In het nieuws‎ > ‎

Doopsgezinden vieren vier jubilea

Geplaatst 13 jan 2011 05:03 door De Stadslamp Amsterdam
IKON kerknieuws, 10-1-2011. De ongeveer 9.000 doopsgezinden in Nederland vieren in 2011 maar liefst vier jubilea: de 450ste sterfdag van Menno Simons, het 275-jarige bestaan van het doopsgezinde seminarium, het 200-jarige bestaan van de Sociëteit en 100 jaar geleden was Anne Zernike de eerste vrouwelijke predikant van Nederland.

Menno Simons kan worden gezien als de enige hervormer van Nederlandse bodem. Onder invloed van zijn gedachtegoed groeide de doopsgezinde beweging, in het buitenland bekend als de mennonieten. De verschillende doopsgezinde gemeenten in Nederland (momenteel 114 in aantal) kennen een grote zelfstandigheid, en pas sinds 1810 zijn de gemeenten in een koepelorganisatie met elkaar verbonden: de Algemene Doopsgezinde Sociëteit (ADS).

"We herdenken met het oog op de toekomst", zegt Henk Stenvers, directeur van de ADS, "ook al hebben we een indrukwekkend verleden, wij vinden dat in de viering van deze jubilea de toekomst van de doopsgezinde geloofsgemeenschap en het daarbij behorende gedachtegoed centraal moet staan". Met de jubilea wil de ADS nadrukkelijk naar buiten treden: "We willen vertellen waar we staan en laten zien dat de thema’s van de doopsgezinden ook nu en in de toekomst actueel zijn."

De officiële opening van het jubileumjaar vindt plaats op 5 maart in de Amsterdamse Singelkerk. Informatie over deze en andere activiteiten is te vinden op de website van de ADS.
Comments