In het nieuws‎ > ‎

Columnwedstrijd voor kerkhervormers

Geplaatst 22 sep 2010 02:31 door De Stadslamp Amsterdam   [ 22 sep 2010 02:45 bijgewerkt ]
Protestantse Kerk Amsterdam, 21-9-201. De Protestantse Kerk Amsterdam organiseert een columnwedstrijd. De kerk schrijft hierover het volgende: 'De kerk beheert het oude goud van de christelijke traditie. Maar wat doet ze ermee? Begin 16e eeuw vonden sommigen dat de erfenis verkwanseld werd. Eén van hen, een augustijner monnik, zette zich in voor het opdelven van het goud. Van hem – Maarten Luther – zijn de gevleugelde woorden: "Hier sta ik, ik kan niet anders". De rest is geschiedenis.'

'Die geschiedenis, die onder meer de Protestantse Kerk in Nederland heeft opgeleverd, is niet uitgewerkt. Maar wat valt er mee te doen? Leren hoe je kerken netjes sluit? Het gelovig deel der natie terugtrekken binnen de linies van de bible belt? Wij zijn ervan overtuigd dat een nieuwe generatie betere ideeën heeft. Bevlogen reformatoren met lef, haalbare plannen of hemelbestormende initiatieven. Hervormers, die zeggen: "Anders! Daarom sta ik hier". Het hoeven geen uitwerkte, doortimmerde ideeën te zijn – meer een column dan een preek, eerder een 'cri de coeur' dan een doorwrochte analyse.'

De tien beste columns worden geplaatst op de website van dagblad Trouw. De winnende reformatoren zijn op Hervormingsdag eregasten van de Protestantse Kerk Amsterdam. Tijdens het 'Festival van de Hervorming' op 31 oktober wijst een jury drie winnaars aan: zij krijgen een boekenbon van 100 euro en spreken hun column live uit voor het festivalpubliek. Daarna kiest het publiek de beste bijdrage – de publiekslieveling wint de meerdaagse Lutherreis voor twee personen. Trouw zal verslag doen van de middag.

Inzenden is mogelijk voor personen tot 35 jaar. Deze kunnen hun column van maximaal 400 woorden voor 20 oktober zenden naar columnwedstrijd @ protestantsamsterdam.nl of naar het Kerkelijk Bureau Protestantse Kerk Amsterdam, Nieuwe Keizersgracht 1 A, 1018 DR Amsterdam t.a.v. Hanna van Dorssen. De jury bestaat uit Ciska Stark (preekspecialist Protestantse Theologische Universiteit), Ruard Ganzevoort (hoogleraar praktische theologie Vrije Universiteit) en Lodewijk Dros (chef 'Letter & Geest' vanTrouw).

Op www.protestantsamsterdam.nl staat meer informatie over de columnwedstrijd en over het volledige Hervormingsdagprogramma. In de ochtend is er een protestants-oecumenische kerkdienst in De Nieuwe Kerk, 's middags vindt het 'Festival van de Hervorming' plaats. Vervolgens is de muzikale aftrap van 'De Preek van de Leek' en tenslotte een feestelijke borrel.

Bron: Protestantse Kerk Amsterdam
Comments