In het nieuws‎ > ‎

Geloofsbeweging Moderne Devotie zoekt erkenning in Amsterdam

Geplaatst 18 feb 2016 12:10 door De Stadslamp Amsterdam
Parool, 18-2-2016.

Het Bethaniënklooster op de Wallen. © Stadsarchief
Met zeventien kloosters was Amsterdam in de middeleeuwen de hoofdstad van de Moderne Devotie. Het huidige stadsbestuur ziet vooralsnog niets in een blijk van erkenning voor de spirituele beweging.

De praktijk leert, vertelt Mink de Vries, dat het wel een jaar of drie duurt voor mensen zich gewonnen geven voor de moderne devotie. Dus dat burgemeester Eberhard van der Laan zijn verzoek om erkenning van de eeuwenoude band tussen Amsterdam en de geloofsbeweging afdeed met een drieregelig bedankbriefje, zegt helemaal niets. "Ik sluit niet uit dat hij alsnog een van onze grootste ambassadeurs wordt."

Vooruitlopend op dat moment begint De Vries, voorman van de moderne devotiebeweging, in maart vast met het aanbieden van excursies door wat in de middeleeuwen het kloppende hart van de beweging was. "Zeg maar het hele gebied ten oosten van het Rokin. Amsterdam telde in de hoogtijdagen liefst negen zusterhuizen, zes vrouwenkloosters en twee mannenkloosters, allemaal verbonden met de moderne devotie."

Comments