In het nieuws‎ > ‎

Diaconaal project Amsterdam Zuidoost wint Eurodiaconia Award

Geplaatst 27 nov 2013 01:17 door De Stadslamp Amsterdam
logo stap verderKerk in Actie, 26-11-2013.

‘Stap verder’, een project dat door Kerk in Actie is genomineerd voor de Eurodiaconia Award, heeft een Europese prijs gewonnen. De prijs voor ‘Stap verder’ zal op 27 november van dit jaar worden uitgereikt tijdens een congres van Eurodiaconia in het Europese Parlement in Brussel.

Aan deze prijs is geen geldbedrag verbonden, maar het is wel een eer om als Europees project te worden gekozen.

Kerk in Actie biedt, namens de diaconieën van de Protestantse Kerk, financiële ondersteuning aan diaconale initiatieven die op een waardevolle manier mensen verder helpen. Kerk in Actie heeft ‘Stap verder’ genomineerd omdat het in Amsterdam Zuidoost mensen uit alle culturen bijstaat.

Amsterdam Zuidoost is een stadsdeel waar mensen met verschillende nationaliteiten samen wonen. Veel bewoners hebben zich er als migrant vanuit de rest van Nederland en de wereld gevestigd: Friezen, Ghanezen, Pakistani, Polen, Brabanders en Surinamers.

Afkomst speelt echter meestal ook op een andere manier een rol. Doordat wijkbewoners bijvoorbeeld zijn verhuisd van dorp naar stad, van agrarische samenleving naar dienstverlenende, van een monocultuur naar vele culturen of van een overzichtelijke samenleving naar een complexe bureaucratie.

Daarom biedt ‘Stap Verder’ activiteiten en projecten aan om inwoners van Zuidoost een stap verder te brengen. Dan gaat het bijvoorbeeld om Nederlandse taalles, waarbij ‘taalmaatjes’ met mensen in de dagelijkse praktijk hun taalvaardigheid oefenen. Ook is er een kenniscentrum waar mensen uit de wijk informatie kunnen krijgen over voorzieningen waarvan ze gebruik kunnen maken en waar ze vertrouwelijk over vragen en problemen kunnen spreken.

Wijkbewoners kunnen bij ‘Stap verder’ praktische hulp krijgen, die er onder andere uit kan bestaan dat mensen zonder vaste woon-of verblijfplaats een postadres krijgen, een plek om de was te doen, een douche te nemen of een maaltijd te koken. De organisatie Dokters van de Wereld informeert bewoners die vragen hebben over de medische zorg en het recht op zorg binnen het Nederlandse zorgsysteem. Daarbij heeft de organisatie speciale aandacht en zorg voor migranten die hun verblijfsvergunning nog niet rond hebben.

Tijdens het congres waarbij de prijs aan ‘Stap verder’ zal worden uitgereikt, zullen de genomineerden zich presenteren en zullen verschillende sprekers (zie de bijlage, Engelstalig) inleidingen houden over de rol van maatschappelijke organisaties bij de opvang van migranten in Europa. ‘Stap verder’ zet zich ervoor in dat nieuwkomers in de samenleving niet worden buitengesloten, maar dat hen gastvrijheid wordt geboden.

Meer informatie: www.stapverder.org
Comments