In het nieuws‎ > ‎

Brief bisschop over misbruik voorgelezen in parochies

Geplaatst 15 mrt. 2010 02:52 door De Stadslamp Amsterdam   [ 15 mrt. 2010 10:52 bijgewerkt ]

Trouw, 15-3-2010. In parochies van het bisdom Haarlem-Amsterdam is zondagochtend tijdens de eucharistieviering een brief voorgelezen van bisschop Jos Punt. Daarin veroordeelt hij het seksueel misbruik binnen katholieke instellingen. „We kunnen deze mistoestanden niet vrijpleiten. Juist niet als kerk die hoge morele eisen stelt aan onszelf en anderen", schrijft de bisschop in de brief.

De bisschop voelt zich ’geschokt en beschaamd’. „Wij moeten onderkennen dat er structureel ernstige fouten hebben gezeten in het toenmalige opvoedingssysteem.”

Een vrijwilliger van de St. Josephparochie in Haarlem vindt het goed dat de bisschop een brief heeft geschreven aan de katholieken van zijn bisdom. „Je kunt als kerk moeilijk geen sjoege geven. We hebben gebeden voor de mensen die slachtoffer zijn geworden van die verkeerde situaties.”

Bisschop Punt vindt dat de aandacht nu eerst naar de slachtoffers moet uitgaan. „In het bijzonder naar degenen van wie het leed nooit door de kerk is gezien en erkend en waarbij de daders al zijn overleden. Wij geven hen de volle erkenning van de levenslange geestelijke wonden die hen zijn toegebracht. De kerk draagt de schuld hiervoor in zijn geheel.”

De bisschop vindt de publieke verontwaardiging die de kerk nu ontvangt over de ’zwartste bladzijde uit de geschiedenis’ terecht.

Het celibaat noemt hij geen beslissende factor in de verhalen van het seksueel misbruik. „Niettemin hebben wij ons voorgenomen om bij de toelating tot het gewijde ambt nog sterker te laten toetsen of kandidaten de geestelijke en affectieve rijpheid bezitten om het celibaat op zich te kunnen nemen.”
 
Lees hier de bisschoppelijke brief.
 

Comments