In het nieuws‎ > ‎

De Nieuwe Kerk viert 600e verjaardag

Geplaatst 19 mei 2010 10:54 door De Stadslamp Amsterdam   [ 20 mei 2010 05:30 bijgewerkt ]
RD, 19-05-2010
AMSTERDAM (ANP) - De Nieuwe Kerk op de Dam in Amsterdam is dit jaar zeshonderd jaar in gebruik. Om deze mijlpaal te vieren, wordt woensdagavond in het bijzijn van koningin Beatrix teruggeblikt op de historie van het monumentale gebouw.

In het teken van het jubileum zullen er het hele jaar door extra beeld- en filmexposities, rondleidingen, concerten en andere activiteiten plaatsvinden.

Een van de bijzondere gebeurtenissen de afgelopen eeuwen was een brand die in 1645 de kerk beschadigde, waarna het gebouw werd gerestaureerd. Toen de Hervormde Kerk in 1980 na een restauratie van ruim twintig jaar als eigenaar de kosten van het pand niet meer kon dragen, werd de Nationale Stichting De Nieuwe Kerk opgericht. De stichting zet zich sinds dertig jaar in voor cultuur in de kerk.

De Nieuwe Kerk dient jaarlijks als toneel voor de herdenkingsdienst voorafgaande aan de Nationale Dodenherdenking. In 2002 trouwden prins Willem-Alexander en prinses Màxima er. Zes Nederlandse koningen en koninginnen zijn er ingehuldigd.
 
Comments