In het nieuws‎ > ‎

Augustanakerk wordt Augustanahof

Geplaatst 13 jun 2016 13:40 door De Stadslamp Amsterdam
Lutherse Diaconie, 8-6-2016.

Persbericht

Omzien naar elkaar in hof en buurt

Amsterdam, 6 juni 2016. De Augustanakerk, aan de Erasmusgracht in Bos en Lommer, krijgt een nieuwe bestemming. De kerk wordt door de Amsterdamse Lutherse Diaconie omgebouwd tot Augustanahof. Met daarin zestien sociale huurwoningen voor 1 of 2-persoonshuishoudens, met name voor ouderen, maar ook voor een aantal jongere mensen. De kerk blijft een ontmoetingsfunctie voor de buurt houden. Ook komt er een kapel voor kleinschalige vieringen en voor bezoekers die stilte zoeken of een kaarsje willen branden. Bezoekers kunnen ook terecht in de stiltetuin. Eén van de woningen wordt gasthuis en is bedoeld voor mensen die tijdelijk een ademplek nodig hebben. Nu de omgevingsvergunning definitief is, kan de bouw beginnen en zal de Augustanahof in 2017 in gebruik worden genomen.

Mensen hebben mensen nodig
Onder het motto ‘Mensen hebben mensen nodig’ investeert de Diaconie in omzien naar elkaar. Dit doet ze al vanaf 1588; onder meer via hofjes zoals bv. de Lutherhof aan het Staringplein. Van de bewoners van de nieuwe Augustanahof wordt gevraagd om zich in te zetten voor hof, kerk en buurtactiviteiten, zoals maaltijden, themabijeenkomsten en inloopactiviteiten. Daarmee blijven de drie oorspronkelijke functies van de Augustana -kerk, maatschappelijk en wonen- bewaard, maar krijgen deze een nieuwe invulling: samen wonen, omzien naar elkaar in hof en buurt, gastvrijheid, stilte en inspiratie. De Diaconie heeft kwartiermakers geworven die na oplevering van de Augustanahof er gaan wonen en nu al meedenken over de ontwikkeling.

Vorm en uitstraling kerkgebouw blijven bewaard
De Augustanakerk was eigendom van de Evangelisch-Lutherse Gemeente Amsterdam. In 2015 stopten de zondagse kerkdiensten in verband met teruglopend ledental en bezuinigingen. De Diaconie, de ‘sociale poot’ van de kerkgemeente, nam het gebouw over en ontwikkelde met een grote groep vrijwilligers, architectenbureau PonecdeWinter en Wolters Vastgoed de Augustanahof. De kapel in samenwerking met interieurontwerper Joanne Zwart. Vorm en uitstraling van het kerkgebouw blijven bewaard.

======================================================================
Voor de redactie: meer informatie bij Hanne Wilzing, algemeen secretaris van de Lutherse Diaconie: h.wilzing@diaconie.com , tel. 020 4044708 of 06 51340442. Opwww.diaconie.com staat meer info over het project.
Comments