In het nieuws‎ > ‎

'Dominee van de Zuidas' is meest spraakmakende theoloog

Geplaatst 22 jun 2013 07:43 door De Stadslamp Amsterdam
Trouw, 22-6-2013

De prijs voor meest spraakmakende theoloog gaat dit jaar naar Ruben van Zwieten. De jurist en voormalig president van het Leids studentencorps Minerva ontpopte zich de afgelopen jaren tot de 'dominee van de Zuidas'.

Dat is vrijdagavond bekendgemaakt tijdens de Nacht van de Theologie. Het jaarlijkse theologengala vond ditmaal plaats aan boord van het passagiersschip SS Rotterdam. De publicatieprijs ging naar Hoe streelt jouw zegging mijn gehemelte, Kees Waaijmans studie over psalm 119. Waaijman is er volgens de jury in geslaagd om de lezer te raken en te ontroeren. 'Vernieuwend, geschikt voor een breed publiek en relevant', luidt het oordeel.

Van Zwieten organiseert als 'predikant-directeur' van de organisatie Zingeving Zuidas bezinningslunches en andere zingevingsactiviteiten voor zakenlieden. Wie meer wil, kan aanschuiven bij gespreksavonden over bijbelse thema's. Door die aanpak komt hij volgens de jury in gesprek met met mensen 'voor wie een theoloog niet het eerste aanspreekpunt zou zijn'.

'Velen zijn onbewust op zoek'
'Het is als theoloog soms enorm verrassend om te horen hoe een advocaat bijbelse teksten uitlegt', vertelde Van Zwieten in 2009 in Trouw. 'Ze staren op woorden en leggen verbanden die wij nooit vermoed hadden. Later praten we aan de hand van de tekst over hoe het bijbelse verhaal in het leven aan het licht komt. Dat is zingeving waar velen, soms onbewust, naar op zoek zijn.'

Aan zijn studie theologie begon hij 'blanco': hij was tot zijn achttiende nauwelijks in de kerk geweest. Al snel combineerde hij de studie met een tweede traject, rechten, en werkte hij enkele dagen per weerk voor de Rabobank. In 2005 begon hij als 'headhunter': hij zette een bedrijf op dat bemiddelt tussen studenten en multinationals.

Zijn meest recente initiatief probeert de Zuidas 'menselijker te maken'. De Nieuwe Poort organiseert onder meer lezingen, literatuur- en muziekavonden en 'ontmoetingsdiners'. Behalve hij waren ook Rikko Voorberg (oprichter van de gereformeerde pioniersgemeente Stroom-West) en Orlando Bottenbley (predikant in initiatiefnemer van een talkshowreeks in Drachten) genomineerd.

Comments