In het nieuws‎ > ‎

Amsterdam zonder weigerambtenaren

Geplaatst 2 sep. 2011 02:06 door De Stadslamp Amsterdam   [ 3 sep. 2011 03:46 bijgewerkt ]
ND, 2-9-2011.
Amsterdam is weer een 'weigerambtenaarvrije gemeente'. Een woordvoerder van stadsdeel Nieuw-West, waar tot voor kort twee ambtenaren in dienst waren die geen homohuwelijken wilden sluiten, bevestigde dat donderdag.

Voor een trouwambtenaar is een andere functie gevonden buiten de afdeling Burgerzaken. Van de andere eindigt het contract eind oktober. Tot die tijd mag ze geen huwelijken meer sluiten. Sinds 2007 benoemt Amsterdam alleen trouwambtenaren die ook homo's en lesbiennes in de echt willen verbinden. Een van beide vrouwen was voor die tijd aangenomen. De ander had vorig jaar tijdens een sollicitatie nog aangegeven geen bezwaren te hebben tegen het sluiten van homohuwelijken.

Wethouder Eric van der Burg (Personeel) zei blij te zijn dat de stad, waar het sluiten van homohuwelijken begon, van 'deze schandvlek' is verlost en weer als weigerambtenaarvrije stad te boek staat. 

Christennetwerk gmv noemt de handelwijze van Amsterdam een nieuwe kras op de godsdienstvrijheid in Nederland. 'Het is een trouwambtenaar in de praktijk dus niet toegestaan om te geloven dat God het huwelijk aan man en vrouw heeft gegeven en daar ook naar te handelen.' Volgens een woordvoerder van de vakorganisatie biedt de wet die ruimte wel. Christennetwerk gmv is bezorgd dat andere gemeenten het voorbeeld van Amsterdam zullen volgen.
Comments