In het nieuws‎ > ‎

Ex-imam doet belijdenis in Amsterdamse Noorderkerk

Geplaatst 2 apr 2013 03:30 door De Stadslamp Amsterdam
CIP / Het Goede Leven, 2-4-2013.

In zijn vaderland Guinee was hij imam. Zondag deed hij belijdenis en is hij gedoopt in de protestantse Noorderkerk in Amsterdam. Zijn naam wordt om veiligheidsredenen niet in de media gemeld. "Als mijn familie weet dat ik christen ben geworden, zullen ze misschien boos op me worden en me wat willen aandoen", zegt hij. "Maar ik ben niet bang. Ik wil mijn familie, als ik weer met hen in contact kom, vertellen dat Jezus de Zoon van God is."

Op dit moment verblijft de 37-jarige asielzoeker in de Vluchtkerk te Amsterdam. Ruim honderd uitgeprocedeerde asielzoekers wonen hier al enkele maanden, nadat hun tentenkamp in de wijk Osdorp in de hoofdstad is ontruimd.

In het tentenkamp leerde hij Hannie van der Weerd kennen uit de Noorderkerk-gemeente. Zij wilde de asielzoekers bemoedigen en vertellen over Christus. Zo ontstond een gebedsgroep. "Ik kwam hiertoe door het lezen van Hebreeën 13, waar staat dat een vreemdeling een engel kan zijn", legt Van der Weerd uit. "Al snel groeide onze gebedsgroep. Eerst namen alleen christenen eraan deel, maar later ook moslims. Nu word ik 'the sister of the refugees', de zuster van de vluchtelingen, genoemd", lacht ze.

Dr. P. J. Visser, predikant van de Noorderkerk (PKN), is geraakt door het feit dat de voormalige imam zes maanden geleden door een visioen kreeg te zien wie Jezus is. "Aanvankelijk had ik wat gezonde argwaan: is dit geen bekering om uitzetting te voorkomen? Maar tijdens de bijbelstudie merkte ik hoe hij op zoek was naar de waarheid. Tegelijk vind ik het belangrijk om te zeggen dat dit wonder niet groter is dan andere. Er doen tien mensen belijdenis, van wie er zes worden gedoopt. In ieder leven is God door Zijn Geest gaan spreken."

Angst is de voormalige imam uit Guinee nu vreemd. Volgende week moet de Vluchtkerk sluiten. "Ik zeg andere vluchtelingen dat ze niet bang hoeven te zijn, maar dat ze moeten blijven hopen en vertrouwen. Mozes en Jezus waren ook vluchtelingen."

Comments