In het nieuws‎ > ‎

Dichter en predikant Jaap Zijlstra overleden

Geplaatst 23 dec 2015 06:50 door De Stadslamp Amsterdam   [ 23 dec 2015 06:52 bijgewerkt ]
Parool/ANP, 22-12-2015

In zijn woonplaats Amsterdam is dinsdag de dichter, predikant en tv-presentator Jaap Zijlstra op 82-jarige leeftijd overleden. Zijlstra wordt begraven in het domineesgraf in Zunderdorp, waar sinds 1871 niemand meer is begraven.

foto: Jaap Zijlstra in het programma De Nachtzoen in 2010 © Screenshot De Nachtzoen / Youtube

Hij was al enkele weken ziek, liet een woordvoerder van de familie weten. 'Ik ben uitgeput,' schreef hij op 8 december op zijn Facebookpagina.

Zijlstra publiceerde vanaf 1965 ruim twintig dichtbundels en ook zette hij dagelijks werk op Facebook. Daarnaast schreef hij liederen voor de kerk.
Als gereformeerd predikant stond hij in Duurswoude, Delfzijl, Vorden en Amsterdam. Verder fungeerde hij in heel Nederland als gastpredikant. Zijlstra, die theoloog was, presenteerde bij de NCRV tussen 1987 en 1990 het tv-programma Kerkepad.

Voor de dichtbundel Ik Zie je Zo Graag kreeg hij in 1991 de Prijs van de Vlaamse Poeziëdagen. In 2010 ontving hij de Dr. C. Rijnsdorp Prijs voor zijn hele oeuvre.(Bewerkt door: Priscilla Tienkamp)

Gedicht

'Tot mijn verdriet deel ik u mee, dat ik niet langer gedichten zal plaatsen' , schreef Jaap Zijlstra op 8 december op zijn Facebookpagina. 'Ik ben er niet meer toe bij machte. Als u iets verheugends voor mij wilt doen, schrijft u dan volgend gedicht nauwkeurig over en bewaar het.'

Als de dag begint te doven
en de zon mij niet meer ziet,
als de schemering gaat komen
en ik stil word van verdriet,
als de nacht valt en mijn vogel
niet meer opdaagt met een lied -
na mijn duisternis Uw licht,
na mijn zwijgen Uw gedicht

Op de site van het Parool staat een kort interview met Jaap Zijlstra ( de Nachtzoen, 2010)
Comments