In het nieuws‎ > ‎

Amsterdamse kerken zetten medicijnbank op

Geplaatst 26 mrt 2010 14:47 door De Stadslamp Amsterdam
Katholiek Nieuwsblad, 26-03-2010.  De Amsterdamse kerken hebben de handen ineengeslagen om het groeiend aantal mensen zonder ziektekostenverzekering van medicijnen te voorzien. "Steeds meer groepen onverzekerden vallen buiten de noodpotjes", constateert diaken van de St.-Nicolaaskerk Eugene Brussee.

Nu al sponsoren kerken regelmatig individuele patiënten die niet de zorg en medicatie krijgen die ze voor hun kwaal nodig hebben.

De Medicijnbank, zoals deze in de volksmond al heet, werkt nauw samen met de Voedselbank in Amsterdam. Vanaf vandaag wordt bij de intake bij de Voedselbank gevraagd naar het wel of niet hebben van een verzekering voor ziektekosten. Is een individu of gezin onverzekerd dan wordt op de mogelijkheid van vergoeding door de Medicijnbank gewezen.

De Nicolaaskerk in Amsterdam krijgt regelmatig inloop van zieke of verwarde mensen zonder ziektekostenverzekering die zich geen raad meer weten hoe ze aan noodzakelijke medicatie moeten komen of bijvoorbeeld aan schoon verband voor de behandeling van wonden. "Het probleem van de onverzekerden wordt steeds zichtbaarder en omvangrijker. Een eerste consult bij huisarts of ziekenhuis wordt nog vergoed uit een noodpotje, maar ik heb mensen hier gehad die echt nog een keer terug moesten naar het ziekenhuis of psychiater en dan worden geweigerd", aldus Brussee.

Coördinator Annemieke van Bemmelen van de Voedselbank ziet dat de problemen niet alleen bij illegalen en daklozen toenemen, maar ook bij mensen die door financiële problemen uit hun zorgverzekering zijn gezet en geen kans zien om weer terug te komen in een ziektekostenverzekering. Zelfs medicatie voor een uitbehandelde kankerpatiënt waren niet meer te organiseren uit de potjes van de diverse noodfondsen. Van Bemmelen pleit er ook voor om paracetamol te verstrekken aan zowel verzekerden in financiële problemen als aan onverzekerden. "Als je in de schuldsanering zit en maar 50 euro per week te besteden hebt voor een heel gezin wordt eenvoudige medicatie die je zelf moet betalen wegbezuinigd", zegt ze. Een andere categorie aan de balie van de Voedselbanken zijn ouderen die nog wel een ziektekostenverzekering hebben maar die een medicijn gebruiken dat uit het vergoedingsstelsel is gezet, zoals kalmeringsmiddelen en slaapmiddelen.

De Voedselbank verwijst hulpbehoevenden door naar Kruispost, de medische voorziening van de Amsterdamse Kerken. Daar kan een aanvraag voor vergoeding van medicatie worden gedaan en Kruispost zorgt dat het middel bij de apotheker die het middel verstrekt wordt betaald. Het fonds wordt gefinancierd door de Amsterdamse kerken die er vorige week donderdag een fonds voor in het leven hebben geroepen. De Voedselbank in Amsterdam wordt op een vergelijkbare wijze georganiseerd en gefinancierd.

Van Bemmelen is blij met de steun van de Kerken en denkt al hardop na over een eigen medische keten voor onverzekerden. "Als er een alternatief vergoedingssysteem voor medische en psychiatrische hulp te realiseren zou zijn, dan is dat een zegen voor de onderkant van de Nederlandse samenleving, waar steeds meer mensen verstoken blijven van hulp die nog niet zo heel lang geleden voor iedereen was weggelegd."
Bron: Katholiek Nieuwsblad
Comments