In het nieuws‎ > ‎

Evangelischen: spirituele hang naar vernieuwing en transformatie

Geplaatst 25 apr 2012 07:00 door De Stadslamp Amsterdam   [ 27 apr 2012 02:41 bijgewerkt ]
Hetgoedeleven.com, 25-4-2012

Geen enkele revolutionaire beweging slaagt erin om het elan van de eerste fase vast te houden. Ook de evangelische beweging, ontstaan in de jaren zestig, heeft andere gelaatstrekken gekregen.

Theoloog Arie Zwiep werkt dagelijks met studenten van allerlei pluimage. Foto: Tjerk de Reus

Vandaag belegt de Vrije Universiteit een symposium over het veranderingsproces dat zichtbaar in de Nederlandse evangelische theologie, onder de noemer: Evangelical Theology in Transition. Tijdens deze gelegenheid wordt een gelijknamige boek gepresenteerd, waarin tien Nederlandse theologen een beeld schetsen van evangelische theologie. Een van de samenstellers van het boek is dr. Arie Zwiep, docent Hermeneutiek en Nieuwe Testament aan de Vrije Universiteit.

In evangelische kring vallen drie ontwikkelingen op: toenemende openheid voor academische theologie, groeiend besef van verwantschap met de vijand van ooit: de traditionele kerken, en de sterker wordende overtuiging dat je als christen een plek hebt middenin de cultuur.

Zwiep: ,,De evangelische beweging is heel divers en lastig grijpbaar. Toch kun je gerust stellen dat deze drie ontwikkelingen zich voordoen. Uiteraard verschillen de meningen over de vraag hoe je deze veranderingen moet waarderen.”


Comments