In het nieuws‎ > ‎

Akergemeente gaat partnerschap met GKV aan

Geplaatst 23 jan 2012 03:28 door De Stadslamp Amsterdam
ND, 21-1-2012.
De Aker, een in 2004 gestichte gemeente in de gelijknamige wijk in Amsterdam, gaat een samenwerkingsrelatie aan met de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt).

Dat meldden De Aker en de vrijgemaakt-gereformeerde classis Amsterdam-Leiden zaterdag. Afgelopen donderdag hebben vertegenwoordigers van beide partijen hun handtekening gezet onder een samenwerkingsakkoord.

Daarin is de uitwisseling geregeld van predikanten en gemeenteleden en het bieden van hulp en ondersteuning over en weer. Voor zaken van kerkelijke rechtspraak, rechtsbescherming en klachtrecht maakt De Aker gebruik van regelingen en structuren binnen de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt). De rechtsverhouding tussen beide zelfstandige partijen is adviserend.

De Aker meldde daarnaast dat ds. Willem Griffioen van de Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) te Anna Paulowna het op hem uitgebrachte beroep heeft aangenomen. De Akergemeente werd in 2004 gesticht door Amsterdamse christenen; al vroeg haakte de Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) van Amsterdam-Zuid/West aan. Jaarlijks kreeg het project van de vrijgemaakt-gereformeerde deputaten Aanvullende Steunverlening Evangelisatie ruim vijftigduizend euro.

De evangelische inbreng in de Akergemeente bracht de deputaten in 2007 aan het twijfelen over voortzetting van deze financiële steun. De classis Amsterdam-Leiden besloot een jaar later De Aker tijd te geven zich over haar identiteit uit te spreken.

De Aker kwam in maart 2010 met een document waarin zij haar identiteit beschreef. Een paar maanden later oordeelde de classis Amsterdam-Leiden dat het niet mogelijk was de gemeente in het kerkverband op te nemen. In de loop van 2011 is daarom gewerkt aan een samenwerkingsakkoord.
Comments