In het nieuws‎ > ‎

Complete archief Kuyper op internet

Geplaatst 10 jan 2011 03:34 door De Stadslamp Amsterdam   [ 10 jan 2011 03:37 bijgewerkt ]
RD, 07-01-2011

AMSTERDAM – Het complete archief van de Nederlandse theoloog en staatsman Abraham Kuyper (1837-1920) komt binnenkort beschikbaar via internet.

Dat maakte prof. dr. George Harinck, directeur van het Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme (HDC) aan de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam, vrijdag bekend. Het HDC werkt daarbij samen met het Princeton Theological Seminary in de Verenigde Staten.

Abraham Kuyper was de oprichter van de eerste politieke partij in Nederland, de ARP. Hij stichtte de Vrije Universiteit, droeg bij aan de vorming van de Gereformeerde Kerken in Nederland en was van 1901 tot 1905 minister-president.

Harinck noemt het bijzonder dat het archief van Kuyper, de vader van het neocalvinisme, straks „van Groenland tot Nieuw-Zeeland” te raadplegen is voor onderzoek.

Princeton beschikt als enige in de wereld over het volledige werk van Kuyper. „Zelfs in Nederland hebben we dat niet compleet”, zegt Harinck. Zij hebben er particuliere fondsen voor geworven om al het werk van Kuyper te kunnen aankopen.”

In de Verenigde Staten bestaat veel belangstelling voor Kuyper en diens neocalvinistische gedachtegoed. Samen met prof. dr. C. van der Kooi, hoogleraar dogmatiek aan de VU, gaat Harinck volgende maand enkele weken college geven aan het Fuller Theological Seminary in Pasadena, Californië.

Harinck heeft tegenwoordig wekelijks contact met mensen in de Verenigde Staten over projecten rond Abraham Kuyper. Het HDC is onder meer betrokken bij een project dat de vertaling van de publicaties van Kuyper in het Engels beoogt, in combinatie met de opzet van de Abraham Kuyper Digital Library. Bij deze projecten zijn diverse Amerikaanse instellingen betrokken.

„De aandacht voor het neocalvinisme neemt steeds meer toe”, aldus Harinck. „Op het ogenblik is er erg veel belangstelling voor Kuyper, maar ook voor bijvoorbeeld de gereformeerde theoloog Herman Bavinck (1854-1921). Als er in Nederland over Kuyper wordt gesproken, dan gebeurt dat toch vaak wat zeurderig. Hij wordt gezien als de man van de verzuiling, iets waar we hier wel klaar mee zijn.”

Hoe anders is het in Noord-Amerika. „Juist progressieve mensen vinden aansluiting bij het gedachtegoed van Kuyper. Kuyper vond dat je je geloof niet buiten het publieke domein kon houden. Dat was daar een onderdeel van. Zij zeggen nu: Er moet vrijheid en gelijkheid zijn voor álle mensen. Dus er moet ruimte zijn voor joodse scholen, christelijke scholen, islamitische scholen, maar ook atheïstische onderwijsinstellingen.”
Comments