In het nieuws‎ > ‎

Arie Boomsma over geloof en homoseksualiteit

Geplaatst 8 feb 2011 07:05 door De Stadslamp Amsterdam
Ranfar.blogspot.com, 7-2-2011.
"Ik ben er van overtuigd dat de tijd van verbale evangelisatie voorbij is", dat zei KRO-presentator Arie Boomsma afgelopen zondag in een tweegesprek met Bas van der Graaf van de Jeruzalemkerk. Circa 150 toehoorders - merendeels studenten - waren aanwezig bij een vesper met aansluitend live interview over Boomsma's leven, werken en geloven.

"Een bijbeltje pakken en dan aanwijzen wat jou zo aanspreekt, dat werkt gewoon niet. Als je in deze tijd iets van je geloof wil overdragen, dan zul je moeten laten zien dat het bij jou zelf iets positiefs teweeg brengt." Boomsma zei dat in reactie op vragen naar zijn engagement met homo-emancipatie. Het vertolken van een positief geluid over kerk en homoseksualiteit is volgens Boomsma missionair. "Als wij een God hebben die allereerst en allermeest Liefde is, dan kan het niet zo zijn dat wij blijven steken in het oordelen over anderen. Dan moet er iets van die liefde in ons doorwerken. Anders kan je toch ook niet verwachten dat mensen wel eens wat meer over die God willen horen?"
Boomsma vertelde dat zijn bewogenheid met homo's dateerde uit zijn jaren in de VS, toen een HIV-positieve vriend te maken kreeg met stigmatisering en uitsluiting. Terug in Nederland viel hem op dat homoseksualiteit in de kerk vooral een twistpunt was. "De kerk splijt echt op dit issue. Er is geen midden te vinden". Zoals bekend werd Boomsma door zijn toenmalige werkgever de EO geschorst nadat hij meewerkte aan een fotoshoot voor het blad l'Homo. Nu maakt hij voor de KRO het programma 'uit de kast', dat jonge homo's volgt tijdens hun coming out. Boomsma: "Ik vind dit een geweldig relevant thema en ik vind dat wij daar juist als christenen iets in te betekenen hebben." Over zijn vertrek bij de EO zei de presentator eigenlijk pas nu - een jaar na dato - een beetje tot rust gekomen te zijn. "Ik vond het vooral jammer dat er bij de EO steeds zo op de rem getrapt moest worden. Christen zijn vandaag betekent volgens mij dat je een tegengeluid moet laten horen en niet dat je je moet conformeren aan een groep." Boomsma noemde het een verademing bij de KRO te kunnen praten over hoe programma's gemaakt moeten worden en niet meer over de vraag of ze wel gemaakt kunnen worden. Wat Boomsma betreft kiest de kerk in de toekomst ook meer voor actualiteit, relevantie en authenticiteit en minder voor rust in de tent. "Een kerk met uitpuilende balkons en mensen die over de reling hangen om iets terug te roepen naar de dominee, dat is mijn ideaal!"
 
tekst: Ranfar Kouwijzer.
Comments