochies vaak lid zijn van regionale en culturele verenigingen op basis van herkomst. In Afrikaanse parochies van migrantenkerken komen kerkgangers vaker andere parochianen tegen die zich meer in het dagelijks leven aanpassen en goed ge‹ntegreerd zijn op het gebied van werk en taalbeheersing.

In Nederland wonen meer dan 165.000 geregistreerde Afrikanen uit landen ten zuiden van de Sahara en mogelijk een even groot aantal dat buiten de statistieken blijft, aldus Van der Meer. De Afrikanen zijn verantwoordelijk voor de oprichting van een langzaam groeiend aantal kerken, met name in de grote steden. Meer dan de helft van de migrantenkerken worden bezocht door Afrikanen, met name Ghanezen en Nigerianen.
Comments