In het nieuws‎ > ‎

Erik Borgman wint theologieprijs

Geplaatst 22 jun 2012 00:33 door De Stadslamp Amsterdam
ND, 21-6-2012.

AMSTERDAM - De rooms-katholieke theoloog prof. Erik Borgman, hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg, was vorig jaar 'de meest spraakmakende theoloog'.

De winnaar van de Theologie Podiumprijs 2012 is donderdagavond bekendgemaakt tijdens de tweede Nacht van de Theologie, die plaatsvond in de Hermitage in Amsterdam. De prijs is bedoeld voor een theoloog die vorig jaar de theologie op de kaart zette. Vorig jaar won de katholieke cultuurtheoloog Frank Bosman.

Borgman, hoogleraar theologie van de religie, in het bijzonder het christendom, was door het publiek en een vakjury gekozen boven twee andere genomineerden: protestants predikant Janneke Nijboer en de eerste vrouwelijke Nederlands-gereformeerde gemeentepredikant Judith Cooiman. Juryvoorzitter Erik Jan Tillema stelde bij de uitreiking dat Borgman ook buiten kerkelijk Nederland bekendheid geniet doordat hij regelmatig op televisie verschijnt, voor de radio spreekt of opinieartikelen schrijft. 'Hij wil met deze activiteiten vooral wijzen op het belang van religie in het publieke domein.'
Theologie Publicatieprijs

De Theologie Publicatieprijs voor het beste theologische boek ging naar de theoloog Gerben Heitink voor zijn boekGolfslag van de tijd. De twee andere kanshebbende boeken waren: De Bijbel theologisch van Klaas Spronk en Archibald van Wieringen en Flirten met God van Koert van der Velde.

Oud-premier Ruud Lubbers overhandigde tijdens de Nacht van de Theologie theoloog en dichter Huub Oosterhuis de eerste Theologie Oeuvreprijs vanwege zijn bijdrage aan de liturgische kerkmuziek vanaf eind jaren vijftig.

Voor de gelegenheid presenteerde Oosterhuis het pamflet 'Red hen die geen verweer hebben' (Uitg. Ten Have). Opgeknipt in 25 punten kritiseert hij daarin de Westerse maatschappij waarin eigenbelang, hebzucht en begeerte centraal staan. Het systeem van de 'vrije markt' regeert de wereld, dringt ons oorlogen op en tast onze publieke moraal aan, stelt Oosterhuis. 'Wij worden dagelijks verleid om hierin mee te gaan, het te accepteren, het goed te praten, te denken dat het niet anders kan, en ons geweten aan te passen, te verdoven. Met groot, geraffineerd vertoon van consumptiegoederen, begeleid door ingenieuze media, wordt geprobeerd ons verstand te benevelen, zodat wij massaal vergeten hoeveel stervende kinderen per dag de prijs betalen voor ons redelijk welvarende, rijke, schatrijke leven.' Van die 'uitbuitingspraktijken' moet de mens zich bekeren.

Oosterhuis signaleert echter dat in 'alle kerkelijke theorieën' is gaan betekenen dat Jezus 'jouw ziel zal redden voor het hiernamaals'. Maar bekering is volgens de dichter 'dat zij alles deelden met elkaar en niemand was in nood of leed gebrek'.

De Nacht van de Theologie werd in 2011 voor het eerst georganiseerd om theologie op een nieuwe manier onder de aandacht te brengen. Het was onzeker of er een tweede versie zou komen. Nu die er is geweest, schat coördinator Tom Mikkers in dat de Nacht van de Theologie een traditie zal blijven. Hoofdorganisatoren als NCRV en dagblad Trouw willen in elk geval door. Behalve een diner waren er workshops met onder meer boekpresentaties.
Comments