In het nieuws‎ > ‎

"Amsterdamse joden niet meer veilig over straat"

Geplaatst 17 jun 2010 02:25 door De Stadslamp Amsterdam   [ 22 jun 2010 02:24 bijgewerkt ]

CIP.nl, 17-6-2010. 
In grote delen van Amsterdam kunnen joodse mensen niet meer herkenbaar als jood over straat lopen. Dat zei freelance journalist Paul Andersson Toussaint woensdagmorgen in het radio-1 programma Dit Is De Dag. Zijn analyse werd ondersteund door onderzoeker Elise Friedman van het CIDI.

De bedreiging van joodse mensen nam in de eerste maand van 2009 exponentieel toe, toen Israel een offensief in de Gazastrook startte, zegt Friedman. In januari werden er 89 incidenten gemeld, meer dan in de twee jaar daarvoor samen. Recentere cijfers zijn nog niet bekend.

Joden in Amsterdam Nieuw West, Transvaal en de Indische buurt worden op straat door Marokkaanse jongeren, uitgescholden en bekogeld met stenen. Volgens Andersson Toussaint is de synagoge in Nieuw West om die reden niet vanaf de straat te herkennen, na diverse incidenten met ingegooide ruiten. Sportactiviteiten van joodse sportclubs in Buitenveldert zouden intensief beveiligd moeten worden.

Opvoeding
Ook Marokkaanse jongeren zelf erkennen dat joden niet ongestrafd met een keppeltje door de wijk kunnen lopen, volgens Andersson Toussaint. "Deze jongens worden opgevoed met jodenhaat. Zij beoordelen Nederlandse joden op het regeringsbeleid van Israël en militaire acties in het Midden-Oosten."

Friedman van het CIDI schat dat het aantal incidenten in werkelijkheid nog groter is dan in de cijfers terug te vinden. 'Veel joden vermijden bepaalde wijken of doen gewoon geen aangifte meer. En dan hebben we het niet alleen over Amsterdammers, maar bijvoorbeeld ook over joden uit Amersfoort en andere steden.'

Lokjoden
Ahmed Marcouch, voormalig stadsdeelvoorzitter van Slotervaart, suggereerde onlangs op BNR de inzet van zogenaamde 'lokjoden'. Zowel Friedman als Andersson Toussaint zijn hier positief over. "Het klinkt misschien afschuwelijk en plat, maar als de daders hierdoor in de kraag gevat kunnen worden is het het proberen waard." 

 
Comments