In het nieuws‎ > ‎

De kerk als stad op een berg

Geplaatst 15 jan 2010 08:18 door De Stadslamp Amsterdam
RD, 14-01-2010. De kerk in de samenleving moet zijn als een stad op een berg: een zichtbare gemeenschap die contrasteert met de wereld. Maar dat kan niet wanneer ze haar deuren en ramen stevig sluit.

Prof. dr. James C. Kennedy, hoogleraar Nederlandse geschiedenis sinds de middeleeuwen aan de Universiteit van Amsterdam, pleit voor een nieuwe publieke rol voor de kerken. Hij doet dat in het boek ”Stad op de berg” (uitg. Boekencentrum), dat donderdagavond in de Waalse Kerk in Den Haag wordt gepresenteerd. De eerste exemplaren zijn voor D66-leider Pechtold en voor mw. ds. A. Haasnoot, vice-preses van de generale synode van de Protestantse Kerk in Nederland.

Om de stad van God zichtbaar te maken, zal de kerk volgens Kennedy een contrasterende gemeenschap moeten zijn. Daar hebben gemeenteleden elkaar lief, ze zorgen voor elkaar, ze oefenen zich in christelijke discipline, ze zijn geworteld in hun traditie en weten hun visie op de wereld en het samenleven op handige wijze naar buiten te brengen.

In zijn boek gaat Kennedy in op de veranderende rol van protestantse kerken in het publieke domein. Hij constateert dat ze een bescheiden rol spelen: de aanwezigheid van het christendom in Nederland is niet erg kerkelijk. De Rooms-Katholieke Kerk of de Protestantse Kerk in Nederland lijken in de marges van de samenleving te functioneren. „Het is niet waarschijnlijk dat een Nederlandse kerk op het bordje naast de ingang zichzelf aanprijst als ”Zentrum der Gemeinde”, zoals de rooms-katholieke parochiekerk dat doet in het Duitse Elten, vlak over de grens bij Zevenaar.”

Terwijl kerken worstelen met het vinden van een plekje in de publieke ruimte, neemt juist de waardering voor hun werk toe. Zo steunen actieve kerkgangers goede doelen bovengemiddeld met hun geld en inzet. En ook een politicus als Pechtold is bereid om een positieve rol te zien voor religie in haar nieuwe maatschappelijke vorm. „De D66-leider zei zelfs dat hij voor „de scheiding van kerk en staat” is maar niet voor „de scheiding van kerk en straat”, want een kerk in de straat heeft voordelen.”
 
Lees meer in RD, 14-1-2010
Comments