In het nieuws‎ > ‎

De Nieuwe Kerk bol van het joodse leven

Geplaatst 17 dec. 2011 11:39 door De Stadslamp Amsterdam
Kerknieuws.nl/ANP, 16-12-2011.

"De kerk en het jodendom, geen gemakkelijke combinatie'', introduceerde conservator Edward van Voolen donderdag de tentoonstelling 'Jodendom. Een wereld vol verhalen' in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. "En hoe moet je een kerk joods maken? Dat is onmogelijk, maar we hebben het wel geprobeerd.''

Aan de hand van kunstwerken, manuscripten en voorwerpen uit het dagelijks leven vertelt de tentoonstelling het verhaal van 3000 jaar joodse religie, cultuur, kunst en geschiedenis wereldwijd. De expositie over onder meer heilige joodse plaatsen en feesten is te bezichtigen van aanstaande zaterdag tot en met 15 maart en is in samenwerking met het Joods Historisch Museum tot stand gekomen.

,,Ik wilde de kerk niet verbergen achter grote doeken, maar belangrijke plekken in de kerk laten corresponderen met belangrijke zaken in het jodendom'', legde Van Voolen uit. "Zo hebben we in het midden van de kerk, het hoogaltaar, het centrum van het joodse geloof geplaatst: de heilige boeken.''

De objecten komen uit particulier bezit en musea uit de hele wereld. Topstukken zijn onder meer delen van de circa 2000 jaar oude Dode Zeerollen uit het Israël Museum in Jeruzalem, die voor het eerst in Nederland te zien zijn. De in 1947 vlakbij de Dode Zee ontdekte schriftrollen geven een beeld van het joodse leven in de klassieke oudheid ten tijde van Jezus. De delen die in De Nieuwe Kerk te zien zijn, beschrijven feesten en offers.

Ook is Van Voolen blij met een enorme houten maquette uit Hamburg uit de 17e eeuw van de Tempel van Salomo, de eerste Israëlische tempel in Jeruzalem uit ongeveer 900 voor Christus. "Dit tempelmodel is in 300 jaar tijd nooit uit Duitsland geweest'', vertelde de conservator vol trots.

De expositie toont verder enkele schilderijen van de joodse Frans-Russische kunstenaar Marc Chagall (1887-1985). Daarnaast hangen verspreid over de hele kerk grote witte doeken met teksten in allerlei talen uit de joodse traditie. ,,Ik had soms het gevoel dat ik me in een snoepwinkel bevond bij het uitzoeken van al deze bijzondere objecten'', sprak Van Voolen verlekkerd.

De tentoonstelling past in de serie wereldreligies van De Nieuwe Kerk. Zo stond de kerk vorig jaar in het teken van de islam. "Zeker 200 basisscholen hebben zich al aangemeld om langs te komen'', verheugde een woordvoerder zich over de reeds getoonde belangstelling voor de expositie over het jodendom.

Bron: ANP
Comments