In het nieuws‎ > ‎

'Evangelische christenen zijn veranderd'

Geplaatst 20 apr 2012 04:01 door De Stadslamp Amsterdam
IKON, 20-4-2012.

Evangelische christenen zijn in de afgelopen veertig jaar veranderd van een teruggetrokken groep tot een actief onderdeel van de samenleving. Dat concluderen verschillende VU-onderzoekers in een onlangs verschenen boek.

Vroeger hadden evangelikalen een sterke afkeer van de universitaire wijze van theologie bedrijven, nu maken ze deel uit van theologische faculteiten. Ook de afkeer voor politiek is grotendeels verleden tijd. Enkele decennia terug trokken ze zich terug op zichzelf, nu zijn ze actief binnen een waaier van politieke partijen en bewegingen, van SP en GroenLinks tot ChristenUnie en de SGP. En meer dan voorheen experimenteren ze met nieuwe vormen.

De onderzoekers beschouwen het evangelische christendom als een beweging met een aantal duidelijke vernieuwings- en emancipatietendensen aan de rand van het gevestigde kerkelijke christendom, met wortels in de Reformatie en het piëtisme. De emancipatie heeft onder meer betrekking op de verhouding tussen mannen en vrouwen, op democratische besluitvorming en de invulling van ambten. De auteurs signaleren dat de evangelische beweging zich in een cruciale fase bevindt: weet zij haar oorspronkelijke elan te bewaren of gaat zij op in het grote, grijze midden?

Het boek Evangelical Theology in Transition is verkrijgbaar via de VU.

Bron: IKON
Comments